Musorujsag
Élő Eredmények

Az Év Sportolója Gála 2022: Milák Kristóf a férfi, Kozák Luca a női győztes, Marco Rossi lett az év edzője

Az Év Sportolója Gála 2022: Milák Kristóf a férfi, Kozák Luca a női győztes, Marco Rossi lett az év edzője

m4sport.hu
A férfiaknál az olimpiai, háromszoros világ-, hatszoros Európa-bajnok Milák Kristófot, a nőknél pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Lucát választotta meg a 2022-es Év Sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Az Év Edzője a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi lett.

 

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2023. január 9-én, hétfőn, új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezte meg az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót.

Az este első díját Az Év fogyatékos sportcsapata kategóriában osztották ki: az elismerést a női kerekesszékes vívóválogatott nyerte el.

Az esemény „főszáma”, az Év férfi sportolója három szenzációs jelölt között dőlt el: Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó, Milák Kristóf úszó és a tavaly is diadalmaskodó Szilágyi Áron kardvívó volt ott az utolsó körben.

A trófeát végül a budapesti vizes vb-n 100 és 200 pillangón is (utóbbin új világcsúccsal) világbajnoki címet nyerő Milák kapta meg, aki a római Európa-bajnokságon még három aranyérmet szerzett.

Az Év női sportolója az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó és olimpikon Kozák Luca lett.

Az Év edzője volt az egyik legnehezebb kategóriának számított, hiszen a magyar labdarúgó-válogatottat irányító Marco Rossi mellett Bíró Attila (magyar női vízilabda-válogatott) és a rövid pályás gyorskorcsolya-együttest vezető Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina volt ott a legjobb háromban.

A győztes végül Rossi lett, akinek a sztárvendégként meghívott olasz trénerikon, Fabio Capello adta át az elismerést.

Marco Rossi átveszi az év edzőjének járó díjat Fabio Capellótól (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az Év csapata az egyéni sportágakban kategóriában a férfi kardválogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), a férfi kajak kettes (Kopasz Bálint és Nádas Bence) és a női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca) volt érdekelt.

A végső sikert a sporttölténelmi vb-aranyat szerző női kardválogatott aratta.

Az Év sportcsapata hagyományos csapatsportokban a magyar férfi labdarúgó-válogatott lett, amely hatalmas bravúrt végrehajtva Angliában és Németországban is nyert a Nemzetek Ligája A-csoportjában, s fantasztikus játékkal az utolsó pillanatig versenyben volt a csoportgyőzelemért is.

Az Év férfi parasportolója díjat Kiss Péter Pál para kajak-kenus vehette át, aki a 2020-as, valamint a 2021-es gálán is nyert ebben a kategóriában.

Az Év női parasportolója elismerést az úszó Pap Bianka kapta meg – érdekesség, hogy ő is megvédte címét, hisz tavaly is ő diadalmaskodott ebben a kategóriában.

Az Év sportpillanata Kristofer Zachariassen gólja volt a Monaco ellen, amely a csoportelsőséget jelentette a Ferencvárosnak a labdarúgó Európa-ligában.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke vette át a díjat

A gálán egyébként személyesen vett részt a ma 102. születésnapját ünneplő, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes is – ikonunkat az Operaház közönsége perceken keresztül állva tapsolta.

A 2022-es esztendős Év e-sportolója Torzsás Ádám „Torzsi” lett.

Az Év szabadidősport-eseményének a Balaton-átúszást választották meg.

Az MSÚSZ Életműdíját 2022-ben Fábiánné Rozsnyói Katalin Prima Primissima díjas olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át.

 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak