Musorujsag
Élő Eredmények

Gary Lineker rosszul fogalmazott: alaptétele valójában a derbire szólt – Hétvégi hősök

Gary Lineker rosszul fogalmazott: alaptétele valójában a derbire szólt – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Telt ház, zöld-fehér öröm a lila-fehérrel szemben, 3–2-es idegenbeli győzelem. Na, de a 29. forduló melyik meccséről van szó?

Megint a Fradi

„A derbi egyszerű meccs, 22 férfi kerget egy labdát 90 percig, majd a végén a Fradi nyer”– valami ilyesmi lehet Gary Lineker klasszikusának mashupja. Egészen érdekes összeesküvés-gyakorlat dolgozhat a derbiken, sorozatban 13 rangadót nyert meg most már a Ferencváros, nyilván mondani sem kell, hogy ez a párharc történetében egyedülálló sorozat. Az elmúlt négy évben a Fradi-győzelmek minden skáláját megnéztük már: volt egészen megsemmisítő (nyilván mindenki tudja, melyik), magabiztos, vékonyka. Volt már nyerőember Boli, Uzuni, Ryan Mmaee, Loncar, de még a szerencse is. Én nem hiszek az átkokban, de Újpesten már biztosan gondolhatnak hasonlóra, mert oké, a Fradi kiemelkedik a magyar mezőnyből, na de ilyen sorozatokat azért mégsem szokott építeni. Jelenleg egyébként még a Honvéd ellen jár sorozatban 11 győzelemnél az FTC, de ez is egészen kiemelkedő, még az elmúlt évek türanniszában is. A derbidominanciához vélhetően hozzátartozik, hogy a zöld-fehér játékosok átérzik a párosítás jelentőségét, így nemigen kényelmesednek bele úgy a meccsekbe, mint ahogy láttunk rá példát tavasszal. Ettől függetlenül ez a 13 brutálisan sok, az egyik oldalon teljes mámor,  a másik oldalon totál csalódás.

Ilyen előzmények után azért jár a respekt az Újpest-tábornak, amely hitt benne, hogy a tendencia változik, s a riválissal együtt komoly kis hangulatot varázsolt a Szuszába. Mostanában a derbi-kérdés Újpest-szurkoló szempontjából: vállalható vagy vállalhatatlan? A két csapat őszi meccse masszívan az utóbbi kategóriába tartozott, a mostani viszont abszolút vállalható volt.

Passzok a támadóharmadba az Újpest–FTC mérkőzésen – az első hat helyen hazai futballista!

Amíg az Újpest mezőnyfölényben futballozott, végig az volt az ember érzése, hogy az történik, amit az FTC szeretne, nem mozdult ki komfortzónájából a címvédő. A lilák 2.09-es xG-t dolgoztak ki a Fradi 0.94-ével szemben, 56 százalékban birtokolták a labdát – úgy nézett ki, ez most klappol. De a Fradi megint és megint előkapta a klasszisát. S megint az pakolta hozzá a klasszist, akitől talán kevesebben vártuk: nem Tokmac, nem Traoré, nem Owosu, nem Marquinhos. Gojak!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Na, a meglepetés után meg jött a papírforma: Lisztes Krisztián beállt és gólt lőtt. Ennyi. Még mielőtt 18 lett, gyorsan bevágta a derbin is a lecsorgót – s ha úgy vesszük, ez is győztes gól lett. S valljuk be, volt egy másik Krisztián is, aki nagyon jól szállt be és maximálisan megérdemelte a gólját. Ha reálisan nézzük, ő már nem fog annyi derbin játszani, mint a túloldali drusza, de talán ő még megérdemelné, hogy az ő szereplésével törje meg az Újpest az átkot.

Mert az átok – ha egyáltalán átok ez – valamikor megtörik. Kérdés, mit tesz Újpesttel és az egész párharccal, ha ez még öt év múlva sem történik meg.

Inverz görög teremtéstörténet

Zöld-fehér a lila-fehér otthonában, telt ház, kiváló hangulat és 3–2-es vendéggyőzelem – mindez nemcsak a derbire helytálló ám a 29. fordulóból, volt nekünk egy Kecskemét–Paksunk is péntek este. Mondanám, hogy elfelejtettük, de valójában mégsem, mert bitang jó meccs volt. Ha egyszerűen akarunk fogalmazni: nagyon jó, hogy a magyar focinak két ilyen csapata van. Magyaros, egyszerű, szerény és eredményes, elvégre a Ferencváros mögött nem véletlenül ez a két csapat áll jelenleg a dobogón és készülhet a nemzetközi kupaindulásra.

Kettejük meccse pedig több aspektusból is árulkodó volt, kezdjük a nevekkel. A Belügyminisztérium helyettes államtitkárságának 2023. január 1-jei adatai szerint az első hét leggyakoribb családnév egyaránt képviselte magát a pályán vagy a kispadon:

  1. Nagy – Gergely (Paks), Krisztián (KTE)
  2. Kovács – Nikolász (Paks) Sándor (szertáros, KTE)
  3. Tóth – Barna (KTE)
  4. Szabó – János (Paks), Alex (KTE), Bence (aki Banó is, KTE), István (vezetőedző, KTE)
  5. Horváth – Krisztofer (KTE)
  6. Varga – Barnabás (Paks), László (masszőr, Paks), Bence (KTE), Ádám (KTE),
  7. Kiss – Tamás (asszisztensedző, Paks)

(itt kimarad Molnár és Németh, de további nevek akadnak még a top100-ból)

10. Balogh – Balázs (Paks), 13. Papp – Kristóf (Paks), 18. Simon – Barnabás (Paks), 32. Szalai – Gábor (KTE), 43. Katona – Bálint (KTE), Máté (KTE), 68. Bognár – György (vezetőedző, Paks), ifj. György (pályaedző, Paks), 86. Tamás – Olivér (Paks), 97. Kerekes – Barna (pályaedző, KTE).

De nemcsak anyakönyvvezetők, futballkedvelők is örülhettek a két csapat randevújának: megmutatkozott, miért lehet ennyire rajongani a jelenlegi Paksért és Kecskemétért. Szép futballt játszanak, de teljesen másik oldalról megközelítve – amíg a KTE-nél Szabó István méterről méterre megrajzolja csapata játékát, amely ezt maximálisan végre is hajtja, addig a bognáros Paks a káoszra épít. S ezt mutatta a két csapat rangadója is: az első félidő teljesen rendezett mederben zajlott, a Kecskemét uralta, aztán Bödéék megbojgatták a nyugalmat és a totális rumliba fullasztották a meccset. Milyen jól érezték magukat benne!

S akkor még ott volt Varga Barnabás is! A paksi center Európa legeredményesebb támadója 2023-ban, ehhez pedig kell a bognári zűrzavar, amely a tizenhatoson belülre centralizálja az anarchiát, legtöbbször gólt, máskor meg tizenegyest eredményez. Az eredmény: dobogós hely és egy újabb gólkirálykadét!

Olyan volt ez a meccs, mint a görög teremtéstörténet megfordítva: kezdetben Khaosz uralta a világot, belőle vált ki a rendszerető Erósz. Na, itt meg Erószból lett Khaosz. Paksi káosz!

Üzenet a múltból 1.

Volt valami furcsa és megmagyarázhatatlan a hét eleji eseményekben Zalaegerszegen. Ha csak a szűz számokat nézzük és esetleg emellé odatesszük kontextusnak a vezetőedzők átlagos szerződéskitöltési százalékát Magyarországon, még meg sem lepődünk Ricardo Moniz és Dragóner Attila távozásán, na de bő egy héttel a kupadöntő előtt ez igen érdekes megoldás.

A múltba nyúltak vissza a jövő klubjánál, hiszen sportigazgatóként Sallói István, vezetőedzőként pedig Boér Gábor, mindketten szerepeltek már ugyanebben a pozícióban, több-kevesebb sikerrel. Ráadásul rendkívül fontos derbikkel indult a reéra, hiszen a Mezőkövesd ellen a bennmaradás szempontjából kellett teperni, a kupadöntő jelentőségét meg kár ecsetelni. Mégsem ez a két találkozó, hanem a legendás Marika néni került először fókuszba, akinél szépen jelentkezni lehetett a színes cipők tulajdonosainak, miután hajukból böcsületesen kicsutakolták a melírt, a rózsaszín fürtöket meg a szivárványt. Aztán persze kiderült, hogy Marika néninél még sincs ekkora forgalom – a Moniz kirúgása által keltett médiafigyelemre rátett még a színes hajak és csukák átmeneti nyistája, aztán persze kiderült, Mezőkövesden is lehet rikítóban játszani.

Az első félidőben viszont nem igazán fénylett a Zete játéka, az edzőváltás után némileg riadtan nézték a szurkolók a meccset és a kövesdi vezetést. De mint Sallóiéknak a cipős ítéleten, úgy Boér Gábornak az összeállításon is tudnia kellett változtatni: a beálló Tajti Mátyás – akinek a frizkóval biztosan nem volt problémája – káprázatos szabadrúgásgólt lőtt, de nem volt kevésbé csúnya a szintén csereember, Mim Gergely megoldása sem. Az első nagyon fontos meccsét tehát hozta a megújult Zalaegerszeg, de Marika néni boldogságához szerdán a kezdőcsapatot is el kell találnia Boér Gábornak!

Üzenet a múltból 2.

Mondjuk nemcsak az OTP Bank Liga legújabb, legrégebbi edzőjének is kijutott bőven az örömből hétvégén, apró szépséghiba, hogy ez nem a sajátja volt. Vannak azok a játékosok, akik ha véletlenül betalálnak volt kenyéradójuknak, az égig emelve kezeiket bocsánatért esedeznek. Meg van Urblík József:

A Puskás egykori, a Vasas jelenlegi középpályása már felcsúti mezben is mutogatta egész pofás rúgótechnikáját, a két csapat szombati bajnokiján pedig épp a felcsútiaknak prezentált egy bombát – hogy aztán félreérthetetlen üzenetet küldjön Hornyák Zsoltnak.

Nem kell pszichoterapeutának lenni, hogy megállapítsuk: nem lehetett feltőtlen viszony a felcsúti mester és padawanja között. Hivatalosan csak az alábbiakat tudjuk: Urblík szerződése nyárig érvényes volt a PAFC-nál, de a sajtóhírek már az aláírás előtt egy hónappal látni vélték Vasashoz érkezését, csak a magyar állampolgárság hiányzott, hogy beillesszék az angyalföldi mandalába. A középpályás távozási szándékait jelzi, hogy az érvényes kontraktust végül felbontották és szabadon igazolhatóként érkezett a Vasashoz. Korábban Hornyák Zsoltnak volt olyan nyilatkozata, amiben Urblík “gusztustalan” játékáról beszélt, de ez önmagában még aligha indok egy ilyen reakcióra.

A meccs után az M4 Sport mindkettejüknél rákérdezett a sajátos kapcsolatra, Urblík becsületére legyen mondva, nem teregetett szennyest a nyilvánosság előtt, Hornyák meg nem hazudtolta meg személyiségét, „lehet, hiányoztam neki” viccelődött. Ja, pont úgy, mint Vasasnak a Puskás egyenlítése, mert ezzel gyakorlatilag vége a dalnak Angyalföldön. Márhogy az NB I-esnek.

A hétvége hőse!

Jó egészséget és boldog születésnapot Sanyi bácsinak!

OTP Bank Liga, 29. forduló:
Kecskeméti TE–Paksi FC 2–3
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE FC 1–2
Kisvárda Master-Good–Budapest Honvéd FC 2–2
Vasas FC–Puskás Akadémia FC 2–2
Újpest FC–Ferencvárosi TC 1–3

A 30. forduló programja:

május 5., péntek
18.30 Budapest Honvéd FC–Kecskeméti TE

május 6., szombat
14.00 Újpest FC–Vasas FC
16.30 Paksi FC–Debreceni VSC
19.45 Ferencvárosi TC–Kisvárda Master-Good

május 7., vasárnap
15.00 Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia FC
19.30 MOL Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC

A 30. forduló valamennyi mérkőzése élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n

Borítókép: fradi.hu

További tartalmak