Musorujsag
Élő Eredmények

Bajnokavató egy sprinten? Verstappent nem érdekli, csak avassák!

Bajnokavató egy sprinten? Verstappent nem érdekli, csak avassák!

Motorsport-Total
A harmadik cím is rendhagyó körülmények között lesz az övé? Előfordulhat, hogy Max Verstappent szombaton, egy főverseny előtt koronázzák meg. Elmondta, mit gondol erről.

A Red Bull szingapúri gyengélkedésével és a dobogóról való lecsúszásukkal eldőlt, Max Verstappen csapatával ellentétben semmiképpen sem biztosíthatja még be a bajnoki címét ezen a hétvégén Japánban. Tavaly a Honda pályáján ünnepelte a második címét, idén legalább Katarig várnia kell. Ott viszont a jelenlegi pontállás alapján nagyon jó esélye lesz rá, hiszen most 151 ponttal áll Sergio Pérez előtt, két hét múlva pedig a futam után már csak 146 pont lesz szerezhető.

Mivel Katarban sprinthétvégét tartanak, előállhat az a furcsa helyzet, hogy Verstappent nem vasárnap, hanem a szombati sprintfutam után koronázzák meg. Ilyenre még nem volt példa korábban az F1-ben. És a 2021-es abu-dzabi utolsó körös kavarodás, valamint a tavalyi szuzukai büntetéses és pontszámítós káoszban jött bajnokavató után ez egy újabb rendhagyó módja lehetne a címének bebiztosításának.

A hollandot mindez azonban nem igazán foglalkoztatja.

„Tudom, hogy meg fog történni. Hogy szombaton, vasárnap vagy egy héttel később kerül rá sor? Ezzel egyáltalán nem foglalkozom. És azzal sem, milyen pozícióval szerzem meg a címet”

– jelentette ki a Red Bull sztárja.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Viccesen megjegyezte, egy sprintes bajnokavatónak sajátos hatásai lennének a versenyre. „Akkor csaphatnánk egy szép estét, és vasárnap talán lassabb lenne a reakcióidőm a rajtnál…”

Hozzátette, neki nem a mód számít, hanem a cél. „Egyáltalán nem foglalkozom ezzel. Természetesen kiváló évünk van csapatként. Nekem teljesen mindegy, mi történik, a lényeg, hogy bajnok legyek. Nem muszáj öt versennyel a vége előtt bebiztosítanunk a bajnoki címet, elég az utolsón is.”

A kettős címvédés kapcsán Verstappen elmondta: „Ezt tűztük ki célnak az év elején, és minden egyes csapattag nagyon büszke lehet az egész éves teljesítményére, valamint arra, hogy a felkészülésnek köszönhetően egyáltalán ilyen helyzetbe kerültünk.”

A Red Bullnak eközben minden esélye megvan arra, hogy már a hétvégén világbajnok legyen. Ehhez annyi kell, hogy legalább egy ponttal többet szerezzen a Mercedesnél, illetve hogy a Ferrari se múlja felül őket 23 pontnál többel. „A sikert még különlegesebbé tenné, hogy a Honda előtt biztosítanánk be” – mondta Verstappen. „Senki sem gondolta volna ezt.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Miközben idén már pár verseny után nem fért kétség ahhoz, hogy a Red Bull megvédi a címét, magától értetődőnek tűnne, hogy 2024-nek is ők vágnak neki favoritnak. Verstappen szerint viszont ez még az idei fölényük mellett sem magától értetődő. „Ez mindig nehéz, hiszen természetesen minden nagyszerűnek tűnhet, de sosem tudhatod, hogy a többiek mit csinálnak, vagy hogy mivel állnak elő. Már volt olyan érzésem párszor, hogy ’ez lesz az az év’, aztán elindul a szezon, és hátrányban vagy.”

„Az utóbbi években kezdettől gyorsak voltunk. Ennek ellenére nem tudom, hogy elég lesz-e. Nem jósolnék, csak próbálunk a magunk dolgára figyelni, hogy javítsunk az autón. Aztán az első versenyen kiderül, hogy hol állunk” – tekintett egy kicsit távolabbra is a holland.

A Japán Nagydíj futamát 12:30-kor ismételjük az M4 Sporton!
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak