Musorujsag
Élő Eredmények

Öt új sportág Los Angelesben, olimpiai programban maradt az öttusa és a súlyemelés, az ökölvívás sorsa kérdéses

Öt új sportág Los Angelesben, olimpiai programban maradt az öttusa és a súlyemelés, az ökölvívás sorsa kérdéses

MTI
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése hétfőn megszavazta a végrehajtó bizottság múlt pénteki határozatait, így az öttusa és a súlyemelés a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is szerepel majd, ahogyan az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve a baseball/softball is.

Az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül változatlanul kérdéses az ökölvívás sorsa, mert egyelőre nem kapta meg a vb és a közgyűlés támogatását. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ökölvívásnak jelenleg nincs olyan nemzetközi szövetsége, amelyet a NOB elfogad partnernek.

A korábban AIBA, jelenleg IBA nevű ökölvívó-szövetséget 2019-ben függesztette fel a NOB, ezzel kizárta a tokiói játékok boksztornájának rendezéséből, majd később úgy döntött, a párizsi olimpia ökölvívó versenyét és kvalifikációját sem rendezheti meg. A helyzet idén annyira elmérgesedett a két szervezet között, hogy a NOB júniusban – példátlan módon – az úgynevezett elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az Umar Kremljov által vezetett IBA-t. A sportágban tavasszal új szövetséget alapítottak az IBA-val szemben álló nemzetek az Egyesült Államok vezetésével, de a World Boxingot (WB) a NOB még nem ismerte el.

„Sosem fogok belefáradni abba, hogy elmondjam, mi akarjuk, hogy az ökölvívás ott legyen az olimpia műsorán” – fogalmazott múlt pénteken Thomas Bach, a NOB elnöke utalva arra, hogy nem zárja ki a boksz szereplését Los Angelesben.

Az öttusa esetében a NOB most közölte, hogy elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését, illetve méltányolja és elismeri a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) intézkedéseit, mellyel csökkentette a sportág költségeit és egyszerűsítette a versenyeket. Mindehhez hozzátette, hogy az UIPM-nek a jövőben folytatnia kell az elkerülhetetlen változtatásokat a vezetésében és a szervezet modernizálását. A NOB a közleményében külön kiemelte, hogy az öttusa nem került volna be a Los Angeles-i programba, ha nem cseréli le a lovaglást az akadályversenyre.

A modernkori öttusa, amelyet az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin hozott létre, 1912-es bevezetése óta szerepel a játékokon.

A súlyemeléssel kapcsolatban a bizottság a programba vétel melletti érvként azt emelte ki, hogy a nemzetközi szövetség (IWF) a sportág doppingellenes tevékenységének irányítását a Nemzetközi Tesztelő Ügynökségre (ITA) bízta és a doppingügyek elbírálását a nemzetközi Sportdöntőbíróságra (CAS) hagyta 2028 végéig. A NOB a súlyemelés párizsi játékokra kialakított doppingellenes programjának hatékonyságát továbbra is szigorúan ellenőrizni fogja, csakúgy mint a szövetség vezetésében bevezetett változtatások végrehajtását.

A helyi szervezőknek először a tokiói játékok előtt volt lehetőségük arra, hogy sportágakat jelöljenek a programba, miután a NOB lehetőséget adott erre. A műsorba így felvett sportok nem válnak az olimpia állandó sportágaivá, csak az adott játékokon szerepelhetnek. Így például Tokióban rendeztek karate versenyeket, de jövőre Párizsban nem fognak.

„Gondoljunk azokra a 14-18 évesekre, akiknek most így az olimpiai álom továbbra is él, akik Párizsra még túl fiatalok és még nem voltak elég érettek, azoknak a Los Angeles-i játékok egy reális célkitűzés lehet. Illetve a mai élmezőnyből, aki úgy dönt, hogy folytatja az akadálypályával, annak is él az olimpiai álom és ez a lényeg” – mondta az M1 aktuális csatornának Mizsér Attila, a hazai szövetség főtitkára. Kiemelte, hogy a következő öt évben be kell bizonyítania a nemzeti szövetségeknek, hogy a sportágnak továbbra is, akár még öt évtizedre van jövője.

„Az elmúlt időszakban a tokiói olimpián és a legutóbbi világbajnokságon, Szaúd-Arábiában sem volt doppingeset, tehát sikerült nagyon komoly, mélyreható intézkedéseket hozni – mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére Dobos Imre, a hazai szövetség elnöke. – A másik dolog a gazdálkodás, mert azzal is nagyon sok probléma volt, de most már olyan magas szintű ellenőrző testület működik, hogy ez a probléma is teljes mértékben megoldódott. Ezen kívül igyekeznek megfelelni a média elvárásainak, tehát a sportágon kicsit gyorsítani kell, illetve erősíteni a show jelleget” – hangsúlyozta, majd hozzátette, információi szerint fiatalítás következhet a nemzetközi szövetség vezetőségében. Az elnöki pozícióra pedig az amerikai és a katari szövetség első embere is pályázik, utóbbi megválasztásával lehetőség nyílna pénzdíjas versenyek megrendezésére is.

Az öt, most programba került sportág közül az egykori brit birodalom területén népszerű krikett – melynek a rövidített, úgynevezett Twenty20 változata kerülhet műsorra – eddig egyszer, 1900-ban, míg a lacrosse nevű csapatjáték kétszer, 1904-ben és 1908-ban volt olimpián. A krikett programba kerülésével a szakértők szerint több mint 100 millió dollárral nő az indiai közvetítési jogok értéke, ami plusz bevétel a NOB számára.

Az amerikaifutball ütközésmentes változatának számító flag football ugyanakkor bemutatkozására készül, csakúgy, mint a fallabda. A baseball, és annak női változata, a softball 2012 előtt többször is szerepelt a programban, a tokiói játékokon a szervezők kérésére került vissza. Az öt sportág felvétele azt is jelenti, hogy a jövőre Párizsban bemutatkozó breaktánc Los Angelesben már nem lesz műsoron.

A program bővülésével a 2028-as játékokon a sportágak száma 35 vagy akár 36 is lehet, ami történelmi rekord.

Borítókép: fotó: EPA/FRANCK ROBICHON

További tartalmak