Musorujsag
Élő Eredmények
×

Válogatott meghívó lehet a kecskeméti fejlődés következő szintje? – Hétvégi hősök

Válogatott meghívó lehet a kecskeméti fejlődés következő szintje? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Egyre szilárdabb a Kecskemét második helye az NB I-ben, s mivel közeledik az év első válogatott kerethirdetése, el lehet gondolkodni, vajon a szezon csodacsapatából is mazsolázik Marco Rossi?

Levél érkezik Kecskemétre?

Az NB III-as bajnoki címtől szép fokozatosan lépett előre a kecskeméti csapat azon a skálán, ami a médiában való megjelenést, globális elismertséget illeti. Ennek fontos állomása volt az NB II-es feljutás, a kiváló rajt, a Fradi hazai legyőzése, majd a pillanatok elmosódtak és átcsapott egy általános csodálatba. Jogosan, abszolút egyedülálló és csodálatos, amit a KTE-nél csinálnak, és örömteli, hogy ez a hozzáállás ilyen eredményeket hoz magával.

Lukács Dániel tavalyi teljesítménynél és viharos eligazolásánál beszéltünk talán legtöbbet egyénről a Kecskeméttel kapcsolatban, egyébként általános konszenzusnak bizonyult, hogy a csapat a fantasztikus közösség, az “egy mindenkiért, mindenki egyért”-szemlélet miatt olyan, amilyen.

Van ok az örömre (fotó: KTE/Facebook)

Most viszont elérkezett az idő, amikor újra szintlépésről és újra egyénekről lehet szó a lila-fehéreknél, itt a tavasz, esedékes a válogatott kerethirdetés, s bizony most már magától adódik a kérdés, hogy a magyar klubfutballnak közel háromnegyed éve fityiszt mutató csapat rendelkezik-e olyan játékossal, aki szóba kerülhet Marco Rossiéknál? Egyrészt biztosan, mert a Mister nyilván nem hobbiból járja az NB I-es meccseket, s az elmúlt időszakban is bizonyította, bátran nyúl fiatalokhoz, új játékosokhoz – Mocsi Attila, Szappanos Péter vagy Tóth Balázs példáján látszik, a magyar kluboknál is nyitva a lehetőség. Másrészt viszont egyáltalán nem az a szituáció, mint akár ősszel, akár egy évvel ezelőtt (akkor Ádám Martin és Callum Styles) barátságos meccsekről vagy Nemzetek Ligájáról volt szó. Márpedig most már Európa-bajnoki selejtezősorozat a menü, a csoport meg nem feltétlenül csak átvitt értelemben “easy”, ergo nem biztos, hogy most van itt az idő a kísérletezésre.

Arról nem is beszélve, hogy egy futballistának nyilvánvalóan meg kell szoknia az új közeget, játékrendszert, stílust, a szövetségi kapitánynak valahogy bele is kell illesztenie ebbe, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanarra a teljesítményre lehet képes, amit a kecskeméti inspiráló közeg kihoz belőle. Van erre persze fordított példa is: Fiola Attila és Loic Nego finoman szólva sem szárnyal mostanában a Fehérvárral, a válogatottban mégis évek óta képesek ugyanarra a kiegyensúlyozott teljesítményre.

Na, de akkor merészkedjünk végre az egyének mezejére: kik lehetnek azok a kecskeméti játékosok, akik szóba kerülhetnek a válogatottnál?

Gulácsi Péter súlyos sérülésével mindig is lesznek nyitott helyek Dibusz Dénes mögött, ráadásul most Szappanos nincs feltétlenül formában (az elmúlt hetekben kikerült a Honvéd keretéből). Varga Bence behívása meglepő lenne, de jelenleg az NB I egyik legjobban védő kapusa, nem véletlenül választottuk be néhány hónapja az ősz álomcsapatába. Az MTK-tól már többszörösen kölcsönvett játékos épp szombaton, a Kisvárda ellen játszotta 50. kecskeméti meccsét, 21 kapott gól nélküli találkozóval, illetve ötből öt kivédett büntetővel nem is produkál rossz számokat.

Bár a válogatott és a Kecskemét is a három belső védős játékrendszert preferálja, meglepő lenne, ha kecskeméti védősorból válogatna a szövetségi kapitány, talán kora miatt is. A középpályán viszont adekvát megoldás lehet Szuhodovszki Soma, aki pokoli tempóban nyomja 2023-at: hat bajnokin két gól és négy gólpassz a mérlege. A 23 éves játékos két szezonnal ezelőtt még nagyrészt a megye I-ben, az ETO második csapatában kapott lehetőséget, most három osztállyal feljebb nyújt kiemelkedőt hétről-hétre. Szuhodovszki egyébként pályafutása során egyszer lépett pályára az U19-es válogatottban, vannak olyan csapattársai, akik ennél kicsivel veretesebb piros-fehér-zöld múlttal rendelkeznek.

Ott van például Horváth Krisztofer, aki úgy a Torino játékosa, hogy most már harmadik magyar klubját tapossa kölcsönben. Horváth emlékezetes szögletvariáció kifutásaként lőtte első NB I-es gólját néhány hete, de a Lokiban félresiklott fél éve után még nem biztos, hogy eljött az idő számára az U21-ből való továbblépésre. S ha már U21, meg lehet pengetni Katona Bálint nevét is, aki siheder kora ellenére igen vagány futballal rukkol elő hétről-hétre, szombaton például egy ilyet lőtt a kisvárdai kapuba:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A 20 éves játékos ebben a szezonban hét gólnál és egy gólpassznál jár (egyik szebb, mint a másik), de mezőnyben is kimondottan sokat tesz a csapatáért, cselezésben és a helyzetkihasználás minőségében is az OTP Bank Liga közvetlen elitjébe tartozik. A jövő nagy embere lehet a válogatott szempontjából, de Baráth vagy Vancsa példája bizonyítja, hogy egy telki bevezetés akár már most is kinézhet számára.

Két kör, másodosztályú Vasas?

Befejeződött az OTP Bank Liga második köre, a csapatok már kétszer játszottak egymással és még fele ennyiszer fognak. A 22. fordulóból nehezen jöhetett volna ki rosszabbul csapat, mint a Vasas, amely nem elég, hogy elvesztett egy nagyon fontos kiesési rangadót Fehérváron, még a Honvéd is nyert a közvetlen riválisai közül, s az Újpest is egy ponttal jobban nyugtázta a fordulót, mint a szomszéd.

Az OTP Bank Liga jelenlegi lebonyolításában mindig és mindig ugyanaz volt a feljutók sorsa: az egyik bennmaradt, a másik kiesett. 11 fordulóval a vége előtt még nem lehet temetni a Vasast, de nem abba az irányba haladunk, hogy ez megváltozna. Főleg ezeken az úgynevezett kiesési rangadókon nyújt meglehetősen keveset Kondás Elemér csapata, a Honvédtól és az Újpesttől kétszer, s most a Fehérvártól is kikapott.

Bozsik Péter, az M4 Sport szakértője fogalmazott igen helytállóan a Vasas hétvégi játékáról, amelyet nemcsak fehérvári vizitre lehet ám vetíteni: „Az átszervezés után volt egy jó 20 perce a Vasasnak, ki is egyenlített, és ahelyett, hogy jött volna a folytatás, visszább állt és úgy folyatta az időt, mint akinek jó az 1–1”. Több ilyen “kiesési rangadója” volt már a csapatnak, amelyen átadta a kezdeményezést, s jobb periódusait sem tudta meglovagolni. A labdavesztések számából pedig jól látszik, ezúttal melyik csapat helyezett nagyobb nyomást a másikra, a Fehérvár ötször vesztett labdát saját tizenhatosán belül, a Vasas ezt megtriplázta.

Öt labdavesztés a fehérvári és 15 az angyalföldi tizenhatoson belül.

Az angyalföldieknél továbbra is a kialakított helyzetek és gólok száma a fő hibapont, bár most két meccsen háromig jutott a csapat – erre eddig csak kétszer volt képes ebben a bajnokságban. De amikor elöl jobban megy, akkor jön hátul a probléma: legutóbb Hegedűs vétett öngólt, most Otigba mutatott be egészen egyedi megoldást, sarokkal rúgatott gólt az ellenféllel. Na, az ilyenek aztán triplán nem férnek bele!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Érdekes módon a Magyar Kupában a Vasas képes harcos mentalitást, egységet mutatni, ennek eredménye az elődöntő, ez viszont a bajnokságban igen ritkán köszön vissza. Ennek köszönhetően az angyalföldi csapat lassan kezd leszakadni, s ha hozzávesszük, hogy a válogatott szünetig még játszik idegenben a szárnyaló Kecskeméttel és a Bognárral alaposan magára találó Paksot fogadja. Hogy lesz ebből hat pont?

Üdv újra, Mester!

Na ha már a Bognárral magára találó Paks, visszatért a vezetőedző által képviselt totális futball, a leegyszerűsített séma, amely elrúgatja az ellenféllel a labdát, hogy postafordultával ívelje is vissza az ellenfél tizenhatosára. Nem hisszük? Nézzük meg a számokat:

Az NB I-es csapatok xG-ranglistája a 19. forduló után (a Paks a 9. helyen).

 

Az NB I-es csapatok xG-ranglistája a 22. forduló után (a Paks a 4. helyen).

A 19. forduló után, amikor elköszöntek Waltner Róberttől, a Paks a kilencedik helyen állt a várható gólok mutatójában, ennyit számít az edzőváltás: három forduló alatt előrelépett a negyedik pozícióba Bognárral. A gólmentes bemelegítés is 1.99-et hozott a Mezőkövesd ellen, majd jött a Puskásnak lőtt négyes (2.65) és a Zetének hintett hármas (3.05) – a nagy bumm, az xG-forradalom, a gólhelyzet-demonstráció! Egyelőre ugyanúgy működik a gépezet, mint egy évvel korábban, de azért a hárommeccses minta még nem elég reprezentatív, tovább kell ütni a vasat, hogy a bajnokság végén is visszakapjuk a bognáros Paks képét.

Mondjuk ez a szabadrúgás-kombináció nem valószínű, hogy a mester fejéből pattant ki, de ha úgy vesszük, emberhez ment:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Szomorú vasárnap

Nem sokat vártak előzetesen a Debrecen-szurkolók a nyáron igazolt Christian Manrique-tól, de a spanyol játékos egészen jól muzsikál a Lokiban. Blagojevics nem az eredeti posztján (balhátvédként), hanem védekező középpályásként számít rá, ami egy a sok közül a szerb tréner remek húzásai közül.

De hát minden sikersztoriban van egy mélypont, Manrique számára ez egyértelműen az Újpest elleni bajnoki lett. A spanyol középpályás a hazaiak egyenlítő gólja előtt saját térfelén adta el igen csúnyán a labdát, majd a második félidőben meg sem várta a cseréjét, a kiugró Csoboth-ot lerántva piros lapot szedett össze, mehetett zuhanyozni.

Akárhogy is, az eltiltás után csak felfelé vezethet az útja.

OTP Bank Liga, 22. forduló:

Ferencvárosi TC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1
Kisvárda Master-Good–Kecskeméti TE 0–1
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC 3–1
MOL Fehérvár FC–Vasas FC 2–1
Budapest Honvéd FC–Puskás Akadémia FC 3–1
Újpest FC–Debreceni VSC 1–1

M4 Sport

A 23. forduló programja:

március 11., szombat
14.30 Kisvárda Master-Good–Debreceni VSC
17.00 Paksi FC–MOL Fehérvár FC
19.30 Budapest Honvéd FC–Zalaegerszegi TE FC

március 12., vasárnap
14.05 Kecskeméti TE–Vasas FC
16.00 Újpest FC–Mezőkövesd Zsóry FC
18.15 Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia FC

Borítókép: kecskemetite.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek