Musorujsag
Élő Eredmények

Bach: Az orosz jelenlétű sport a háború ellenére működik

Bach: Az orosz jelenlétű sport a háború ellenére működik

MTI
A sport az orosz versenyzők részvételével működik az ukrajnai háború ellenére is – Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint.

 

„Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók nemzetközi versenyeken való indulása működik” – erősítette meg Bach a NOB végrehajtó bizottsági ülésének keddi felvezetésén.

A tanácskozás egyik fő napirendi pontja az, hogy miként lehetne visszaengedni az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi porondra, és hogyan indulhatnának ötkarikás kvótaszerző viadalokon.

„Szinte minden nap látjuk ezt számos sportágban, leginkább a teniszben, kerékpározásban és egyes asztalitenisz-viadalokon. Az Egyesült Államokban látjuk a jégkorongot, Európában vagy más földrészen a kézilabdát és a futballt is. Egyik esetben sem történt incidens” – fogalmazott a német sportdiplomata az oroszok részvételéről.

A NOB elnöke kitért arra is, hogy azok az országok, amelyek területén a versenyek zajlanak, nagyon kevés kivétellel vízumot adnak oroszoknak és fehérorosznak, máshol pedig még munkavállalási engedélyt is kapnak ezek a sportolók. Ismételten hangsúlyozta, hogy a politika nem lehet része a sportversenyeknek, és a sportolókat nem szabad megbüntetni az útlevelük miatt.

„Nem fogunk olyan megoldást találni, amely mindenkinek tetszik. Lehet, hogy ezzel együtt kell élnünk” – mondta Bach.

Több ország szerint viszont csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a fehéroroszok által támogatott háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat.

Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, „katasztrofális hibaként” jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt. A vasárnap zárult újdelhi női ökölvívó-világbajnokságot tucatnyi ország bojkottálta az orosz-fehérorosz jelentlét miatt.

 

Borítókép: EPA/LAURENT GILLIERON

További tartalmak