Musorujsag
Élő Eredmények

Sznúkerünnep és vastaps O'Sullivan és Allen budapesti gálameccsén

Sznúkerünnep és vastaps O'Sullivan és Allen budapesti gálameccsén

MTI
Az igazán nagy brékek ugyan elmaradtak, Ronnie O'Sullivan és Mark Allen mégis elbűvölte a budapesti közönséget az OMV VI. Magyar Snooker Gála három felvonása alatt. Története során először az esemény három – két szombati és egy vasárnapi – előadásból állt, de hiába volt itt a rekorderként hétszeres világbajnok O'Sullivan és a szezon talán legjobb formában lévő játékosa, a három pontszerző versenyen is győztes Allen, mindössze két, legalább százpontos bréket látott a publikum.

A szurkolók azonban így sem maradtak bravúros, hatalmas ovációt kiváltó lökések nélkül a telt házas Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, ugyanis a remek bontások, a „vonattal” eltett golyók és sznúkerből való nagyszerű menekülések sem maradtak ki a sztárok repertoárjából. Ehhez hozzájárult a 16 éves Révész Bulcsú is, aki bár nem nyert meccset a világ legjobbjai ellen, bizonyította tehetségét.

A gála egyik showelemeként könnyített verzióban megpróbálták megdönteni minden idők leggyorsabb maximum, 147-es brékjét, amikor a 15 piros után minden esetben a színes golyók közül a legértékesebb feketét teszi el a játékos, végül a megfelelő sorrendben a színes golyókat is a lyukba süllyeszti. A piros golyókat különválasztva helyezték az asztalra, a színes golyók helyén pedig kizárólag fekete golyók voltak. Az északír Mark Allen egy ízben 4:17 perc alatt „takarította le” az asztalt, ami majdnem egy perccel gyorsabb volt, mint a riválisa által 5:08 perccel tartott, de versenykörülmények között elért rekordja. Révész is remekelt a csúcskísérlet alkalmával, mert bár nem sikerült minden golyót eltennie, de a nap legszebb és legnehezebb vonatát meglökte.

A két sztár közötti meccsek mindhárom alkalommal a 37 éves Allen sikerét hozták, aki az utolsó fekete golyó eltételénél rendre trükkös lökéssel szórakoztatta a szurkolókat. Először a fehér golyót négy falon körbevezetve a jobb alsó sarok felé lökte, a feketét pedig – a közönség nagy derültségére – kézzel áthelyezte a lyuk torkába, s így ütötte be a fehér a feketét. Másodjára a fehéret ugyanúgy négy falról lökte a jobb felső sarokba, csak amíg úton volt, addig a feketét is belökte oda, így egymás után hullottak a golyók a lyukba. A nap legfantasztikusabb lökése szintén Allenhez fűződik, aki a vasárnapi utolsó frame-ben kiélezett állásnál nem azt választotta, hogy negatív szögből elteszi a rózsaszínt, hanem ismét négy falon körbevezette a fehéret, amely éppen annyira súrolta a színes golyót, hogy az behulljon a lyukba, ezzel eldöntve az esemény utolsó partiját.

A 47 esztendős Ronnie O’Sullivan meglepően sokat hibázott, de a minden idők legjobbjának tartott játékos azért nem egyszer megcsillantotta egyedülálló zsenialitását. Például a Révész Bulcsú elleni meccsén egy sznúkerből úgy menekült ki, hogy négy falon át vezette a fehér golyót, ráadásul olyan tökéletes találata volt, hogy azonnal visszaadta a sznúkert a magyar játékosnak. A közönség elégedettséget mi sem jelezte jobban, minthogy a játékosok a színházakban megszokott vastaps közepette távoztak a teremből.

Borítókép: Az angol Ronnie O'Sullivan hétszeres világbajnok az OMV VI. Magyar Snooker Gálán a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban 2023. március 4-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

További tartalmak