Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Senki nem akarja a 2030-as téli olimpiát? – Szapporo halasztana, Salt Lake Citynek korai, Svédországot és Svájcot győzködi a NOB

Senki nem akarja a 2030-as téli olimpiát? – Szapporo halasztana, Salt Lake Citynek korai, Svédországot és Svájcot győzködi a NOB

MTI
Jamasita Jasuhiro, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke szerint Szapporo elhalaszthatja téli olimpiai pályázatát 2030-ról 2034-re.

A Hokkaido prefektúrában található város polgármesterét, Akimoto Kacuhirót vasárnap választották újra két olimpiarendezést ellenző jelölttel szemben, így többen arra számítottak, hogy Szapporo folytatja majd pályázatát a 2030-as téli játékokért.

A régió lakosai egy januári közvélemény-kutatás alapján nem támogatják a rendezési terveket, ezért a tisztségviselők későbbi időpontban gondolkodnak.

„Nehéz az emberek támogatása nélkül folytatni az eredeti pályázatot” – mondta Jamasita, aki az adatok alapján megemlítette, „az tisztán látszik, hogy sok helyi lakos aggódik”.

Decemberben a Japán Olimpiai Bizottság és Szapporo tisztviselői közölték, hogy a 2021-es tokiói nyári olimpia vesztegetési botrányai miatt átgondolják a pályázatot, bár azt kijelentették, hogy nem lépnek vissza.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban bejelentette, hogy várhatóan 2024-re halasztja a 2030-as játékok házigazdájának kijelölését.

Szapporo bizonytalansága nyomán Salt Lake City tekinthető hivatalos pályázónak, bár az amerikai város inkább a 2034-es játékoknak adna otthont, hogy elkerülje a „szponzori ütközést” a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiával. Rajtuk kívül a NOB biztatására Svédország és Svájc is érdeklődik a hét év múlva sorra kerülő téli játékok iránt.

Japán eddig kétszer rendezett téli olimpiát: 1972-ben szapporói, 1998-ban naganói helyszínnel.

A 2026-os téli olimpiára Milánóban és Cortina d’Ampezzóban kerül sor.

Borítókép: EPA/MARTIN DIVISEK

További tartalmak