Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Válogatott és élvonalbeli sportolók is a földrengés áldozatai között

Válogatott és élvonalbeli sportolók is a földrengés áldozatai között

mti
Több sportoló is elhunyt vagy eltűnt a Törökországot és Szíriát sújtó földrengésben, amely eddig tízezer halálos áldozatot követelt, de az adatok még mindig nem tekinthetők véglegesek.

 

A Nemzetközi Birkózó Szövetség értesülései szerint hét hazai birkózó halt meg és többen eltűntek Kahramanmarasban, ahol U20-as szabadfogású nemzetközi tornát rendeztek. A versenyen résztvevő francia, koszovói és üzbég válogatott tagjai megmenekültek és már biztonságos zónába szállították őket – számolt be róla honlapján az UWW.

A Gaziantep Merinos élvonalbeli női röplabdacsapatának játékosa, Betül Coban Cakir és férje sem élte túl a természeti csapást. A török női kosárlabda-válogatott tagja, Nilay Aydogan és további legalább 15 sportoló ragadt a törmelékek alatt Malatya tartományban.

A török élvonalban szereplő Atakas Hatayspor, a Gaziantep FK és a másodosztályban érdekelt Malatyaspor labdarúgócsapatok játékosai közül többen meghaltak vagy eltűntek. Christian Atsut, a Hatayspor ghánai válogatott futballistáját sikerült kimenteni a romok alól, de a klub sportigazgatóját még 60 órával a katasztrófa után sem találták meg, míg Ahmet Eyüp Türkaslan, a Malatayspor kapusa életét vesztette.

Törökországban a sporteseményeket, bajnokságokat felfüggesztették, így az első osztályú labdarúgó-bajnokságot is. A futballidényt a tervek szerint február 17-től folytatják. Az íjászok fedett pályás Európa-bajnokságának rajtját hat nappal elhalasztották, az eseményt így február 19. és 24. között rendezik meg a törökországi Samsunban. A Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) úgy döntött, hogy lemondja a 2023-as téli Gymnasiadét. A 16-18 éves diákok korosztályos világversenyét február 11. és 19. között Erzurum török városban bonyolították volna le.

Hétfőre virradóra több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés a Richter-skála szerinti 7,8-as erősséget is elérte.

Borítókép: Túlélők után kutatnak egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

További tartalmak