Musorujsag
Élő Eredmények

Menekülés a győzelembe az öltözőbe: tényleg kieshet a Fehérvár? – Hétvégi hősök

Menekülés a győzelembe az öltözőbe: tényleg kieshet a Fehérvár? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Két éve, de talán még tavaly ilyenkor is hihetetlennek tűnt, hogy a MOL Fehérvár kieshet az NB I-ből. Három fordulóval a vége előtt viszont lépéskényszerben, miután a Mezőkövesd elleni kulcsmeccset a hosszabbításos tizenegyessel sem sikerült megnyerni.

Tényleg kieshet a Fehérvár?

Kicsit úgy vagyunk a Fehérvár kiesésével, mint Smith commodore a Titanic katasztrófájával: még akkor sem nagyon hisszük el, ha már megtörtént. A jéghegy mindenesetre felbukkant a MOL Fehérvár gőzöse előtt, s Grzelak kapitánynak résen kell lennie a hídon – három meccse van, hogy megfelelő kormányzással elkerülje a Merkantilként ismert monstrumot. Emlékezhetünk, egy éve ilyenkor szinte totális mélypontnak tekintettük a sorozatban hét bajnoki vereséget, és a velejáró hetedik helyet az örök üldözőnek kikiáltott csapatnál, de a következő szezon végét nyaldosva látszik: van lejjebb.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Az OTP Bank Liga csapatai közül van organikusan fejlődő, hullámzó, stagnáló, de ilyen totális zuhanást rövid időn belül nemigen láttunk még klubtól (2018-ban a Vasas előző évi bronzérmesként esett ki, de inkább a harmadik hely volt a szenzáció), pláne nem olyantól, amely infrastruktúráját, anyagi helyzetét, játékosállományát tekintve ennyire stabil. Ne feledjük, a MOL Fehérvár keretértéke a Transfermarkt legfrissebb adatai szerint is második lenne az NB I-ben – és nem hátulról, a valóság megközelítésében. Pénz, paripa, fegyver – csak a pénz valahol elvész, a lovak megbokrosodtak, a fegyverek meg visszafelé sülnek el.

A Mezőkövesd elleni meccs pedig tényleg minden szempontból kulcsfontosságú volt a Vidinek: három ponttal egycsapásra kettőt lehetett volna előzni, nem beszélve a hitről, az önbizalomról, meg az összes többi győzelemmel járó közhelyről (ami azért közhely, mert full igaz). De az addig oly’ magabiztos Kodro – aki közel öt éve nem hibázott büntetőt tétmeccsen – érthetetlen madárvadász-funkciót telepített lövésébe, így maradt az 1–1, a kiesőhely. Kilencedik helyett 11., szusszanás helyett kétségbeesés, ünneplés helyett veddleamezt. Bartosz Grzelak viszont fontos aspektusra mutatott rá a meccset követően: nem lehet Kodrót kikiáltani egyszemélyi bűnbaknak, mert a csapat rendkívül impotens támadójátékkal rukkolt elő. A tizenegyest leszedve 0.9-es xG-t produkált a Vidi, s hát valljuk meg, a második félidőben szinte semmilyen veszélyt nem jelentett, nem véletlenül nevezte Grzelak „égi ajándéknak” a VAR-ítéletet. Csak most már eljött az idő, hogy a problémákat ne csak felismerjék, hanem valahogy orvosolják is Fehérváron, mert az NB II most már látható távolságban. Eddig éreztük: majd úgyis megrázzák magukat, majd a többiek botlanak eleget, egy ilyen erős csapat csak nem esik ki. De már csak három lehetőség van.

Kodro 0.76-os xG-je magasan kiemelkedik – de nem sikerült tizenegyről kaput találni.

Kapcsolódó tartalom

Nem könnyű, nagyon nem, mert a feszültség tapintható, a játékosok frusztráltak, a szurkolók (köztük maga a polgármester) nem kevésbé. A vasárnap esti meccs lefújása után a tábor szokásos ultrakocka-alakját sutba dobva állt sorfalat a korlátnál, s elég markáns véleményt fogalmazott meg. A labdarúgók jelentős része ennek hatására inkább az öltözőfolyosó felé vette az irányt, Grzelak szerint ez így nem is volt rendben, s elbeszélget majd a játékosaival. Hogy mibe kapaszkodhatnak még a piros-kékek? Egyrészt a hátrány nem tetemes, az egy pontra lévő Honvédot elég lenne megelőzni a túléléshez. Másrészt a hátralevő három meccs nem tűnik nagyon vészesnek: Felcsúton valószínűleg vért kell izzadni, de az utolsó két fordulóban jó eséllyel a Zete és a Vasas is tét nélkül lép már pályára. Harmadrészt pedig a Vidi játékoskerete fixen nem NB II-es, itt az ideje, hogy ezt be is bizonyítsák!

Büntető helyett Kerezsi-gól

A Fehérvár lépéshátrányát a Honvéd győzelme is okozza: a kispestiek komoly meglepetésre verték meg otthon a Kecskemétet. Mindenképp említést érdemel Kerezsi Zalán neve, a 19 éves tehetség Klafuricnál sokáig nem nagyon kapta meg a lehetőséget (egy novemberi bajnokin volt csak kezdő), javarészt Siófokon kooperációzgatott, aztán egy hete Kisvárdán került vissza a Honvéd kezdőjébe. Abból egy pontot érő gól, a Kecskemét elleni teljesítményből meg egy győztes találat lett. Három pont egy héten belül – nyilván mondani sem kell, mennyit jelent ez most a Honvédnak.

A pénteki gólhoz meg tartozik egy kis cuki személyes sztori: Börzsönyből hazafelé autózva egy jó kis panorámánál ért a naplemente – az M4 Sport közvetítésén épp Bognár Tamás vizslatta a tizenegyes-gyanús esetet. A Nap még le sem bukott a Pilis mögé, zsebemben jelezte is a telefonom a gólt, értelemszerűen technikai hibára gyanakodtam, amikor elővéve nem Kecskemét-, hanem Honvéd-vezetést jelzett ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A VAR bevezetése óta meglehetősen ritka, hogy a játékvezető kimegy megnézni az esetet, s mégis helyben hagyja az ítéletet, hiszen három kollégája egyértelmű jelzésére kell csak videózgatnia. Márpedig itt a busz és Bognár pont ellenkezőképp értékelte az esetet: előbbi trió Bocskay nyújtott lábát figyelte, Bognár pedig azt, hogy a mozdulat mekkora (semekkora) hatással volt Szuhodovszki lövésére. A Honvéd meg jól használta ki, hogy a KTE kicsit belezavarodott az ítéletbe, s gyorsan rákontrázott az ellenre.

Ez az NB I meg olyan világ, hogy minden mindennel összefügg – a Honvéd győzelme fehérvári kiesőhelyet, a Kecskemét veresége a Fradi bajnoki címét jelentette.

Sorozatok: a Fradi ötödször, Lisztes harmadszor

Azért van némi éle, hogy három hete még bajnoki döntőként vártuk a hétvégi (és már most telt házas) Kecskemét–Fradit, ehhez képest az FTC egy pillanat alatt megrázta magát és négy győzelemmel begyűjtötte a 34.-et. Az elmúlt időszak megmutatta, ha egy kicsit szorul a hurok, és a zöld-fehéreknek lépniük kell, akkor lépnek – az elmúlt fordulókban rendre jött a három rúgott gól. Mindez pedig azt jelentette, hogy már négy fordulóval a vége előtt lehetett nyomtatni a bajnoki pólókat, a vendégek és a fiatalok sorfalat állhattak a bajnoknak. Ehhez sokat nem kell hozzáfűzni: a Ferencváros hazai dominanciájához kétség sem férhet, áprilisban is csak hivatalból voltak izgalmasabb napjaink a Kecskemét zárkózásával.

Azért volt mit kiköszörülnie az FTC-nek: a tavalyi fiesztát kissé beárnyékolta az MTK-tól elszenvedett 3–0-s vereség, most aztán illett az ünneplést győzelemmel koronázni, egy 3–0-val sikerült is. Mi kellett ehhez? A félidei Lisztes-csere. A kölyökpezsgőből épp kinövő játékos lassan betonbiztos gólszerző lesz, s bár sokan várják a kezdőbe, egyelőre csereként is valódi fegyver. Beáll, gólt lő – most már sorozatban harmadszor. Kell ennél több?

Hahn-zsoké a hendikepben

A galoppsport egyik nagyszerű pillanata jött el vasárnap a Ceglédberceli gátversenyben, ahol 27 év után ült ismét (versenyben) nyeregbe a legendás idomár, Ribárszki Sándor, aki az újkor Kincsem-Imperiáljának számító Overdose trénere volt. A paksi Hahn Jánosnak aligha a legenda visszatérése járt a fejében, de ő is lovacskázott egyet hétvégén, a Debrecen védőjét, Meldin Dreskovicsot próbálta megülni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Dreskovics annyira nem bizonyult engedékeny versenylónak, látványosan ledobta magáról a zsokéját. A meccset egyébként ez jellemezte: nagy küzdelem és meglepően kevés (egészen kerek számú) gól. A Paks a találkozó jelentős részében ment előre, a DVSC meg Dreskovics harciasságával védekezett, időnként kontrázott. Érdemes megnézni a labdavesztések helyét: a Paks legtöbbször az ellenfél térfelén, a Debrecen főleg a saját kapuja előterében.

OTP Bank Liga, 30. forduló:
Budapest Honvéd FC–Kecskeméti TE 1–0
Újpest FC–Vasas FC 1–1
Paksi FC–Debreceni VSC 0–0
Ferencvárosi TC–Kisvárda Master-Good 3–0
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia FC 2–1
MOL Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC 1–1

Az OTP Bank Liga állása a 30. forduló után (Fotó: m4sport.hu)

A 31. forduló programja:

május 13., szombat
14.15 Vasas FC–Zalaegerszegi TE FC
17.00 Debreceni VSC–Budapest Honvéd FC
19.30 Kecskeméti TE–Ferencvárosi TC

május 14., vasárnap
13.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Paksi FC
15.30 Kisvárda Master-Good–Újpest FC
18.00 Puskás Akadémia FC–MOL Fehérvár FC

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szavazás: mely két csapat esik ki az NB I-ből?
Elképzelhető, hogy a MOL Fehérvár FC, amely 2018-ban még bajnok volt és előtte az Európa-liga csoportkörében játszott, esetlegesen kiesik az NB I-ből? Vagy a nagy múltú Budapest Honvéd int búcsút az élvonalnak? Esetleg a Mezőkövesd 2016 után ismét az NB II-be kényszerül?
Magyar futball
Cser-Palkovics András: Valószínűleg minden idők legtöbb pénzéből, minden idők egyik leggyengébb csapata a mostani
<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/05/07/kodro-kihagyott-buntetoje-kiesohelyen-tartotta-a-fehervart-es-egyelore-nb-i-ben-a-vasast" target="_blank" rel="noopener">A MOL Fehérvár FC 1-1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel</a> a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában. A kiesési rangadón a székesfehérvári gárda közel volt a győzelem megszerzéséhez, <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2023/05/07/video-a-91-percben-nyerhette-volna-meg-a-meccset-de-az-egbe-lotte-a-buntetot-a-fehervar-csatara" target="_blank" rel="noopener">de a 91. percben Kodro az égbe lőtte a büntetőt</a>, amivel nyerhetett volna Bartosz Grzelak együttese. A 2018-ban még bajnoki címet nyert csapat így jelenleg az NB I-ből kiesést jelentő 11. helyén áll, a klub szurkolói elkeseredettek, a város polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András a MOL Fehérvár FC hivatalos Facebook-oldalán nem akármilyen kritikát megfogalmazva adott hangot csalódottságának.
Magyar futball
Videó: másfél perccel sárga lapja után csimpaszkodott ellenfele bokájába a Puskás támadója, megúszta a kiállítást
Lamin Colley eléggé érthetetlen megoldást választott ellenfele feltartóztatására: a földről felnyúlva, bokájánál fogva húzta vissza megiramodni akaró ellenfelét. A tette azért is volt merész, mert másfél perccel korábban kapta meg a maga sárga lapját, s az egész ZTE egy emberként követelte neki a másodikat. Erdős megmentette – de csak átmenetileg, mert ami késik, nem múlik-alapon a meccs hosszabbításában Colley csak megkapta a második sárgáját és így a pirosat.
Magyar futball