Musorujsag
Élő Eredmények

A Hornyák által ekézett légiós indította el a szeles-ikszes forduló mezmizériáját – Hétvégi hősök

A Hornyák által ekézett légiós indította el a szeles-ikszes forduló mezmizériáját – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A 2022/2023-as szezon egyik legkuszább fordulója lett a 18., amely során a szél elfújta a futballt, Colleyból bűnbak, kirúgásból szöglet, Belényesiből Szabó, csapatbuszból taxi, győzelemből és vereségből döntetlen lett.

😳 Hornyák és Colley

Bár az egész forduló bővelkedett a különleges, rendkívül ritkán látható eseményekkel, Hornyák Zsolt óramű pontossággal hozta magát: a Puskás Akadémia vezetőedzője – hosszú és eredményes szakmai munkáján túl – játékosai pellengérre állításával, illetve nem mindennapi kifejezések használatával tűnik ki.  A pénteki, Vasas elleni bajnoki után is ezt a kettőt ötvözte: a gambiai Lamin Colley hozzáállásával volt elégedetlen, akinek a koncentrációjáról szerinte mindent elmond, hogy kapásból más játékos mezét vette magára.

„Csalódott vagyok Lamin Colley hozzáállása miatt, mintha rendezetlenül állt volna bele a mérkőzésbe – nyilatkozta az M4 Sportnak a lefújás után. – Sokkal többet várok tőle, mint csatártól. Ha egy játékos a cserénél kimegy Golla mezében és nem a sajátjában, az mindjárt elárul valamit. Valaki szórakozik a focival, valaki profin áll hozzá, jobban oda kellene figyelnie a detális(?) dolgokra. Testes, magas játékosról beszéltünk, nagyobb küzdést, erőbedobást vártam el tőle. Tudtuk, hogy Puljic betegsége után nem bír 90 percet, és ő kapja majd a szerepet, hogy megtörje az eredményt. Többet várok el küzdésben, egy idegenlégióstól főleg.”

Hornyák Zsolt szavait a számok alátámasztják, Colleynak eddig tíz bajnokin nem sikerült a kapuba találnia. De nem érthető tisztán, pontosan mit is mondott a vezetőedző, milyen dolgokra kellene odafigyelnie a támadónak – valószínűleg az angol ‘detail’ kifejezésből jött a detális jelző, azaz a részletekre, finomságokra kellene összpontosítania, a kontextusba ez beleillik. A B opció a dentális lenne, de aligha Colley fogaival van gondja a vezetőedzőnek.

Tegyük hozzá, a szlovák származású trénernek nem magyar az anyanyelve, az öltözőben valószínűleg angolul beszél, a közösségi média és a multinacionális vállalatok térhódítása miatt pedig a ‘hunglish’ egyébként is trendi lett („Posztolok egy storyt Instára a szelfbrand miatt, aztán lájtiba chillelek kicsit”), így nem lehet könnyű egyik pillanatról a másikra áttérni és magyarul nyilatkozni a meccs után, ebből származhatnak az internacionális kifejezések. Nincs ezzel baj: pár éve még a ‘literális’ kifejezés sem volt értelmes a magyar nyelvben, manapság meg már úton-útfélen találkozunk vele.

Lényeg a lényeg: a Puskás Akadémia beragadt a tavaszi rajtnál, a gólok hiányoznak Hornyák csapatának, a két kiesőjelölt ellen egy-egy találat és pont édeskevés. Pedig a játékoskeretet, körülményeket figyelembe véve a dobogó nem lenne nagy ‘vasziszdasz’.

👕 Alternatív mezcserék

Ápolás és piros lap nélkül lett leküldve a Paks–Kecskemét 50. percében a vendégek védője Szabó Al…, mármint Belényesi Csaba. A KTE játékosa a szünetben elkapta a Colley-kórt, s ő is rossz mezt, nevesül Szabó Alexét markolta fel, a KTE így néhány percig két 15-ös játékossal futballozott.

Tendenciák szerint szinte hihetetlen, hogy két ilyen eset megtörténjen egy fordulón vagy akár szezonon belül, de igazság szerint a magyar bajnokság már korábban is produkált hasonlót: a 11. fordulóban az NB I-ben már csak szép emléknek számító Junior Tallo nyúlt mellé, Gouré újpesti 19-esében állt állt be a második félidőben.

Csapattársak között lehetett suttyomban seftelni, de mi a helyzet, ha valakinek az ellenfélé tetszik meg? Nyilván lefújás után adódik a lehetőség a mezcserére, játék közben viszont drasztikus eszközökhöz kell folyamodni – ezt példálózta nekünk a mezőkövesdi Alekszandr Karnyicki, amikor nemes egyszerűséggel letépte az egerszegi Szalay Szabolcs trikóját.

💨 Hiába üvölt a szél…

Az őrült fordulót az extrém időjárási körülményeknek is köszönhetjük, elsősorban Pakson vette át az uralmat a szél a futball felett. Nyilván most ezer meg egy szóvicc következhetne, hogy melyik csapat erőltette a jobb szélt, de a védelmek nem voltak túl szellősek. Az olykor 100 km/h-s lökések nem kedveztek az íveléseknek, de már egy pontrúgás elvégzése is olykor megoldhatatlan feladat elé állította a futballistákat.

A helyzetekben nem kimondottan bővelkedő találkozó legemlékezetesebb jelenete így Nagy Gergely kirúgása lett, nem minden nap sikerül egy kapusnak érintés nélkül szögletre ívelni állított labdából. A paksi kapus megtanulta: nem szerencsés szembeszélben ívelt labdával próbálkozni, még jó, hogy nem a kapu felé fordult vissza a bumerángszerepet magára öltő labda. Érdemes is eljátszani a gondolattal – mi lett volna, ha a szél oldalra nem tolja meg, s egyenesen visszarepül Nagy Gergely felé? Bármilyen hihetetlen, de ilyen esetben a kapusnak érdemes lenne beengednie a saját kapujába, kirúgásból ugyanis nem lehet öngólt véteni, ilyen esetben szöglettel következik az ellenfél. Ha Nagy érintés nélkül újra hozzáér, rosszabbul jár, mintha beengedi, hiszen „miután a labda játékba kerül és a kirúgást végző játékos ismét érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna, közvetett szabadrúgást kell ítélni”.

🚕 Buszpótló taxi

Azt nem lehet tudni, köze van-e az időjáráshoz, de a pontrúgások mellett a debreceni csapatbusz is bemondta az unalmast szombaton. A Loki játékosai nem csüggedtek, a nekik rendelt taxik átszállították őket a MOL Aréna Sóstóhoz, arról egyelőre nincsenek információink, milyen viszonylatban. A nem mindennapi utazás egy ponttal végződött a DVSC számára, Dzsudzsákék nem tűntek úgy, mint akiket megviselt a nem várt átszállás.

Zárójelben azért megjegyeznénk: az NB I-es csapatoknak vonattal kellene utaznia az idegenbeli mérkőzésre. Azzal biztosan nem lesz dugó vagy bármilyen forgalmi akadály, műszaki hibának is kisebb az esélye és még környezetkímélőbb is! Debrecen–Székesfehérvár ráadásul egészen könnyen abszolválható, a 100-as vonalról Kőbánya-Kispesten kell letérni Kelenföld felé, onnan a 30a-n csak egy ugrás a királyok városa. A vágány mellett kérjük vigyázzanak!

🤝 Egy pont, szevasz!

Úgy történt ennyi minden ebben a fordulóban, hogy a bajnokságot tekintve valójában nem is történt semmi. A Ferencváros az egyetlen csapat, amely három pontot szerzett, a zöld-fehérek bajnoki címe már egyébként is úgy a kezdésnél eldőlt, szóval a dobogóért, bennmaradásért folytatott harcot tekintve lényegében mínusz egy újpesti pont a mérleg és jó napot kívánok!

A csapatok bizonyára édesanyámnak kívántak kedveskedni (napra pontosan egy éve töltötte be az ötödik ikszet – vagyis az L-t), nem kimondottan gyakori az öt döntetlen egy fordulón belül: a 12 csapatos OTP Bank Liga bevezetése óta még soha nem volt ilyen! Sőt bármilyen hihetetlen, de még négyikszes kanyar is csak kétszer:

  • 2015-ben a 10. fordulóban, akkor a Honvéd és a Békéscsaba örülhetett három pontnak.
  • 2018-ban a 27. fordulóban, akkor a Fehérvár és a Puskás Akadémia emelkedett ki. Ez egyébként a fekete forduló, az OTP Bank Liga jelenlegi rendszerében csak ekkor fordult elő, hogy a hat meccsen mindössze hat gól született.

Így ha a tabellára nézünk, semmivel sem lettünk okosabbak, azon kívül, hogy a Fradi előnye tovább nőtt a többiekkel szemben. Ez sem túlzottan gyakori: az elmúlt húsz szezonból egyszer sem fordult elő, hogy a 19. fordulóban minden csapat megtartotta helyét a tabellán, nem volt semmi cserebere, mint a mezeknél.

Ebben a helyzetben különösen felértékelődött az első forduló, hiszen az akkori nyertesek most veretlenek, a vesztesek nyeretlenek maradhattak. Egy jó példa a Mezőkövesd, amely egészen extrém átigazolási politikával meglehetősen jól indította a tavaszt, legyőzte a Puskást, nem kapott ki a Zetétől. Pedig Moniz csapata mindent megtett az első 2023-as győzelméért, úgy nyomta ellenfele kapuját, ahogy csak bírta, a Kuttor-legények becsülettel állták a sarat.

A Zalaegerszegnek átlagosan 16 beadási kísérlete van idén az NB I-ben, ehhez képest a Mezőkövesd ellen 29-cel próbálkozott, amelyek közül ráadásul 14 sikeres is volt – hiába.
A ZTE lövéstérképe a Mezőkövesd ellen. 23 kísérlet és 2.53-as xG – hiába.

🔥 Derbinek derbi

„Áhh, ez már nem derbi” – sóhajtozunk egy ideje a Ferencváros–Újpest párosítással kapcsolatban, a zöld-fehérek elképesztő dominanciája pedig természetesen az őszi 6–0-s sikerben csúcsosodott. A Fradi most sorozatban a 12. derbijét is behúzta, de ennek már sokkal inkább futballmeccs szaga volt az Újpest szempontjából is, ezúttal abszolút méltó partnere volt a címvédőnek. Volt itt minden: szurkolói balhé, látványos koreók, szerencsés gólok, izgalmak, kapusbravúrok, piros lap – azaz minden, ami egy derbihez kell. A második félidő derekáig az embernek volt egy olyan érzése, hogy ez még bárhova eldőlhet, egy pillanatra még az elképesztő zöld hegemónia is kiment a fejünkből.

Ami azért árulkodó: az Újpest hiába játszott biztatóan a Groupama Arénában, az ellenfél tizenhatosán belülre csak elvétve jutott el, 11 lövéséből nyolcat is a ketrecen kívülről engedett el a csapat.

Az Újpest lövéstérképe a Ferencváros elleni derbin – túlnyomó többségben a távoli próbálkozások.

A Ferencvárosnál pedig az akadozó tavaszi kezdés után azért szép lassan előbukkannak az extra egyéni teljesítménynek, vasárnap Marquinhos agilitását és két gólját lehetett dicsérni, no meg azt a Muhamed Besicet, akire mintha kicsit jó hatással lenne Laidouni távozása, a Vasas ellen múlt szombaton egy hatalmas kapufával jelentkezett, de most is csapata egyik legjobbja volt.

OTP Bank Liga, 18. forduló: 

Puskás Akadémia FC–Vasas FC 1–1
Paksi FC–Kecskeméti TE 0–0
Budapest Honvéd FC–Kisvárda Master-Good 1–1
MOL Fehérvár FC–Debreceni VSC 1–1
Zalaegerszegi TE FC–Mezőkövesd Zsóry FC 0–0
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–1

A 19. forduló programja:

február 10., péntek
20.00 Mezőkövesd Zsóry FC–MOL Fehérvár FC

február 11., szombat
14.30 Kecskeméti TE–Budapest Honvéd FC
17.00 Kisvárda Master-Good–Ferencvárosi TC
19.30 Debreceni VSC–Paksi FC

február 12., vasárnap
15.00 Puskás Akadémia FC–Zalaegerszegi TE FC
17.30 Vasas FC–Újpest FC

Borítókép: pfla.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Megszólalt a Fehérvár: ezért pacsizott le két játékos a földön fekvő debreceni mellett
Érdekes jelenet borzolta a kedélyeket az OTP Bank Liga 18. fordulójának Fehérvár–DVSC mérkőzésen. A második félidő elején a hazaiak támadója, Lirim Kastrati egy beadással fejbe találta a debreceni Christian Manriquét, aki ettől elterült, Kastratihoz pedig csapattársa, Deybi Flores érkezett egy pacsira. A Fehérvár megmagyarázta a félreérthető jelenetet.
Magyar futball
Videó: súlyos sérülést szenvedhetett az Újpest elleni derbin a Ferencváros téli szerzeménye
Sérülés miatt két kulcsemberét is le kellett cserélnie az Újpest ellen a Fradinak, Tokmacot inkább elővigyázatosságból hívta le Sztanyiszlav Csercseszov, Owusu Kwabena esete viszont rosszul nézett ki. A télen igazolt ghánai támadó a meccs hajrájában maradt a földön, miután az újpesti Kastrati becsúszását követően kifordult a bokája, végül hordágyon hagyta el a pályát.
Magyar futball
Csányi Sándor: Ha a válogatottban előrelépést jelentett a fiatalítás, a kockázat az NB I-ben sem lehet kifogás
Az eredményeken túl a fiatalok beépítésében is várakozáson felül teljesített a válogatott, miközben a hazai bajnoksággal kapcsolatban épp az fájlalja leginkább, hogy ugyanez nem halad megfelelő ütemben – árulta el Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a hosszú szünet után vasárnaponként ismét jelentkező Sport7-ben adott interjúban.
Magyar futball