Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Smith és Van Gerwen csodalegjénél jobbat nem, csak hasonlóakat dobtak eddig a PDC történetében

Smith és Van Gerwen csodalegjénél jobbat nem, csak hasonlóakat dobtak eddig a PDC történetében

m4sport.hu
Összegyűjtöttük azokat a legeket a dartselit elmúlt időszakából, ami a 2023-as vb-döntőben látott Smith-kilencnyilashoz hasonlítható. Hiába a dicső múlt, nem úszkáltunk a bőség zavarában!

Minden bizonnyal a darstörténelem legjobb legjét láthattuk a 2023-as PDC-világbajnokság harmadik szettjében. Michael van Gerwen kezdésből hat tökéletes nyíllal fogyasztotta a pontjait, ugyanígy tett a későbbi győztes Michael Smith is, előbbi 180-177 után 144, utóbbi két maximummal 141 ponton állt két kört követően. Van Gerwen a két további tripla húszát követően dobhatott a bűvös kilencnyilasért, de a D12 nem stimmelt, Smith viszont megoldotta a 141-et, amivel a vb egyetlen tökéletes körét szolgáltatta. Egyébként ez a szettjük is történelmi jelentőségű lett: 124 fölötti kombinált körátlag a legjobb játszma lett a vb-k során.

Ehhez fogható legre nem volt még példa a PDC történetében, de volt néhány említésre méltó kanyar, amelyet érdemes ismét felidézni, a sportág történelmének új fejezetekor.

Kilencnyilassal meccset nyerni

A világbajnokságok történetében egyetlen játékosnak sikerült a mindent eldöntő csapást egy kilencnyilassal bevinni, ő a skót William Borland, aki a 2022-es viadal első körében ennek köszönhetően búcsúztatta Bradley Brookst. A tökéletes sorozat értékét emeli, hogy az egyébként is remek színvonalú meccs mindent eldöntő legje volt, hirtelen halálban pedig még soha korábban nem láttunk kilencest. Parádé!

Két kilencnyilas egy döntőben

Egyetlen olyan finálé volt, amelyen egy játékos két kilencnyilast is dobott, ki más, mint a sportág örök legendája, Phil Taylor. A 2010-es Premier League döntőjéből származik a bravúr, akkor a második és a 15. legben is egyaránt a lehető legkevesebb nyíllal fogyasztotta el az 501 pontját. Szák hét évvel később egy UK Open-selejtezőn Van Gerwen is eljutott a bravúrig, de meglehetősen más körülmények között, mint a nagy előd.

Két kilencnyilas egy este

A Premier League lebonyolítása teljesen átalakult a 2022-es évre, ami lehetővé tette Gerwyn Price februári parádéját. A megosztó játékos nagyjából másfél óra eltéréssel szórt két kilencest a belfasti aréna táblájába, az MVG elleni negyeddöntőben és a Wade elleni elődöntőben is odavágott egyet-egyet. A tripla 19-es az első alkalommal a harmadik, Wade-del szembeni meccsen a hetedik nyílra jött, de mindkettő megfelelt a célnak: felrobbantotta az északír közönséget.

Az első kilencnyilas vb-döntőben

Adrian Lewis nevéhez fűződik a bravúr, aki a 2011-es világbajnoki döntőt fűszerezte meg egy tökéletes körrel, még ellenfele, Gary Anderson is poharat emelt a bravúrra. Akkor még csak a döntő első szettjében jártunk, de – akárcsak 12 évvel később – a későbbi világbajnoktól jött az extra, Lewis 7–5-re győzött.

17 tökéletes nyíl

Néhány milliméteren múlt Van Gerwen utánozhatatlan csodája: a holland klasszis 2014-ben a James Wade elleni elődöntőben (szegény, általában elszenvedője volt a parádéknak) jutott el 17 tökéletes nyílig. A gyakorlatban ez pontosan azt jelentette, hogy az ötödik szettben előbb bevágott egy kilencnyilast, majd a következő legben is eljutott nyolc tökéletes dobásig, a kilencedik azonban csak súrolta a dupla 12-t. Hatalmas esélyt szalasztott el, nem vagyunk benne biztosak, hogy a világtörténelemben akár ő, akár más képes lesz egymásután két hibátlan kanyarra.

Kilencnyilas ide is, oda is

A World Grand Prix a PDC egyetlen hivatalos versenye, amely dupla be-, dupla kiszállós rendszerben zajlik, némileg meglepő módon ebben a formátumban zajlott az egyetlen olyan mérkőzés, amelyen mindkét játékos megdobta a kilencest. Az egyik főszereplő ki más, mint James Wade (ő volt egyébként az elszenvedője 2011-ben Brendan Dolan első „didós” kilencnyilasának, az északír játékos azóta History Maker becenéven hasít), a másik pedig a skót Robert Thornton. A második szett elején Wade abszolvált egy 160-180-161-et, a negyedik játszmában Thornton tette ugyanezt.

A meccs egyébként a kilencesek nélkül is rendkívül izgalmasan alakult: Thornton hátrányból fordítva vezetett 2–1-re, a végén mégis Wade nyert 3–2-re.

Kilencnyilas kísérletek World Cup of Dartson

A csapatvilágbajnokságokon még nem láttunk soha tökéletes leget, nyilván a páros játéknak teljesen más a ritmusa, általában az átlagok nem tudnak olyan magasságokba felkúszni, mint az egyéni mérkőzéseken. 2016-ban azért szépen igyekeztek az ausztrál és holland játékosok: a közös meccs utolsó két legjében is hat tökéletes nyíllal indítottak. Előbb Simon Whitlock és az azóta sajnos elhunyt Kyle Anderson hétig is eljutott hátsó pályán, végül 12 nyilassal brékeltek, s kezdhettek a továbbjutásért. Ekkor viszont jött a brutális Van Gerwen, Van Barneveld páros: két 180-as után végül 11 nyílból oldották meg a leget, s jutottak végül elődöntőbe.

Kilencnyilas helyett big fish

Egyre inkább hasonlít a leg a vb-döntőben látott Smith-parádéra, a szenvedő fél ezúttal is Van Gerwen, pedig neki volt esélye a kilencnyilasra. A 2018-as Premier League harmadik állomásán, Newcastle-ben találkozott Gary Andersonnal, az ötödik leget a skót kezdte. Gerwen szépen fogyasztott hátulról: hét tripláig jutott sorozatban, a nyolcadik nyilával viszont még szektort sem talált. Gary Anderson pedig a stílusos válasz és a kerekítés tankönyvi példája volt: három kör után 170 ponton figyelt, a holland rontását kihasználva egy big fish-sel mégiscsak elhozta a leget, szépen odapörkölt a lendületben lévő Van Gerwen orra alá!

Van Gerwen megmutatta, hogy kellett volna

Alaposan elhúzták a háromszoros világbajnok nótáját a 2021-es vb-n, a negyeddöntőben Dave Chisnall 5–0-ra verte Michael van Gerwent. Az egész mérkőzésen kiemelkedőt dobó Chizzy hat tökéletes nyíllal kezdte a negyedik szettet, Van Gerwen csak öttel, így 141-181-re álltak két kört követően. Chisnallnak stimmelt a két kerekítő tripla, a D12 viszont nem, így a kilencnyilas elmaradt. Van Gerwen nem volt kiszállón, de azért megmutatta, miként kellett volna azt a 141-et bedobni: T20-T19-D12 úton kerekített 40-re. Hiába, Chisnall utána megoldotta a dupla 6-ot.

Borítókép: Luke Walker/Getty Images

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: Van Gerwen kihagyta, majd Smith bedobta a kilencnyilast – a dartstörténelem legjobb legje a vb-döntőben
Fantasztikusan indult a darts-vb döntője: a második szett harmadik legjében Michael Van Gerwen kezdésből két kör után 144 ponton, Michael Smith 141-en állt – azaz mindketten hat tökéletes nyilat dobtak. Ezt követően a hollandnál stimmelt a két tripla húsz, a D12 viszont nem, bezzeg Smith kivégezte a 141-et, a 2023-as világbajnokság első kilencnyilasát dobva ezzel! Elképesztő!
Darts