Musorujsag
Élő Eredmények

NB I-es lökésakció: egykezesért tizenegyes és piros lap, kétkezesért semmi – Hétvégi hősök

NB I-es lökésakció: egykezesért tizenegyes és piros lap, kétkezesért semmi – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Teljes fordulóval tért vissza az OTP Bank Liga, vele együtt pedig Hétvégi hősök-rovatunk is, amelyben keretet szabunk az elmúlt játéknapok legfontosabb történéseinek. Főszerepben két kétes és egy teljesen egyértelmű bírói ítélet, no meg a debütánsok, akik kitettek magukért!

🤨Egykezes piros, kétkezes tovább

A VAR jelenlétével eltelt másfél évben alapjaiban változott meg gondolkodásunk a játékvezetői döntésekkel kapcsolatban. Általánosítva, a közvélemény – némileg helytelenül – a futball teljes igazságosságát, az IFAB-megváltó eljövetelét látta a videobíró-rendszerben, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy a VAR-kocsi szereplői nem messiások, ugyanolyan emberek – játékvezetői képesítéssel és két szemmel.

Ha a világbajnokság óta eltelt bő egy hónapban ezt elfelejtettük, nemcsak az első fordulóban, de már a második fordulóból pótolt ZTE–Fradi meccsen leckét kaptunk, Marquinhos furcsa tizenegyese rögtön jó lett egy kis elemzésre, vitázásra, rosszabb esetben fröcsögésre. Aztán jött a hétvége, s visszatért a Zete és a Fradi, mint áldozat.

Az egerszegiek debreceni vendégjátéka 32 és fél perce zajlott, amikor Sós Bence ugrott ki, majd Mocsi Attila mellett hatalmasat esett. Káprály Mihály ítélete: tizenegyes és azonnali piros lap Mocsinak. Bumm!

Az eset elemzéséhez kronológiai szakaszokat kell felállítani: az első stációban Káprály Mihály a pályáról, mi pedig a televízión keresztül látjuk, ahogy Sós látványosan nagyot esik – az egykezes lökés szabad szemmel is látható, de az pontosan nem, hogy ez a kis taszajtás okozta a támadó fájdalmas összeomlását, vagy a válogatott kerettag védő rá is lépett-e a lábára. A játékvezetőnek ennyiből kellett ítélnie – megtette.

A következő fázisban Káprály a füléhez kap, mi pedig a visszajátszásokat figyeljük: próbáljuk úgy forgatni a fejünket, hogy bármelyik szemszögből is látható legyen a lábak közötti kontakt, de az Istennek sem sikerül!

Aztán a VAR-vizsgálat vége, a tizenegyes és a piros lap is helyben marad, Dzsudzsák belövi, a Debrecen lényegében 35 perc alatt lezárja a meccset. Az M4 Sport képviselői között nincs egyetértés: Horváth Péter kommentátor szerint Sós inkább dobta magát, ellenben a stúdióban Simek Péter abszolút egyetértett Káprály Mihály döntésével. Nem úgy az m4sport.hu olvasói: szavazásunkban mindössze tíz százalék szerint döntött jól a játékvezető, összesen 76 százalék szerint nem történt semmi (legfeljebb egy műesés).

Alig két és fél órával később jött a következő kétes szituáció: a Ferencváros–Vasas második félidejében Adama Traoré esett nagyot Baráth Botond mellett, majd nézett kérdőn Bogár Gergőre.

Az ítélet: kirúgás. A visszajátszásokon (amelyeket nyilván itt sem látott a játékvezető) látszik, ahogy a Vasas védője két kézzel lök a mali játékoson, aki erre – Sóshoz hasonlóan – a kelleténél nagyobb lendülettel huppant a gyepre.

Vagyis a kérdés: ha az egykezes lökés tizenegyes és piros lap, a kétkezes semmi? Csak azt felejtjük el, hogy ebben a játékban minden szituációnak megvan a maga története, kontextusa, így összehasonlításképpen, elméleti síkon érdemes beszélni róla, de szorosan egybekapcsolni, a két döntést a másik alapján megítélni nem szabad!

Vegyük hozzá a VAR szerepét, amelyet – nem győzzük hangsúlyozni – nem lehet túldimenzionálni. Labdarúgópályán továbbra is a játékvezető a törvényhozó és végrehajtó hatalom, a videókocsi tagjai legfeljebb a független bíróságot alkotják. S akárcsak az igazságszolgáltatásban, úgy a labdarúgásban is érvényes az ártatlanság jó ítélet vélelme: csak abban az esetben tesznek javaslatot a változtatására, ha a visszajátszások alapján bizonyítékot találnak annak helytelenségére.

Ez nem történt meg Marquinhos tizenegyesénél, de Mocsi és Baráth lökésénél sem, sőt utóbbi két eset annyira nem fekete-fehér, hogy véleményem szerint a fordított ítélet is helyben lett volna hagyva a kocsiból – nyilván ezt soha nem tudjuk meg. Kicsit mindkét szituáció az arany középúton mozgott, amelyben egyértelműen rossz – vagy jó, ahogy vesszük – döntést nem lehetett hozni – a szabálykönyvben nincs tisztázva a lökések szabálytalansági ’emszerája’, játékvezető, szurkoló, játékos csak empirikus, relatív alapokon tudja ezt megítélni. Mivel emberek vagyunk, mindenki a saját igazát bizonyítja, így a Ferencváros-szurkolók talán jogosan kérhetnek számon egy elmaradt büntetőt Bogáron, ellenkező esetben viszont a Vasas-drukkerek reklamációjában lett volna igazság a könnyű síppal befújt tizenegyes miatt. Maradjunk annyiban, hogy a Ferencváros szombati játéka nem érdemelt három pontot, a Vasas küzdése meg rászolgált az egyre.

Ami pedig a Zalaegerszeget illeti, Ricardo Moniz csapatát egyelőre nem segítik a kétes ítéletek 2023-ban, a holland szakvezető azonban ennél is mélyebb dolgokról beszélt a DVSC elleni vereséget követően:

🥴Az év hülyesége?

Mindössze egy forduló telt el 2023-ból, de komoly nevezője van az év hülyesége-címnek Alexandru Baluta piros lapja révén. A Puskás Akadémia középpályása egy éve nyerőember volt Mezőkövesden, az ő duplájával nyert csapata, de ezek az idők elmúltak, a vasárnapi sárga-kék rangadón dimenziót váltott.

Baluta a hosszabbításban – 1–0-s hazai vezetésnél – begyűjtött egy sárga lapot, mert a játékvezető többszöri kérésére sem volt hajlandó kilenc méterre távolodni egy kövesdi szabadrúgástól. Már ez sem volt túl bölcs, tekintve, hogy pörgette az értékes másodperceket a hazaiaknak, de néhány másodperccel később tovább fokozta: az ominózus szabadrúgás után odarongyolt, s irgalmatlanul beleszállt Alekszandr Karnyickibe. Két sárga lap – 15 másodpercen belül, mindezt a meccs utolsó percében, hátrányban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Balutát egyébként talán lehetett volna hamarabb is fegyelmezni, a 87. percben David Babunszkit próbálta egy utánrúgással megállítani, Andó-Szabó Sándor ekkor előnyszabályt ítélt, s jól látható, ahogy futtában fegyelmezte a Puskás játékosát, sárgát utólag hiába reklamáltak a hazaiak.

A középpályás nem rossz képességű, de sajnos időnként elborítja agyát a szürke köd, s remek passzait felváltja a hentesüzemmód. Az elmúlt egy évben ez már a negyedik piros lapja, a sort az MTK ellen ezzel a kellemes könyökössel indította, ekkor négy meccsre tiltották el.

Tavasszal még a Fehérvár ellen (szintén a hosszabbításban) kapott pirosat, ősszel pedig egy újpesti bajnokin gondolta úgy, hogy bölcs dolog gyomron rúgni Vincent Onovót.

Az újabb meggondolatlansággal biztosan kiírta magát a Vasas elleni pénteki meccsről, talán nem is árt az az egy hét szünet – érdemes lenne lehiggadni és a játékkal törődni, mert egyébként Baluta ahhoz is ért.

👏Bravúros bemutatkozók

Az első tavaszi forduló révén várható volt, hogy jónéhány játékosnak ez lesz első NB I-es találkozója, a teljesség igényével, íme, a 17. forduló debütánsai:

Kisvárda: Aleksandar Jovicic, Milos Spasic
Debrecen: Stefan Loncar
Vasas: Uram János
Mezőkövesd: Younn Zahary, Ilia Beriasvili, Steliano Filip
Honvéd: Benczenleitner Barna, Krajcsovics Ábel
Újpest: Varga Balázs
Kecskemét: Nikitscher Tamás
Fehérvár: Tobias Christensen, Deybi Flores

A legmerészebbet nyilvánvalóan a Vasas húzta, a Groupama Arénában általában nem unatkoznak a vendégkapusok, Kondás Elemér pedig Uram Jánosnak szavazott bizalmat, aki korábban még nem lépett pályára az élvonalban, ugyanakkor a Magyar Kupában (még Békéscsaba-játékosként) elhúzta már az FTC nótáját. Uram egyáltalán illetődött meg, élt a kínálkozó lehetőséggel, igaz, a vártnál talán kevesebbszer késztették bravúrra a hazaiak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Jár a dicséret az Újpest–Honvéd elsőbálozóinak, vendégoldalon Benczenleitner Barna rögtön a kezdőben kapott helyet, s aktívan is játszott, a hajrában pedig Krajcsovics Ábel is átesett a tűzkeresztségen. A nagy durranás azonban az újpesti Varga Balázstól érkezhetett volna, a 19 éves tehetség a hosszabbításban épp Benczenleitnernek mutatott be egy nagyszerű testcselt, majd lőtte be a lilák harmadik gólját – apró szépséghiba, hogy egy korábbi les miatt a VAR visszavonatta a találatot.

Szintén nem volt egyszerű dolga Nikitscher Tamásnak, aki 23 éves korára jutott el az OTP Bank Ligába. A Kecskemét középpályása Debrecenből előbb Makóra, majd az NB II-es Pécshez került, innen szerezte meg a KTE – Szabó István régóta figyelte. Nikitschernek a Fehérvár ellen az eltiltott csapatkapitányt, Vágó Leventét kellett helyettesítenie, tette mindezt érett és megbízható futballal, annak ellenére, hogy a 13. percben már sárga lapot kapott. A vezetőedző ki is emelte meccs utáni nyilatkozatában – hozzátéve, hogy az egész csapata nagyot játszott.

S nem feltétlenül fiatal magyarok, de jár a dicséret a Mezőkövesd összetákolt védelmének is, amely meglepő határozottsággal állta útját a Puskás Akadémia támadásainak. Ha kapustól balhátvédig nézzük, akkor három új igazolással, egy olasz, magyar, Comore-szigeteki, georgiai, román internacionális kvintettel védekezett a Kuttor-csapat, közülük Zahary és Filip májusban játszott utoljára tétmeccset, az elmúlt fél évben klub nélkül tengődtek. Ehhez képest 90 perc alatt egyetlen nagy helyzetet engedtek a dobogóesélyes Puskásnak, Drazicék elöl pedig hozzárakták azt a gólt, amely három pontot, s lélegzetnyi előnyt eredményezett a Kövesdnek. Csapatként szervezettek, egyénenként magabiztosak voltak, ez a magyar mezőnyben elegendő lehet az érvényesüléshez.

💣Ezekért is vártuk!

Vagyis leginkább ezekért!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

OTP Bank Liga, 17. forduló:

Kisvárda Master-Good–Paksi FC 2–2
Debreceni VSC–ZTE FC 3–0
Ferencvárosi TC–Vasas FC 0–0
Mezőkövesd Zsóry FC–Puskás Akadémia FC 1–0
Újpest FC–Budapest Honvéd FC 2–1
Kecskeméti TE–MOL Fehérvár FC 2–1

M4 Sport

4. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

02.01., szerda
18.30 Paksi FC–Ferencvárosi TC

A 18. forduló programja:

02.03., péntek
20.00 Puskás Akadémia FC–Vasas FC

02.04., szombat
14.30 Paksi FC–Kecskeméti TE
17.00 Honvéd–Kisvárda
19.30 MOL Fehérvár FC–Debreceni VSC

02.05., vasárnap
15.00 ZTE FC–Mezőkövesd Zsóry FC
17.30 Ferencvárosi TC–Újpest FC

Borítókép: dvsc.hu, MTI

További tartalmak