Musorujsag
Élő Eredmények

Új műfajt teremtett a legőrültebb NB I-es forduló: íme a Kiszki-gólok! – Hétvégi hősök

Új műfajt teremtett a legőrültebb NB I-es forduló: íme a Kiszki-gólok! – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Álomgólok, felemás bemutatkozók, emlékezetes nyilatkozatok: az OTP Bank Liga 20. fordulója megmutatta, miért is szeretjük igazán a magyar focit!

A vezetőedző felelőssége?

Néhány hete feltettük a kérdést a Zalaegerszegnek: most akkor minden rendben? A válasz megérkezett, de nem feltétlenül a megerősítés formájában, ahogy telnek a hetek, egyre inkább látszik, nincs minden rendben. A ZTE a Fradi elleni pótláson talált utoljára be, azóta négy meccs, 429 perc gól nélkül, pedig a csapat gyakorlatilag ugyanazt a futballt játssza, mint amivel ősszel sikeres volt: magas presszing, labdaszerzések az ellenfél térfelén. Csak éppen kevesebb kreativitás, sok kihagyott helyzet – ezáltal görcsösség és meggondolatlan megoldások.

Ennek ékes példáját láthattuk a Vasas elleni bajnokin, amikor már tizenegyesig is jutott a csapat, de a pillanat heve felülírta a meggondoltságot: a kijelölt Németh Dániel helyett Mocsi Attila végezte el a büntetőt, nem is sikerült jól a kivitelezés, Uram János bravúrral védett.

„Mocsinak nem volt feladata a büntető elvégzése. Némethnek kellet volna lőnie, ezért ez így ebben a formában egy fegyelmi hiba. Vannak esetek, amikor az emberekben túlcsorog az önbizalom, az pedig az én feladatom, hogy ezt megfelelő módon kezeljem. Következmények? Soha. Ez az én felelősségem” – jelentette ki Ricardo Moniz a mérkőzés után, utalva arra, hogy nem lehet egy-egy ilyen döntést a játékosok nyakába varrni, a vezetőedzőnek kellene megakadályoznia ezeket a történéseket.

Kondás Elemérben is felmerült, hogy hibázott Cipf Dominik esetében, akit a félidőben küldött pályára, az utolsó tíz percre viszont lecserélt: „Egy férfias harc volt a mérkőzésen, nagy küzdelem, de a visszafelé védekezésben nem igazán segítette a társát, ezért döntöttem a lecserélése mellett. Egy ilyen szituációban, aki bemegy 45 percre vagy 50-re a hosszabbítással, annak meg kell szakadni, meg kell dögleni a pályán. Nincs az, hogy poroszkálgatok, hanem le-föl megyek, mint a tűzoltó. Főleg, egy ilyen fiatalembernek. Ebben a szituációban, aki pályára lép, annak kötelessége száz százalékot nyújtani, ő nem nyújtott száz százalékot, ezért váltottunk. Lehet, hogy hiba volt, hogy őt hoztam be, szerintem ebben hibáztam” – mondta a Vasas vezetőedzője.

Kétségtelen: az angyalföldiek támadójátéka meglehetősen gyér volt ezen a találkozón (is), Kondás szerint nem tudták rendesen kihozni a labdákat, a Zete jól alkalmazta a letámadását. Most meg ott tartunk, hogy az újabb gól nélküli döntetlennel a Vasas egy, a ZTE kerek nulla gólt szerzett a tavaszi meccsein (ide nem véve a Fradi elleni pótlást). Nyilvánvalóan felmerül a vezetőedző felelőssége, az első lépés pedig mindenképp az, ha egy szakember beismeri, hogy hibázik. Akár személyekben, akár taktikában, akár egy adott szituációban. Mert ha beismeri a vezetőedző, beismeri a sportigazgató, a tulajdonos, a stábtag, annál nagyobb esélye, hogy beismeri a játékos is. Hibázni mindig szabad, és a futballnak – pláne Magyarországon – része is lesz, épp a felelősségvállalás, ami segít felismerni, ezáltal redukálni ezeket.

Sok ilyenre van most szükség – Zalaegerszegen és Angyalföldön is.

Vagány – egyébként tényleg!

Rangadó lett a Fradi–Kecskemét – állapítottuk meg némileg mi is meglepve, a forduló előtti első két helyezett mérkőzése még akkor is szenzáció, ha a két csapatot azért böcsületes távolság választja el a tabellán. Arról nem is beszélve, hogy a Kecskemét odahaza legyőzte a címvédőt, s nyilvánvalóan azzal a szándékkal érkezett a Groupama Arénába, hogy bebizonyítsa: nem érdemes a rossz pályára mutogatni az októberi meccsel kapcsolatban.

Bár a pálya most kifogástalannak bizonyult, az első félidőben eléggé felbillent, a Kecskemét nem tudta rendesen megtartani a labdát, a Fradi nyomása pedig visszaszorította a vendégeket, gyakorlatilag a tizenhatosukon húzták meg az utolsó vonalat.

Az első félidei Kecskemét: nagyjából 20-22 méteren az utolsó vonal, az elöl játszó Horváth Krisztofer is a saját térfél közepén.

„Volt egy kis elbeszélgetés”így fogalmazta meg Szabó István, hogy mi zajlott a KTE öltözőjében a szünetben, a vehemensnek nem nevezhető szakember pedig a rendelkezésre álló 15 percben gyökeres változást ért el csapatán. Mert őszintén: hány olyan csapat van a magyar NB I-ben, amely a Fradi vendégeként, egy ilyen félidő után egész pályán rájön a bajnokesélyesre, majd a szemléletváltás megkoronázásaként egy ilyen szögletvariáció után egyenlít ki?

Vagányság felsőfokon.

A folytatásban is veszélyesebben játszott a KTE, kvázi közelebb állt a győzelemhez a második félidőben – azok után, hogy Csercseszov csapata az első 45 percben agyonnyerhette volna a találkozót. Konklúzióként pedig annyit érdemes hozzátenni: tök jó, hogy a magyar futballnak vannak ilyen csapatai. Van olyan csapata, amelyik Európa-liga-nyolcaddöntős, és van olyan csapata, amelyik szinte kizárólag hazai játékosokkal, rengeteg fiatallal megmutatja, mi fán terem a menőség, az elvárásokra és akut eredménykényszerre fittyet hányva, saját elképzelése szerint futballozik, képes felismerni a gyengeségeit és változtatni rajta.

„Volt egy kis elbeszélgetés” – a második félidőben egészpályás letámadás a KTE-től, hét játékos is az ellenfél térfelén, egészen emberig feltolódva, ezzel sikerült is összezavarni a Fradit.

Ennek eredményeképp: meg meri húzni ezt a szögletvariációt a Groupama Arénában is!

Garantált szórakozás!

Az a helyzet, hogy van egy párosítás az OTP Bank Ligában, amelyik képtelen rossz meccset produkálni. Ha valakinek valamiért NB I-itisze van, s felfogása szerint csak a Barcelona meg a Bayern München tud nagybetűs futballt produkálni, kérve könyörgöm, csak az aktuális Loki–Honvéd idejére váljon magyar foci-rajongóvá! Higgye el, megéri! Nem hiba nélküli játékról, a labdarúgás magasiskolájára kell gondolni, de szép gólokra, fordulatokra, piros lapokra, drámára, elcsépelt kifejezéssel a „futball sava-borsára” mindenképp. Vegyük sorba!

2021/2022, 1. forduló, Honvéd–DVSC 1–4

A Honvéd kimondottan jól kezdett az újonc ellen, az első félidő hajrájában a hetedik szöglete után szerzett vezetést. A Loki a fordulás után tizenegyeshez jutott, ráadásul Klemenzet második sárga lappal kiállította a játékvezető, Dzsudzsák meg büntetett. Pár perccel később már vezettek a vendégek, akik a végén még két szépségdíjas gólt szereztek. 1–4, de a félidő simán lehetett volna 3–0 is.

2021/2022, 12. forduló, DVSC–Honvéd 5–3

…mint 11 fordulóval később, amikor megint a Honvéd volt ellenállhatatlan az első félidőben, s ezúttal is Bőle Lukács révén. A Loki – ki hitte volna – egy Klemenz által összehozott, s Dzsudzsák révén értékesített büntetővel maradt meccsben, olyannyira, hogy az félidei 1–3-at a végére 5–3-ra változtatta. Volt ott minden: Dzsudzsák és Ugrai is szépségdíjas gólt lőtt, de még Németh Krisztián, sőt Deslandes is betalált.

2021/2022, 23. forduló, Honvéd–DVSC 4–2

Ezek után nem meglepő, mi történt múlt szezon harmadik Honvéd–Lokiján: az első félidőben sok helyzet és masszív kispesti előny, Nagy Dominik és Batik révén 2–0, újabb tíz perccel később Ugrai és Babunszki által 2–2. Aztán jött még két kispesti gól, így a DVSC visszajutása utáni harmadik thrillerét már nem tudta megnyerni. Más kérdés, hogy a Honvéd ezt követően 11 hónap alatt csak egy hazai bajnokit tudott nyerni…

2022/2023, 9. forduló, DVSC–Honvéd 4–3

Ha valaki azt hitte, hogy csak az előző szezon privilégiuma volt a góleső, köznyelven szólva tévedett. Szrdjan Blagojevics épp csak átvette a Loki irányítását, be is kezdett erősen a csapat, Babunszki, Baráth és Bódi is betalált – utóbbi egy Ugrait idéző kiflivel –, a félidő után már négy volt közte. Aztán szépen belealudt a meccsbe a Debrecen, a Honvéd pedig poraiból feléledve megérezte a vérszagot, mínusz egyre fölzárkózott, de egyenlítés helyett csak Gomis piros lapja jött.

2022/2023, 20. forduló, Honvéd–DVSC 2–3

És akkor a legfrissebb példa: ez a párosítás képtelen rossz meccset hozni! Tanúként álljon itt az összefoglaló, benne öt góllal, több kapusbravúrral, zseniális megoldásokkal:

31. forduló  – oh, én nagyon várlak!

Testvéri déja vu

A Honvéd–Debrecen egyik nagy sztárja Dorian Babunski volt, aki két góljával alaposan hozzájárult az újabb thillerhez, nem mellesleg a Loki-sikerhez. Az északmacedón játékos gólöröme (nem, nem „siuuuu”) mintha valahonnan ismerős lett volna: egy nappal korábban a Paksot szomorító testvére, David Babunski is hasonlóan örült a maga találatának. Kis cukik.

Két Babunski, egy öröm (fotó: M4 Sport)

„Kiszki-gólok”

Dorian Babunski második gólja egyébként nemcsak a Lokinál volt második, de a maga nemében a fordulóban is: kapuskijövetel a tizenhatoson kívülre, gólpassz az ellenfélnek, aki beívelte az üres kapuba. KISpesten Dorian BabunSKI, KISvárdán Rafal MakowSKI.

Talán ezért tanítják a kapusoknak, hogyha tisztáznak, minimum taccsra, az ennél igényesebbnek szánt beavatkozás túlontúl önveszélyes lett. De nézzük a másik oldalát: le a kalappal a felismerés és a megvalósítás előtt. Persze, üres volt a kapu, de a meccs hevében nem biztos, hogy minden futballista csakúgy be tudja ívelni 30-40 méterről a lecsorgót. MakowSKI és BabunSKI megtették, s mindkét találatnak nagy jelentősége lett a meccsek kimenetele szempontjából.

Felemás bemutatkozás

A totális támadófutball titánjának titulált Bognár György visszatért Paksra, nulla rúgott gól, ejj-ejj, nem ezt szoktuk meg. Nyilván az átállás nem egyszerű, a remek formában lévő Mezőkövesd meg amúgy sem ideális ellenfél, de a Paks még egyelőre nem azt mutatta, mint az egy évvel ezelőtti hőskorban. Voltak azért jelek a játékban, amelyek a bognáros visszatámadást és gyors támadásbefejezéseket idézték: a Mezőkövesd labdavesztései (28 darab a saját tizenhatosukon belül!), illetve a hazai beadások – az eddigi átlagos 16 helyett 42 – mind erről árulkodtak. Összességében még kicsit esetleges volt a Bognár-ball, kíváncsian várjuk, a következő hetek visszahozzák-e a tavaly látott hatékonyságot.

A Paks beadásai a Mezőkövesd ellen. A Paksnak átlagosan 16 beadási kísérlete van meccsenként az NB I-ben, ehhez képest a Mezőkövesd ellen 42-szer (!!!) rúgta középre a labdát a csapat. Ezek közül ráadásul 22 sikeres volt, tehát több, mint a fele, de még így sem sikerült gólt szerezni.​

 

A Mezőkövesd labdavesztései a Paks ellen. 28 db a saját tizenhatosukon belül…

Annál jobban sikerült a bemutatkozás Csongvai Áronnak Fehérvár-mezben: az újpesti csapatkapitányból lett Vidi-játékos nemcsak saját kapuja előtt volt aktív, de a vezetést is megszerezte. A következő lépés már a győzelem lenne.

 

OTP Bank Liga, 20. forduló:

Kisvárda Master-Good–Újpest FC 2–1
Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 0–2
Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE 1–1
MOL Fehérvár FC–Puskás Akadémia FC 1–1
Zalaegerszegi TE FC–Vasas FC 0–0
Budapest Honvéd FC–Debreceni VSC 2–3

Az OTP Bank Liga állása a 20. forduló után (Fotó: m4sport.hu)

A 21. forduló programja:

február 24., péntek
20.00 Mezőkövesd Zsóry FC–Budapest Honvéd FC

február 25., szombat
14.30 Zalaegerszegi TE FC–MOL Fehérvár FC
17.00 Puskás Akadémia FC–Paksi FC
19.30 Vasas FC–Kisvárda Master-Good

február 26., vasárnap
14.00 Kecskeméti TE–Újpest FC
16.30 Debreceni VSC–Ferencvárosi TC

Valamennyi mérkőzés élőben az M4 Sporton!

Borítókép: dvsc.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A DVSC edzője elégedett az új igazolásokkal, köztük a Törökországból hazatért Varga Kevinnel, aki a földrengésben elhunyt ismerőseit gyászolja
Az OTP Bank Liga 20. fordulójában egy izgalmas, fordulatos mérkőzésen <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/02/19/hullamvasut-babunski-dupla-es-sarkazos-kotenygol-kispesten-nagy-meccsen-nyert-a-debrecen" rel="noopener" target="_blank">hozta el Kispestről a 3 pontot </a>a Debrecen. A mérkőzés után a csapatok vezetőedzői körülbelül hasonló szemmel látták a szép gólokban is gazdag összecsapást, de <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/02/15/a-torokorszagbol-hazatero-varga-kevint-megviseltek-a-kozelmult-esemenyei" rel="noopener" target="_blank">megszólalt Varga Kevin </a>is, aki elmondta, nem könnyű feldolgozni, hogy közeli ismerősei haltak meg a törökországi földrengésben.
OTP Bank Liga
Moniz: Nem Mocsi feladata volt a büntető elvégzése; Kondás: Aki bemegy 45 percre, annak meg kell dögleni a pályán
Rengeteg hiba jellemezte a <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/02/19/a-zte-meg-11-esbol-sem-tudott-golt-loni-igy-ponttal-tavozott-a-vasas-zalabol">ZTE-Vasas</a> mérkőzést az OTP Bank Liga 20. fordulójában, így nem meglepő, hogy a csapatok képtelenek voltak betalálni a kapuba. A vezetőedzők szavaiból is egyértelműen átjön, hogy nagyon elégedetlenek voltak játékosaik teljesítményével.
OTP Bank Liga