Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A vb-n a belgákat irányító Roberto Martínez lett a portugál válogatott új szövetségi kapitánya

A vb-n a belgákat irányító Roberto Martínez lett a portugál válogatott új szövetségi kapitánya

m4sport.hu
A Portugál Labdarúgó Szövetség bemutatta új szövetségi kapitányát, a spanyol Roberto Martínezt, aki előzőleg hat éven keresztül irányította a belga nemzeti csapatot.

A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) hétfőn délelőtt közleményt adott ki, amelyben tudatta a média képviselőivel, hogy helyi idő szerint délben fogja bemutatni a válogatott új szövetségi kapitányát, Roberto Martínezt.

Az ígéretnek megfelelően meg is történt a bejelentés,  a 49 éves spanyol szakember szerződése szerint 2026 nyaráig irányítja a világbajnokságon negyeddöntőig jutó portugál nemzeti csapatot.

Martínez a katari világbajnokságon még a belga válogatottat irányította, amelynek kiesése után felállt a kispadról. Fernando Santost váltja, aki több mint 8 évig vezette Cristiano Ronaldóékat. Portugália eddigi legsikeresebb kapitánya, aki nyert egy Európa-bajnokságot és egy Nemzetek Ligáját.

Az új kapitány 2016-tól ült a belga kispadon (80 meccs – 56 győzelem, 13 döntetlen, 11 vereség), legjobb eredménye egy 2018-as világbajnoki bronzérem. Katarban már a csoportkör után utazhatott haza a válogatott, miután a torna meglepetéscsapata, Marokkó, illetve a későbbi bronzérmes Horvátország mögött a harmadik helyen végzett.

Ő a harmadik külföldi szakember, aki a portugál válogatott edzője. Előtt csak két brazil, Otto Glória és Luiz Felipe Scolari ült a Quinas kispadján.

Portugáliában az O Jogo arról ír, hogy bár szerződése 2026-ig szól, a spanyol szerepvállalását egyfajta átmenetként kezelik addig, amíg José Mourinho szabadon igazolhatóvá nem válik.

Ehhez képest a szövetség elnöke, Fernando Gomes az új kapitány, Martínez bemutatásánál kijelentette, hogy kizárólag egyetlen konkrét ajánlatot tettek, amelyet a spanyol végül el is fogadott.

„Számunkra elsődleges volt, hogy meghatározzuk, milyen arculatú edzőt keressünk. Ehhez kapcsolódva sok portugál edzővel is beszélgettünk, hisz alapvetően is sokukkal tartom rendszeresen a kapcsolatot. Ugyanakkor, az egyetlen, akit ajánlattal kerestünk meg, az Roberto Martínez volt. Amikor a megfelelő embert kerestük, feltétel volt, hogy ambiciózus legyen, jól ismerje a nemzetközi futballt és tapasztalt legyen. Az, hogy honnan jön a következő kapitány, egy pillanatig sem volt feltétel. Olyan a válogatottunk, amelynek játékosai különböző országokban játszanak. Az, amit eddig (Martínez) letett az asztalra önmagáért beszél” – mondta a portugál szövetség elnöke az új kapitány bemutatkozása előtt.

Az új kapitány elmondta a sajtótájékoztatón jelenlévő újságíróknak, hogy már alakul a stábja, de még nem végleges, így még nem szeretné a tagokat megnevezni. Azt viszont kijelentette, hogy mindenképpen szükségesnek tartja, hogy egy portugál is tagja legyen a segítőinek, aki jól ismeri a válogatottat, lehetőleg korábban már fel is öltötte magára a nemzeti mezt.

A segítőcsapatom váza már teljesen tisztán kialakult. Hét évnyi munka után a nemzetközi futballban pontosan tudom, hogy mire van szükség. Az elkövetkező pár napban véglegesítjük a felállást. Az viszont biztos, hogy szeretnék egy portugál segítőt, aki korábban játszott is a válogatottban és karrierje folyamán komoly nemzetközi tapasztalatra tett szert. Azért is hiszem, hogy ez egy fontos kritérium, mert egy felgyorsíthatná számomra a portugál labdarúgás megértését. Hogy milyen felállásban fog játszani a csapat? Én nem hiszek a konkrét felállásokban. Én a játékosokban hiszek, az emberekben és a tehetségekben. Taktikailag nagyon fontos, hogy egy csapat rugalmas legyen ahhoz, hogy a legjobbját adja a pályán minden egyes játékos” – mondta bemutatkozó beszédében Martínez.

Természetesen elkerülhetetlen volt a kérdés, hogy számít-e a válogatás során Cristiano Ronaldóra azok után, hogy a szaúdi bajnokságba szerződött?

„A döntések elsősorban a pályán dőlnek el a játékosok által, nem úgy hogy ülök az íróasztal előtt. Meg akarom ismerni mind a 26 kerettagot, aki ott volt a a katari világbajnokságon, ők azok, akikkel elkezdhetem a munkát. (Ronaldo) már 19 éve a válogatott tagja, egyértelműen megérdemli a tiszteletet, hogy vele is leüljek beszélni. A cél most az, hogy az elkövetkező 10 hétben a lehető legjobb csapatot állítsuk össze az első tétmérkőzésig (2023. március 23-án Eb-selejtező Liechtenstein ellen – szerk). Holnap el is kezdjük a munkát. Jelenleg 54 olyan labdarúgó van a listámon, akik a topligákban játszanak és még nem érték el 28. életévüket. Illetve még ott van a Benfica és a Porto, amely csapatoknak a játékosai a Bajnokok Ligájában is pallérozódnak” válaszolt az egyik újságírói kérdésre.

Borítókép: Roberto Martínez (m4sport.hu)

További tartalmak