Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Iwasa nyert, Martins óriásit zárkózott

F2: Iwasa nyert, Martins óriásit zárkózott

Boxutca
A Red Bull védence, Ayumu Iwasa nyerte a Forma–2-esek szaúdi sprintversenyét, másodikként pedig a tizedik helyről induló Victor Martins ért célba. A dobogó harmadik fokára Jehan Daruvala állhatott fel. A listavezetőként érkező Théo Pourchaire kiesett.

A 2023-as szezon második sprintjének startját a negyedik helyről induló Ayumu Iwasa kapta el a legjobban, aki a lámpák kialvása után két pozíciót is javított, az első kör végén pedig az elsőségét megtartó Jak Crawfordot is leelőzte.

A bahreini sprint győztese, Ralph Boschung a másodikról a harmadik, csapattársa, Kush Maini pedig a harmadikról a negyedik helyre csúszott vissza.

Az időmérő győztese, Victor Martins (aki a fordított rajtrácsos szabály értelmében a tizedik helyről indult) az első kör végén már hetedik volt, márkatársa, a pontversenyt vezető Théo Pourchaire pedig kilencedik.

A helyezkedés nem tartott túl sokáig, Zane Maloney kicsúszása miatt ugyanis már a második körben pályára küldték a biztonsági autót.

A „második rajt” (a biztonsági autós szakaszt követő újraindítás) pillanatát Boschung kapta el a legjobban, aki egy bátor manőverrel maga mögé utasította Crawfordot az első kanyarnál. Maini vele ellentétben több pozíciót is veszített: az indiai a negyedikről a nyolcadik pozícióba csúszott vissza. Jehan Daruvala, Oliver Bearman, Martins és Pourchaire is megelőzte.

Sok időt ekkor sem kaptak a versenyzők, a hetedik körben ugyanis újra benn volt a biztonsági autó, mégpedig Pourchaire és Bearman első kanyaros ütközése miatt. Ezért a francia már az incidens után vállalta a felelősséget (ő indított előzési manővert, aminek baleset lett a vége), és még a bukótérben elnézést kért ellenfelétől.

Fotó: XPB

A mezőny a kilencedik körben kapott ismét zöld jelzést, a harmadik startot pedig Martins használta ki legjobban, gyorsan maga mögé utasította Crawfordot, megszerezve ezzel a negyedik helyet. A fiatal amerikait nem sokkal később Maini is leelőzte.

A tizenharmadik körben a követlen élmezőnyben is láthattunk akciót: Daruvala átvette a második helyet Boschungtól, és az élen álló Iwasa nyomába eredt. Miközben ő egyre közelebb lopta magát a japánhoz, Martins Boschunggal szemben csökkentette a különbséget, a tizennegyedik kör elején pedig be is vetődött mellé és át is vette tőle a harmadik helyet.

Iwasa, Daruvala és Martins hármasa a futam utolsó szakaszában végig fenntartotta az izgalmakat, minimálisak voltak ugyanis a különbségek közöttük, és több előzési kísérletet is láthattunk. Ezek közül az első sikereset a tizenhetedik körben láthattuk, amikor Martins kihasználta Daruvala hibáját (az indiai támadást indított Iwasa ellen, de elmérte az első kanyart) feljött a második helyre.

Az utolsó körben Iwasát is megpróbálta levadászni, a japán azonban – ahogyan korábban Daruvala ellen is – magabiztosan védte az elsőséget, és ezzel a futamgyőzelmet is, amit végül ő szerzett meg, F2-es pályafutása során harmadszor.

Martinsnak be kellett érnie a második helyezéssel, igaz, a kilencedikről indulva valószínűleg ezzel is roppant elégedett volt. Daruvala végül harmadik lett, Boschung negyedik, Maini pedig ötödik. A hatodik helyen Frederik Vesti futott be, a hetediken pedig az idei első pontjait szerző Jack Doohan. Pontot Dennis Hauger szerzett még.

A szaúdi program most a szombati nap legjobban várt eseményével, az F1-esek kvalifikációjával folytatódik. Az M4 Sport ismét élőben közvetíti az időmérőt – a felvezető műsor 17:45-kor kezdődik!  

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak