Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Győzelmet ért a jó rajt és hibátlan futam Vesti számára

F2: Győzelmet ért a jó rajt és hibátlan futam Vesti számára

Boxutca
A remekül rajtoló, majd két fő riválisával ellentétben végig hibátlanul versenyző Frederik Vesti nyerte a Forma–2-esek szaúdi főfutamát. Másodikként Jack Doohan ért célba, a dobogó legalsó fokára pedig Jehan Daruvala állhatott fel.

A 2023-as szezon negyedik F2-es futamának Victor Martins vágott neki az első helyről, aki pályafutása második időmérőjén domináns teljesítmény nyújtva hódította el első pole pozícióját (a második leggyorsabb kört futó Oliver Bearmannek hét tizedet adott).

Mellőle tavalyi F3-as bajnoki riválisa, Bearman indult, a második sorból pedig Jack Doohan és Jehan Daruvala várta a startot.

A harmadik pozícióból eredetileg a bahreini főfutam győztese, Théo Pourchaire indult volna, ő azonban öt rajthelyes büntetés kapott, amiért a szombati futamon megtorpedózta Bearmant (a manőver mindkét versenyző futamának véget vetett).

A harmadik soron a sprintet megnyerő Ayumu Iwasa és a Mercedes védence, Frederik Vesti osztozott. Pourchaire a nyolcadik, a listavezetőként startoló Ralph Boschung pedig a kilencedik helyről indult.

Az időmérőn és a tegnapi sprinten is remeklő Martins a főfutam rajtjakor némileg megtorpant, amit Bearman remekül kihasznált – a 17 éves brit reménység azonnal átvette a vezetést.

Remekül kezdte a futamot Bearman csapattársa, Vesti is, aki a hatodikról a negyedik helyre jött fel. Boschung eközben egy pozíciót bukott, vagyis visszaesett a tizedik helyre.

Bearman egy rövid virtuális biztonsági autós fázis után komolyabb, két másodperces előnyre tett szert, amit Martins folyamatosan csökkentett a verseny első szakaszában. A francia a nyolcadik körre, vagyis amikor riválisával együtt kiálltak a boxba, hátrányát sikeresen lenullázta.

Jack Doohan (Fotó: XPB)

A csere után, a tizenegyedik körben vissza is szerezte az elsőséget, miután maga mögé utasította Bearmant, akit a csapattárs is lehagyott, Martins ugyanis kiszorította őt a pályáról, amivel időt veszített (az FIA vizsgálta is az incidenst).

Miután megszerezte a második helyet, Vesti meglehetősen magabiztosan vezetett: felzárkózott Martinsra és tartani is tudta a francia tempóját. Bearman eközben a kettes kanyarnál elveszítette az irányítást autója felett, kicsúszásával pedig számos pozíciót is bukott: Doohan, Daruvala és Iwasa is megelőzte őt.

Egy körrel később Martins is hibázott a kettesnél: ahogyan riválisa, ő is megpördült, de sokkal rosszabbul járt, érintette a falat, autója pedig bár újraindult, azzal már csak a legközelebbi bukótérig jutott – a franciának fel kellett adnia a futamot. Noha a pályán ekkor csak hatodik volt, valójában az élről esett ki, hiszen csak olyan versenyzők voltak előtte, akik elnyújtották az első etapot, vagyis még nem teljesítették a kötelező kerékcserét.

Közülük Richard Verschoor és Arthur Leclerc tempója volt a legjobb, ők hajtották végre leghatékonyabban taktikájukat: a kései kiállás után a holland a hatodik, a monacói pedig a nyolcadik helyre jött vissza, vagyis mindketten beverekedték magukat a pontzónába.

Miután mindenki cserélt, Vesti állt az élre, aki a befutóig tartani is tudta elsőségét, ezzel pedig megszerezte idei első, pályafutása második F2-es győzelmét. Másodikként Doohan ért célba, aki tehát dobogós helyezéssel és fontos pontokkal feledtette el a halvány bahreini hétvégét. A dobogó harmadik fokára Daruvala állhatott fel; az indiai a sprinten is „bronzérmes” volt.

A sprintgyőztes, Iwasa negyedik lett, Dennis Hauger pedig ötödik. Verschoor megőrizte a hatodik helyezést, pontot pedig Enzo Fittipaldi, Leclerc, Isack Hadjar és Bearman szerzett még a versenyen.

A tabella élén álló Boschung végül pont nélkül marad, akárcsak Pourchaire, így a listát továbbra is a svájci vezeti, előnye egyetlen egység a franciával szemben. A harmadik helyen a Red Bull-junior Iwasa áll, ő két ponttal gyűjtött eddig kevesebbet, mint a rutinos Boschung.

A szaúdi program a hétvége legjobban várt eseményével, a Forma–1-esek idei második nagydíjával folytatódik, amit 18 órától az M4 Sport is élőben közvetít. F1-es tartalom nélkül addig sem maradnak nézőink, 16 órától ugyanis jön a pilótaparádé, 17:30-tól pedig a futam előtti felvezető műsor.

Borítókép: Frederik Vesti (Fotó: XPB)

További tartalmak