Musorujsag
Élő Eredmények

Továbbra sincs hír Suhajda Szilárdról, de a tábor és a csúcs között vélhetően láttak egy emberi alakot

Továbbra sincs hír Suhajda Szilárdról, de a tábor és a csúcs között vélhetően láttak egy emberi alakot

m4sport.hu
Elképzelhető, hogy a magyar hegymászó már 36 órája úton van, így elkelhet neki a segítség a csúcstól a táborig vezető úton.

Továbbra sem tudni merre jár Suhajda Szilárd, aki május 24-én, szerdán tervezett felérni a Mount Everest 8848 méter magasan fekvő csúcsára. Tervei szerint első magyarként érne fel a föld legmagasabb pontjára oxigénpalack és teherhordók nélkül.

Legutóbb magyar idő szerint szerdán 15:47-kor 8795 méteren rögzítettek tőle GPS-jelet, azóta nem tudni róla.

Suhajda felesége a közmédia megkeresésére elmondta, a kinti logisztikát biztosító ügynökséggel állandó kapcsolatban vannak, megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy megkönnyítsék Szilárd lejövetelét.

Mint arról korábban beszámoltunk, két serpa (magyar idő szerint szerda este) elindult a 3-as táborból a 8000 méteres magasságban fekvő 4-es táborba a magyar hegymászó elé, átvizsgálni a felállított sátrát abban a reményben, hogy valamelyikben rátalálnak az éppen erőt gyűjtő magyar hegymászóra.

Grafika: hirado.hu

Egy másik ügynökség, akik klienseket visznek fel – 4 kliens, 8 serpa mozog – szintén figyelik a környezetet. Vélhetően láttak egy emberi alakot a 4-es tábor felett, ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy bebizonyosodjanak, valóban ő az. Azért bizakodnak, mert Szilárdon kívül nincs senki aki egyedül indult útnak” – mondta Legindi Tímea, a magyar hegymászó felesége.

Magyar idő szerint tegnap 9:30-kor beszéltek, akkor azt mondta neki, tovább fog menni, egészen az Everest csúcsáig. Akkor határozottan felelt ara, hogy képesnek érzi magát a csúcstámadásra. Tudja, hogy későn fog felérni, de vállalhatónak tartja.

Később azt gondoltuk, hogy megállt a GPS-jeladója, de nem, még magasabban volt 53 vertikális méterre a csúcstól. Akkor végeztünk egy számítást Klein Dáviddal és abból az jött ki, este 9-re ér a csúcsra. De az utolsó GPS-jel óta nem érkezett újabb jel, nem tudjuk elérte e a csúcsot vagy vissza kellett fordulnia. Ezeket mind akkor fogjuk megtudni, ha ő elmondta„.

A hegymászó tervei szerint a 4-es tábortól a csúcsig és vissza az egy 24 óra út is lehet, de ő már 36 órája úton van és nagyon-nagyon régóta nagy magasságban van. „Nem egy szerencsés helyzet, hogy egy mászóra rásötétedik, de az irreleváns, ami sokkal fontosabb, hogy nagyon régóta mozgásban van. Most a kinti ügynökség visszajelzésére várunk, hogy erősítsék meg, hogy az alak valóban ő és szépen lesétált 8848 méter magasból” – mondta a magyar hegymászó felesége.

Az m4sport.hu folyamatosan beszámolt és hétről-hétre követte Suhajda Szilárd márciusban indult expedícióját, Út a csúcsra sorozatunk korábbi részeit itt találja.

További tartalmak