Musorujsag
Élő Eredmények

Az északi régió nemzetei is ellenzik az orosz és fehérorosz részvételt a párizsi olimpián

Az északi régió nemzetei is ellenzik az orosz és fehérorosz részvételt a párizsi olimpián

MTI
Svédország, Dánia, Finnország, Izland és Norvégia ötkarikás testülete felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy az ukrajnai háború miatt tiltsa el az orosz és fehérorosz sportolókat, illetve hivatalos személyeket a nemzetközi sporteseményektől.

Az északi régió nemzetei jelezték: ismét ki akarják fejezni rendíthetetlen támogatásukat az ukrán nép felé, valamint a béke követelését is.

„Szilárdan kitartunk álláspontunk mellett” – fogalmaztak közleményükben, és hangsúlyozták: nem most van az ideje, hogy fontolóra vegyék az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

A NOB tavaly február végén – az ukrajnai háború kitörését követően – azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az oroszok és a fehéroroszok versenyeken való részvételét. A bizottság idén január 25-én új ajánlást adott ki, amelyben azt indítványozta, hogy azok a sportolók, akik nem vesznek részt aktívan az ukrajnai háború támogatásában – és tisztán, vagyis dopping nélkül készülnek -, semleges státuszban indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

A NOB új álláspontjával azonban több állam – többek között Ukrajna, Lengyelország, Lettország és Litvánia – nem ért egyet, és azt szeretnék elérni, hogy az oroszok és fehéroroszok ne szerepelhessenek a 2024-es párizsi játékokon, amíg folytatódik az ukrajnai háború, ráadásul a bojkottot sem tartják kizártnak.

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága a Fehér Házzal együtt abban az esetben támogatja a NOB szándékát, ha az orosz és fehérorosz versenyzők nem képviselhetik hazájukat, a zászlóikat, címereiket, és a himnuszaikat sem használhatnák.

A feltételekhez kötött visszafogadás ügyében a párizsi rendezők közleményükben leszögezték, hogy tiszteletben tartják a NOB döntését, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók újbóli indulását nemzetközi viadalokon.

A NOB ugyanakkor elutasított mindenféle bojkottal való fenyegetést.

Az európai sportminiszterek várhatóan pénteken tárgyalnak a kérdésről nagy-britanniai találkozójukon.

Már a párizsi polgármester sem látná szívesen Oroszország sportolóit

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere már ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián, ha még akkor is tart az ukrajnai háború.

A városvezető másfél hete még úgy nyilatkozott a L’Equipe sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján, ugyanakkor azt támogatja, hogy az orosz delegáció ne orosz zászló alatt lépjen fel.

A France Infónak kedden viszont már úgy fogalmazott, hogy semleges zászló „nem igazán létezik”, a hazájukat elhagyó oroszok ugyanakkor a menekültek csapatában ott lehetnek. Ez utóbbiak szerinte „nem támogatják Vlagyimir Putyint az agressziójában”, és „menekültként, illetve disszidálóként” versenyeznének.

Orosz sportolók az állami szintű doppingolás miatt nem vehettek részt saját zászlajuk alatt a riói játékok óta, és semleges színekben vonultak be a stadionba a megnyitón.

„Ezt a változatot nem támogatom, teljesen illetlennek tartom” – hangsúlyozta Hidalgo, hozzátéve: nem engedik felvonulni egy olyan ország küldöttségét, amely megtámad egy másikat, és nem tesznek úgy, mintha ez a helyzet nem állna fenn.

Borítókép: A párizsi olimpia megnyitójának látványterve (Fotó: paris2024.org)

További tartalmak