Musorujsag
Élő Eredmények

Button odaszólt Strollnak: Itt felnőttek versenyeznek, így nem viselkedhet!

Button odaszólt Strollnak: Itt felnőttek versenyeznek, így nem viselkedhet!

PlanetF1
Nagyon kemény kritikával illette az Aston Martin versenyzőjét, Lance Strollt a 2009-es királykategóriás világbajnok, Jenson Button, akinek elsősorban a katari időmérőt követő lökdösődéssel volt kifogásolnivalója.

Mielőtt Austinban afféle sebtapaszként több kiábrándító hétvége után végre pontot szerzett, Lance Stroll a katari forduló során újabb mélypontot ért el. A pénteki időmérőn a csapattárs, Fernando Alonso újra komoly házon belüli győzelmet aratott: ő bejutott a Q3-ba, Stroll pedig a Q1-ben búcsúzott úgy, hogy ideje 1,1 másodperccel gyengébb volt a spanyolénál.

Kiesése frusztrálttá tette, aminek már a csapatrádión hangot adott, majd miután visszatért a garázsba és kiszállt autójából látható jelét is adta annak: eldobta kormányát, a hozzá siető edzőt, Henry Howe-t ahogy haladtak vissza a box végébe, dühében arrébb lökte.

A történtek után számos kritikát kapott és az FIA is figyelmeztette őt, miközben főnöke, Mike Krack igyekezett védelmébe venni, mondván a legtöbb élsportolónak vannak hasonló pillanatai és a szakértők, valamint a szurkolók jobban is tisztelhetnék a pilótákat. Az ügy azóta némileg „elült”, a 2009-es világbajnok, Jenson Button viszont nemrég – kérdésre válaszolva – elővette azt.

És igen keményen odaszúrt a kanadainak. „Való igaz, hogy sokszor balszerencsés, most (az austini szabadedzésen) is peches szituációban találta magát” – kezdte, utalva arra az Aston Martintól érkező magyarázatra, hogy Stroll gyengélkedése miatt sokszor a balszerencsés hétvégék állnak.

Jenson Button (Fotó: XPB)

„De három dolgot szeretnék mondani. Egy, a teljesítménye talán nem a legjobb. Kettő, valóban peches. És ami számomra a legkomolyabb, az a pályán kívüli bohóckodás, amivel van egy kis problémám. Versenyzőként bizonyos helyzetekben valóban stresszes leszel, de ezt kontroll alatt kell tartanod. Jobban kell tisztelned a csapatodban dolgozó embereket” – emelte ki.

„Ebben a tekintetben egy kicsit elveszett Katarban. Remélem, ezt felismeri, és javít rajta. Mike Krack azt mondta, a versenyzők több tisztelet érdemelnek. Egyrészt, megértem, hogy a versenyzők nyomás alatt vannak a kamerák folyamatos kereszttüzében” – mutatott rá.

„De úgy gondolom, hogy valóban több tiszteletre van szükség… azokkal szemben, akikkel dolgozol a csapatban. Bízom benne, hogy felismerte ezt. Tudom, hogy nagy a nyomás, és néha meg is bocsátanak egy-egy eset után, de ez máskor ez nem helyes. Itt felnőttek versenyeznek, nem viselkedhetünk így. De biztosra veszem, hogy tudja és érti ezt, és tovább léphetünk” – folytatta.

Button az austini hétvége során egy másik népszerű témáról is kifejtette véleményét: Sergio Pérez gyengélkedéséről és arról, hogy kivel kellene pótolnia a Red Bullnak a rutinos mexikóit, amennyiben nem érkezik a „megmentő formajavulás” és a partnerség szakítóponthoz ér.

A 2009-es bajnoknak van egy konkrét jelöltje Pérez helyére, igaz, véleményével nincs egyedül, sőt maga a Red Bull is az ő „választottját” tartja az egyik kiszemeltnek (jól figyelhetik is őt, hiszen házon belül dolgozik). „Amennyiben Sergio nem tud közelebb kerülni Maxhoz (Verstappen) egy olyan autóban, amivel most rendelkeznek, akkor szükségük van valakire, aki hazahozza a nagy pontokat, és ez Daniel Ricciardo” – mondta.

Lance Stroll (Fotó: XPB)
Borítókép: Lance Stroll (Fotó: XPB)

További tartalmak