Musorujsag
Élő Eredmények

Ronald Koeman támadóbb szellemű holland válogatottat ígér, mint Van Gaalé volt

Ronald Koeman támadóbb szellemű holland válogatottat ígér, mint Van Gaalé volt

MTI
Ronald Koeman, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szeretne csapatával a jövőben támadóbb szellemű, még inkább közönségvonzó játékot nyújtani, mint ami az együttest elődje, Louis van Gaal alatt jellemezte.

Az 59 éves Koeman 2018 februárjától már irányította a holland válogatottat, amelyet 2020 nyarán a Barcelona kedvéért hagyott el. A katalánoknál bő egy szezont töltött, majd a gyenge szereplés miatt 2021 októberében távoznia kellett. Az már korábban eldőlt, hogy az őt követő Van Gaal a katari világbajnokság után távozik posztjáról, és oda épp az elődje tér vissza.

Koeman hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: azokhoz az értékekhez szeretne visszatérni, amelyek első kapitányi időszakában már jellemezték a holland válogatottat: egy fiatal és tehetséges kerettel 2019 júniusában döntőt játszott a Nemzetek Ligájában, illetve kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra, amelyet a pandémia miatt egy évvel elhalasztottak.

„Nagyon szeretném, ha meg tudnánk ismételni az eredményeket és azok elérésének módját is” – nyilatkozta.

A holland sportsajtó bírálta Van Gaal védekezőbb felfogását a katari vb-n, amelyen a válogatott a negyeddöntőben a későbbi győztes Argentínával szemben bukott el tizenegyespárbajban. Koeman ezzel kapcsolatban úgy vélte, voltak a holland csapat vb-mérkőzésein olyan időszakok, amikor benne is megfogalmazódott az, hogy „ezt lehetne másként, sőt, ennek másként is kellene lennie”, de Van Gaal veretlenségi sorozatát ezek ellenére lenyűgözőnek tartja.

„Húsz meccs a válogatottnál vereség nélkül, hihetetlen lenne, ha ez nekem is összejönne. Szerintem viszont másként is el lehet ezt érni, és én másként is akarom megcsinálni. A holland válogatottal igyekszünk jó, közönségvonzó, támadóbb szellemű futballt játszani, még akkor is, ha gyakran ez a legnehezebb út” – mondta.

Koeman első időszakában olyan együttest vett át, amely nem jutott ki a 2016-os Eb-re, majd a 2018-as vb-re sem. A válogatott sikeres hónapjai után Barcelonába nagy reményekkel érkezett, miként hozzá is nagy reményeket fűztek, az eredményekkel és a játékkal azonban adós maradt, így második szezonjának elején távoznia kellett. Koeman most hangsúlyozta: edzőként is bizonyítani akarja, hogy sikeres tud lenni egy csapat élén, akár még egy nagy tornán is.

„Az első lépés ehhez az Európa-bajnokság márciusban kezdődő selejtezője” – közölte.

Koeman számára az első ellenfél nem éppen a legideálisabb tervei kivitelezéséhez, ugyanis március 24-én, a B csoport nyitókörében Párizsban vendégeskednek a katari vb-n döntős franciáknál. Három nappal később azonban már nagyságrendekkel gyengébb Gibraltárt fogadják. A csoportjukban még Írország és Görögország szerepel.

Koeman első válogatott időszakában 20 mérkőzésen irányította a csapatot, mérlege 11 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség, 43-18-as gólkülönbség mellett. Van Gaal mostani időszakában 20 mérkőzésen 14 győzelem mellett 6 döntetlent ért el.

Borítókép: Ronald Koeman (EPA/Robin van Lonkhuijsen)

További tartalmak