Musorujsag
Élő Eredmények

Pimaszságból apátiába: Kuttor kötötte ki a kispesti cipőt – Hétvégi hősök

Pimaszságból apátiába: Kuttor kötötte ki a kispesti cipőt – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szepes Viktor
Mindjárt itt a vége – ilyenkor már szinte minden a matekozásról szól az OTP Bank Ligában. Márpedig ez a szezon szinte ugyanúgy fest, mint az előzőek: a bajnok és az egyik kieső kiléte hamar kiderült, a dobogóért és a bennmaradásért viszont az utolsó pillanatig brutális a harc.

A kutya és Kuttor Attila fordulója

Már a nyitómeccs bemelegítésénél eldőlt, hogy a Kövesd nyer Kispesten? Nyilván nem, de az ezoterikusabbak már előre vetíthették a kutya öröme után két nappal későbbre Kuttor Attila örömét – mint ismeretes, a kövesdi vezetőedzőnek már játékoskora óta ez a beceneve. De vissza a Paks–Puskás meccsre, a hazaiak bemelegítése közben egy random négylábú szaladt be a pályára – talán meghallotta, hogy a játékosok cicáznak –, s dobta fel a meccs előtti perceket egy kis kocogással, majd sprintekkel és némi labdás gyakorlattal is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy egy tehetséges játékost vagy egy zabolátlan szurkolót láttunk, ha előbbi, nyilván szívesen várjuk a meccskeretbe, utóbbi esetben viszont a kitiltás sem elképzelhetetlen (elvégre a pályára lépés bűncselekménynek minősül).

Kapcsolódó tartalom

A kutyák jelenléte egyébként ha nem is számít hétköznapinak, nem is példa nélküli futballpályán, még meccs közben is többször becseréltetik magukat: néhány évvel ezelőtt a Gárdony–Fehérvár Magyar Kupa-meccsen zsákmányolt labdát egy négylábú, de 1985-ben egy angol Newcastle Town–Knave of Clubs Sunday Cup-találkozón a berohanó spániel konkrétan maga fejelte a Knave szépítő gólját! A leghíresebb vendég pedig minden bizonnyal az 1962-es világbajnokság negyeddöntőjéről való, amelyik konkrétan lepisilte Jimmy Greaves mezét, a brazilok legendája, Garrincha meg is tartotta újdonsült házőrzőjét.

A Honvéd meg kutyául áll, az a helyzet. Kispesten kicsit fel lehetett lélegezni az elmúlt fordulókban, sőt ez az öt pont a Kisvárda, Kecskemét, Loki trióból (kétszer idegenben) kimondottan jó helyzetbe hozta a csapatot, mind ismerjük, amikor a sorsa a saját kezében van. Csak hát a Mezőkövesdet meg kellett volna verni! Pláne 7000 hazai szurkoló előtt, két szerzett góllal… Tegyük hozzá, az ilyen Kövesd-jellegű ellenfelek a lehető legrosszabbkor jönnek, amikor mindhárom pontra szükséged van, szervezetten bekkelnek, tökéletesen rombolnak és a Babunszki, Besirovic, Molnár, Drazics négyessel ördögi kontrákat vezetnek. A Honvédnak persze abból a szempontból nem meglepetés a sorsa, hogy már az elmúlt két évben is meglibbentette a kiesés szele, a szezon jelentős részében a vonal környékén vagy az alatt tartózkodott, de hát sokadszorra is érdemes ideszúrni, Puskás Ferenc és egyéb nagyon komoly elődök klubja tart a másodosztályba. Ez a jelenlegi csapat ugyan küzdöget, de csak nagy szerencsével maradhat már bent, eközben pedig egyik héten a volt csapatkapitánnyal, másikon már a sportigazgatóval és szakmai tanácsadójával bontott szerződést. Na, ebben az állapotban kéne valahogyan bennmaradni!

Kapcsolódó tartalom

Ezek mellett mintha az állandóság is hiányozna a Honvédból: Dean Klafuric októberben érkezett, de még most sem biztosan találta meg a maga alapkezdőjét. Az egy hónappal ezelőtti kezdőkhöz képest öt-hat helyen más ez a csapat, visszatért Szappanos és Zsótér, előkerült Siófokról Kerezsi, felépült Bocskay, berobbant Eördögh, sok lehetőséget kap a korábban mellőzött Klemenz. A fiatalok szerepeltetése mindenképp dicséretes, és legyen az első vagy másodosztály, a szurkolóknak is örömteli lehet, de a rotálás kívülről igen esetlegesnek tűnik. A másik nagy probléma a kiesési rangadók elvesztése, bár a Vasastól mind a kilenc pontot elvitte a kispesti csapat – és kábé ennek köszönhetően van még esélye a bennmaradásra –, a Fehérvár és Mezőkövesd ellen megszerezhető 18 pontból KETTŐT kapart össze. Összevetésképp: a Fehérvár 13-at, a Kövesd kilencet. Ezen kellett volna kozmetikázni most szombaton.

Kapcsolódó tartalom

De nézzük a pozitív oldalt: ez a kissé lesajnált Mezőkövesd igazi túlélőművész. Meccsről meccsre, évről évre az az ember érzése, hogy pont annyit futballozik, amennyi éppen kell, annyit viszont üzembiztosan. A 2016-os visszajutás után jövőre már nyolcadik szezonjukat kezdhetik az élvonalban, egészen hihetetlen, de ezzel az ötödik helyen állnak a jelenlegi élvonal regnálórangsorában. Kuttor Attila pedig ismerős közegben pontosan tudja, mikor mennyit kell kiadni. Nem a nagy szavak embere, nem az emlékezetes nyilatkozatairól híres, de konkrét játékelképzelés mentén dolgozik, és a legfontosabb: akkor sem pánikol, amikor a rendszer csikorog. Mert amikor sorozatban négyet vesztett a csapat, és sima bennmaradóból egy pillanat alatt kiesőjelölt lett, a vezetésével a Kövesd négy pontot hozott a kulcsfontosságú rangadókon (mindkettőn idegenben), a kettő között meg hatot vágott a Paksnak. Kuttornak ráadásul becsületbeli ügy volt a bennmaradás: ha mindkét általa irányított csapat kiesik a szezon végén, az nem néz ki jól. Így viszont volt benne némi elégtétel – mégha próbálta is palástolni.

Összességében tehát a hóhért akasztották: hiába a hazai pálya és a biztató forma – Zsótér csínye a meccs végén lett megbüntetve, a kispesti cipőt a Kövesd és Kuttor kötötte ki.

Kapcsolódó tartalom

Gólörömben?

„Dzsudzsák aztán megsérül… gólörömben? Torkon ragadta valaki vagy Storckon?”

Ezt Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora kérdezte a 2016-os Eb egyik mámoros pillanatában, a portugáloknak lőtt gól után. A válogatott rekordere (aki ekkor még nyilván nem volt az) szinte kísértette a sorsot, mert ugyan ezen a meccsen végül nem lett komoly baja, hétvégén csak kiünnepelt magának egy súlyos sérülést – egészen pontosan csuklótörést.

Kapcsolódó tartalom

Dzsudzsák láthatóan odavan a szurkolókért, most is hozzájuk sprintelt, ám a reklámtábla előtt rendkívül szerencsétlenül csúszott meg, szinte azonnal látszott, hogy ez elég súlyos, ide orvosi papír nem kell, a képek magukért beszéltek. Dzsudzsák azóta túl a műtéten, szerencsére jobban van, de rajta kívül is meglehetősen traumatikus fordulón vagyunk túl, hat játékost is le kellett cserélni idő előtt – és akkor ezek csak azok az esetek, amelyeket a televízióban is láthattunk.

-Megyeri Balázs még az első félidőben sérült meg a DVSC–Lokin. Az első gyanúk keringési zavarra utaltak, Megyerit kórházba szállították, szerencsére azóta jobban van.

-Pászka Lóránd többször is a földön volt ugyanezen a meccsen, végül a 83. percben jobb oldalára mutogatva kért cserét, vélhetően meghúzódott.

-Kálnoki-Kis Dávidot épp a második fehérvári gólnál cserélte le a Zalaegerszeg, jobb lába fájt.

-Baráth Botond egy rossz leérkezés után húzódott meg a Kisvárda–Vasas meccsen. Szegény Vasas-védőnek elég szerencsétlenül alakult a két kisvárdai kirándulás, az elsőn öngólt vétett, majd egyetlen mozdulattal adott gólpasszt az ellenfélnek és sérült meg, és lám, most is idő előtt le kellett jönnie.

-Lirim Kastrati Hadaró Valentinnel találkozott a levegőben, majd eszméletlenül rogyott a földre, mindenki nagy ijedtségére. Mindjárt érdemes kiemelni a társakat, azonnal stabil oldalfekvésbe helyezték, csekkolták a nyelvét és persze riasztották az orvosi stábot. Kastrati pedig olyannyira meggyógyult, hogy nagy nehezen akarta csak elfogadni a lecserélését, mindenképp ment még volna játszani. Utólag azért bizonyára ő is belátta, hogy a stábnak volt igaza: a kispadon újra elájult. Végül agyrázkódás gyanújával szállították kórházba, azóta már ő is üzent közösségi felületén, szerencsére jobban van.

Kapcsolódó tartalom

Aggasztó a tendencia, reméljük, csak erre a fordulóra korlátozódott a sok kényszerű csere. Az mindenesetre öröm az ürömben, hogy a körülményekhez képest jobban érzik magukat, s minden bizonnyal pályafutásukat nem befolyásolja a probléma. Jobbulást mindenkinek!

A Fradinál van bocsánat?

Akárcsak a Honvéd, a Ferencváros is érezhet hasonlóságot előző szezonjának hajrájával: az utolsó hazai meccsén tavaly is hármat kapott, a záró fordulóra pedig mindkét évben egy olyan kék-sárga csapathoz utazik, amelynek az előző fordulóban dőlt el a sorsa (akkor a Gyirmót, most a Mezőkövesd). Azért a szurkolók a meccsnél talán jobban várják a vasárnap esti bajnokavató bulit, amit amúgy az M4 Sport is élőben közvetít. Őszintén szólva, jó lesz kicsit ellazulnia a fradistáknak, mert az elmúlt mérkőzéseken finoman szólva sem volt olyan a légkör, mintha egy bajnokcsapatot ünnepelnének… A Debrecen elleni vereség után a tábor egészen egyértelmű üzenetet küldött a futballisták felé, az interneten pedig jelentős túlsúlyban az elégedetlenkedők (mégha ez a netes fórumok sajátja is).

Kapcsolódó tartalom

Szóval mi a helyzet most a Fradinál? Először is szögezzük le, nem ezek a szakosztály legfontosabb meccsei, s amikor igazán kellett, a csapat megrázta magát a bajnoki címet eldöntendő. Az viszont egyértelmű, hogy a tavasz – az ősszel ellentétben – még a honi futballban sem a Fradiról szólt, az eredmények sem mutattak olyan meggyőző dominanciát, mint korábban. Érdemes persze kontextusba helyezni: átalakuló, új önmagát kereső csapat, rengeteg sérülttel – nehéz gyakorolni a BL-selejtezőkre, ha Traoréval játszatunk balbekket. De a Kövesd elleni után a következő tétmeccs már bizony az új szezon új kihívása, s ha az előzetes sorsolás alapján az első kör nem is tűnik megoldhatatlannak, a Fradinál már nyáron is topon kell lenni, ha a nemzetközi szereplést ismételni akarják.

Addig meg be kell húzniuk a szezonzárót, mert csak úgy lehet igazán felhőtlen a buli: elégedetlenkedő szurkolók és ebből nem kérő játékosok (a Loki ellen Ryan Mmaee vonult le elég látványosan) nélkül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Itt van a dráma!

„Ott van! Ott van! Jön a dráma! Itt van a dráma! Atyaúristen! Atyaúristen!”

Ezt már nem Hajdú B. István mondta, a veszprémiek kommentátorától van az idézet. Merthogy ezen a hétvégén érdemes volt ám alacsonyabb osztályú focit is nézni: az NB II-ben pontrekordot döntött a DVTK, távozott Csertői Aurél, kiesett a Békéscsaba. Az NB III Nyugati csoportjában pedig gyakorlatilag bajnoki döntőt rendeztek, a listavezető Veszprémhez látogatott a második Tatabánya. A meccs nem is alakulhatott volna ennél sorsszerűbben, korai hazai vezetés, tatabányai fordítás, majd veszprémi egyenlítés és örömünnep a 95. percben. Talán a vehir.hu videója visszaadja, mekkora buli volt:

A Veszprém mellett egyébként a BVSC és az Iváncsa osztályoz az NB II-ért, a Szentlőrinccel, a Kozármislennyel és a Nyíregyházával. Izgi meccsek lesznek, nem kizárt, hogy egyik-másik helyi kommentátor megőrül a végén!

OTP Bank Liga, 32. forduló:

Paksi FC–Puskás Akadémia FC 0–2
Kisvárda Master-Good–Vasas FC 2–1
MOL Fehérvár FC–Zalaegerszegi TE FC 3–0
Ferencvárosi TC–Debreceni VSC 1–3
Budapest Honvéd FC–Mezőkövesd Zsóry FC 2–3
Újpest FC–Kecskeméti TE 3–0

A 33. forduló programja:

május 26., péntek
18.15 Kecskeméti TE–Kisvárda Master-Good (M4 Sport)
20.30 Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC (M4 Sport)

május 27., szombat, 20:00:
Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd FC (M4 Sport)
Vasas FC–MOL Fehérvár FC (m4sport.hu)
Debreceni VSC–Újpest FC M4 Sport+

május 28., vasárnap:
17.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC (M4 Sport)

 

Borítókép: Mezőkövesd Zsóry SE

További tartalmak