Musorujsag
Élő Eredmények

Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia rendezését

Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia rendezését

MTI
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.

 

„A Lengyel Olimpiai Bizottság képviselőivel, a sportminiszterrel, valamint a kormányzattal folytatott megbeszélések után bejelentem, hogy megpályázzuk a 2036-os nyári olimpia rendezését” – jelentette ki az elnök a Zakopanéban tartott sajtótájékoztatóján. Lengyelország a nyáron Krakkóban és a Malopolska régióban az Európa Játékoknak adott otthont, ötkarikás játékokat – sem télit, sem nyárit – viszont még nem rendezett.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisport eseménye.

A 2036-os játékok megrendezésére eddig hivatalosan Mexikó és Indonézia jelentkezett, de várhatóan India is benyújt majd pályázatot. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A NOB néhány évvel ezelőtt történt szabálymódosításának eredményeként pályázati eljárás már nincs, helyette a jelentkezők zárt körű találkozókon egyeztetnek a NOB illetékeseivel, akik aztán kiválasztják az egyetlen általuk javasolt rendezőt, ezt pedig a NOB közgyűlésen szavazásra bocsátják.

 

Borítókép: epa10885543 Poland's President Andrzej Duda (C) speaks as Polish Minister of Sport and Tourism Kamil Bortniczuk (L) and Polish Olympic Committee (PKOl) President Radoslaw Piesiewicz (R) look on during the second European Congress on Sports and Tourism in Zakopane, southern Poland, 27 September 2023. The congress is attended by activists, coaches, athletes and people from the world of media, business and politics. The Polish president announced the start of efforts to bring the Summer Olympics to Poland in 2036. EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT

További tartalmak