Musorujsag
Élő Eredmények

Varga Ádám és Pádár Nikolett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója

Varga Ádám és Pádár Nikolett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója

MTI
Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

Varga Ádám, a KSI SE versenyzője azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a tavalyi szegedi U23-as világbajnokságon a kajak egyesek mezőnyében 500 és 1000 méteren is aranyérmet szerzett. Pádár Nikolett, a Szegedi Úszó Egylet versenyzője pedig annak köszönheti az elismerést, hogy az ifjúsági vb-n és az Európa-bajnokságon is aranyérmes nyert 100 és 200 gyorson, a kontinenstornán pedig mindezek mellé 400 gyorson még egy bronzérmet is begyűjtött.

A Puskás Arénában megtartott eseményen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Héraklész Programba csak az olyan tehetséges fiatal sportolók kerülhetnek be, akik felnőtt korba érve is a csúcsra vágynak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi két nyári és téli olimpián a kvalifikációt szerzett magyar sportolók több mint 75 százaléka volt részese a programnak.

Varga Ádám kajakos a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

„A Héraklész erejét az is jelzi, hogy a mostani díjazott sportolók közé szinte csak és kizárólag világbajnoki érmekkel lehetett bekerülni” – fűzte hozzá Schmidt Ádám.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, aki ifjúsági és sportminiszterként 2002-ben útjára indította a Héraklészt, világszinten is kiemelkedőnek nevezte a programot. Elmondása szerint ennek az elmúlt 21 év alatt közel 10 ezer fiatal sportoló volt a részese, akik „fantasztikus eredményeket” értek el.

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója arról beszélt, hogy ezek közül a fiatal tehetségek közül kerülnek ki az ifjúsági olimpiai multisportesemények magyar résztvevői, majd az olimpikonok is, ezért most egyszerre ünnepelhették a jelen, a múlt és a jövő sportolóit.

Az egyéni sportágak női csapat kategóriájában négyes megosztott első helyet hirdettek az 500 méteren ifjúsági világbajnok női kajak négyes (Kiskó Réka, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit), az 500 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes kenupáros (Kiss Ágnes Anna és Molnár Csepke), a junior Európa-bajnok női öttusacsapat (Bauer Blanka, Erdős Rita és Eszes Noémi), valamint az ifjúsági úszó világbajnokságon 4×100 és 4×200 méteren győztes női gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra és Pádár Nikolett) között.

Az egyéni sportágak férfi csapat kategóriájának győztese az 500 méteren ifjúsági világbajnok és Eb-ezüstérmes férfi kajaknégyes (Hidvégi Hunor Tamás, Hidvégi Zalán Imre, Keller Gergő Zoltán és Ozsgyáni Bence Alex) lett.

Az egyéni sportágak mix csapat kategóriájában is megosztott első helyet adtak ki. Az egyik díjazott az ifjúsági vb-n 500 méteren aranyérmes kajakpáros (Tölgyesi Flóra és Kollek Bálint), a másik pedig az ifjúsági úszó vb-n első helyezett 4×100 méteres mix gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár és Mészáros Dániel) lett.

A 2022 legjobb csapata címet a klasszikus csapatsport kategóriában a világbajnok U16-os női-, illetve a szintén vb-aranyérmes U18-as férfi vízilabda-válogatott érdemelte ki.

Borítókép: Pádár Nikolett (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak