Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez nyert Szaúd-Arábiában, Verstappen a második helyig zárkózott

Pérez nyert Szaúd-Arábiában, Verstappen a második helyig zárkózott

Boxutca
Noha a rajtnál egy kicsit megbotlott, Sergio Pérez magabiztosan nyerte a Szaúd-arábiai Nagydíjat! Másodikként a tizenötödik helyről zárkózó csapattárs, Max Verstappen ért célba, a harmadik helyet pedig Bahrein után ismét Fernando Alonso szerezte meg.

A szaúdi versenynek a 2022-es szezon után idén is Sergio Pérez vághatott neki az első helyről (a mexikói hosszú F1-es pályafutása mindkét pole pozícióját Dzsiddában szerezte), mellőle pedig Charles Leclerc hátrasorolása után Fernando Alonso várta a startot.

A második rajtsoron George Russell és Carlos Sainz, a harmadikon pedig Lance Stroll és Esteban Ocon osztozott.

A motorcsere miatt tíz rajthelyes büntetést kapó Leclerc a tizenkettedik rajtkockára állíthatta fel Ferrariját, a címvédő, Max Verstappen pedig csak a tizenötödiket foglalhatta el, miután már az időmérő második szakaszában kiesett műszaki hiba miatt.

A futam már csak a monacói és a holland rajtpozíciója miatt is izgalmasnak ígérkezett, mindkettejüknek komoly felzárkózásra – vagyis sok előzésre – volt ugyanis szükségük.

Pérez kissé bizonytalanul kapta el a rajtot, az első kanyarban tehát Alonso fordult el elsőnek, az Aston Martin öröme azonban nem tartott sokáig, az FIA ugyanis közölte, a spanyol öt másodperces büntetést kap (ezt elő kiállásánál kellett teljesítnie), amiért rosszul állt fel a rajtrácsra…

A futam rajtja (Fotó: XPB)

A negyedik körben aztán amiatt is bosszankodhattak, hogy Pérez a célegyenes végén kifékezte a kétszeres bajnokot, vagyis visszavette az elsőséget.

Russell tartotta a harmadik helyet, Stroll pedig feljött a negyedikre, miután egy bátor manőverrel maga mögé utasította Sainzot. A rajt nagy vesztese Piastri volt, kinek első szárnya megsérült a rajt utáni tülekedésben, így már az első kör végén ki kellett állnia a boxba, ezzel pedig értékes pozíciókat veszített.

Ami a felzárkózókat illeti, a lágy abroncson startoló Leclerc öt kör alatt a kilencedik, a közepeseken induló Verstappen pedig a tizenegyedik helyre jött fel. Újabb öt kör elteltével Leclerc újabb két pozíciót javított: Pierre Gaslyt és Lewis Hamiltont is lehagyta. Verstappen hozzá hasonlóan szintén kettőt előzött, Csou Kuan-jüt és Gaslyt – a holland így már kilencedik volt.

Verstappen a tizenkettedik körben Hamiltont is megelőzte, vagyis már ott volt Leclerc nyomában, a monacói viszont előre menekült! A tizenharmadik kör elején megelőzte Ocont, átvéve ezzel a hatodik helyezést. Ocon sokáig Verstappent sem tudta tartani, egy körrel később tehát a két felzárkózó ismét egymás mögött volt.

Max Verstappen és Pierre Galsy (Fotó: XPB)

A kiállások sorát Stroll nyitotta, taktikája viszont nem volt túl kifizetődő, saját cseréje után ugyanis Sainz elé került a pályán. Néhány körrel később a kanadainak nagyobb baja is adódott, csapata ugyanis arra kérte, azonnal állítsa le autóját, ő pedig félreállt, feladva ezzel a küzdelmet.

Ez a futam lefolyására is hatással volt, pályára küldték ugyanis a biztonsági autót, az addig kiautózott előnyök tehát lenullázódtak. Az újraindításkor – és a kerékcserék után – Pérez, Alonso, Russell, Verstappen, Sainz, Hamilton és Leclerc volt a sorrend a mezőny elején, és ez a zöld jelzés után is változatlan maradt.

A huszonkettedik körben aztán Hamilton (az élmezőnyben egyedül ő volt pályán közepes abroncsokon, a többiek mind a keményeket használták) legyűrte Sainzot, a következőben pedig Verstappen vette át a harmadik helyet Russelltől. A huszonötödik körben a címvédő Alonsót is maga mögé utasította, a futam felénél tehát (ahogyan azt egyébként a spanyol „megjósolta” a rajt előtt) a címvédő már második volt.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Újra Red Bull 1-2 volt tehát a pályán: Pérez öt és fél másodperccel vezetett a csapattárs előtt, aki megpróbálta lopni a távolságot a mexikóihoz képest – néhány tizednél többet viszont az első öt kör alatt nem tudott lefaragni.

A mezőnyben ekkor megmerevedtek az erőviszonyok: a két Red Bull között nem csökkent látványosan a különbség, Alonso tisztes távolságból követte őket, majd a két Mercedes és a két Ferrari jött. Az ezüstösök és a csillagosok között kisebb volt a különbség, előzési manővert viszont Hamilton és Leclerc sem tudott indítani.

A futam végén izgalmakat egyedül Cunoda Juki és Kevin Magnussen, utolsó pontért zajló küzdelme szolgáltatott: a dán több alkalommal is megpróbálta legyűrni japán ellenfelét, előzésére viszont egészen a negyvenhetedik körig kellett várni. Akkor azonban bevetődött a célegyenes végén és átvette a tizedik helyezést.

Az élen már nem történt változás, Pérez megszerezte tehát idei első és pályafutása ötödik Forma–1-es futamgyőzelmét, a tizenötödik helyről induló Verstappen pedig másodikként ért célba. Alonso újabb harmadik helyezést gyűjtött, a negyedik pozíció pedig Russellé volt, majd Hamilton és a két Ferrari jött. Pontot Ocon, Gasly és Magnussen szerzett még. Folytatás két hét múlva Ausztráliában!

Frissítés: A leintés után Alonso elveszítette a harmadik helyezést, mivel 10 másodpercet kapott, amiért szabálytalanul töltötte le büntetését kerékcseréje előtt.
Később újabb fordulat jött, az Aston Martin az ügy felülvizsgálását kérte, amire az esti órákban sort is kerítettek; az eredmény, Alonso visszakapta a dobogós helyezést. 

A Szaúd-arábiai Nagydíj végeredménye:

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak