Musorujsag
Élő Eredmények

A nyári vb-dömpingben gyarapítanák a párizsi paralimpiai kvóták számát a magyarok

A nyári vb-dömpingben gyarapítanák a párizsi paralimpiai kvóták számát a magyarok

MTI
Világbajnokság-dömping jellemzi majd nyáron a parasport világát, a magyar versenyzők júliusban és augusztusban több helyszínen próbálják gyarapítani a 2024-es párizsi paralimpiára szóló kvóták számát.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) összeállításából kiderül, hogy július 31. és augusztus 6. között Manchesterben rendezik a paraúszó-vb-t, amelyen 70 ország több mint 600 sportolója veszi birtokba a medencét. Magyarországot nyolcan képviselik majd, köztük a szülés után visszatérő, paralimpiai bajnok Illés Fanni, illetve a 2021-ben, Tokióban ugyancsak aranyérmes Konkoly Zsófia és Pap Bianka.

A paraatléták csaknem egy évvel a párizsi rajt előtt, július 8. és 17. között éppen a francia fővárosban versengenek majd a vb-érmekért, a Sébastien-Charléty Stadionban összesen 171 versenyszámot – 77 nőit, 93 férfit és egy vegyest – bonyolítanak le. Paraatlétikában legutóbb 2019-ben, Dubajban rendeztek vb-t, ezt követően a járvány folyamatos halasztásra és újratervezésre kényszerítette a szervezőket. Ekler Luca négy éve világbajnoki csúccsal nyerte meg a T38-as kategória távolugró versenyét, majd 100 méteres és 200 méteres síkfutásban is ezüstérmet szerzett. Szalma László tanítványának célja nem más, mint megvédeni bajnoki címét távolugrásban, amelyre jó esélye van, miután 5,98 méterrel ő tartja a világrekordot.

A paraíjászok számára július 17. és 23. között rendezik a világbajnokságot Plzenben. Magyarországot a paralimpiai ötödik helyezett Gáspár Tamás képviseli majd. Az Angliában élő és ott készülő sportoló új felkészülési módszert követ, amelynek segítségével szeretné elérni eddigi legjobb vb-szereplését.

Kapcsolódó tartalom

A kerékpárosok számára Glasgow lesz a célpont, az augusztus 3. és 13. között sorra kerülő vb-n Wermeser Zsombor képviseli majd a piros-fehér-zöld színeket. A 25 éves bringás – aki már párizsi csapattagként készülhet – ez alkalommal az országúti versenyszámok mellett pályakerékpárban is megméreti magát.

A para-erőemelők vb-jének idén Dubaj ad otthont augusztus 22. és 30. között, Magyarországot várhatóan hétfős együttes képviseli majd.

A kajak-kenusok augusztus 23. és 27. között Duisburgban, az integrált vb-n szállnak vízre, a magyar csapat összetételéről a hazai válogatók döntenek. A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál a felkészülése mellett a tanulmányaira is különösen nagy figyelmet fordít, miután idén érettségizik. Pruzsina István tanítványa ezzel együtt most is igyekszik a lehető legjobb teljesítményt nyújtani és megvédeni vb-címét a KL1-es kategóriában.

Magyarország eddig három kvótát szerzett a 2024-es paralimpiára, egyet kerékpárban, kettőt pedig sportlövészetben. A párizsi delegáció létszáma meghaladhatja akár az 50-et is, ez minden idők legnagyobb csapatát jelentené.

„Minden feltételt igyekszünk biztosítani a sportolóknak, köszönet jár klubjaiknak, a sportági szövetségeknek, a támogatóknak és a sportállamtitkárságnak. Minden korábbinál kiélezett versenyekre számítunk a nyáron, mert a parasport folyamatos fejlődésben van, egyre több ország egyre több versenyzője kapcsolódik be magas szinten a versenyekbe. A paralimpia minden tekintetben hamarosan utoléri az olimpiai mozgalmat és ebben a versenyben mi helyt akarunk állni” – mondta Szabó László, az MPB elnöke.

Borítókép: Pap Bianka (fotó: Facebook/ Magyar Paralimpiai Úszócsapat)

További tartalmak