Musorujsag
Élő Eredmények

A hosszabbításra is maradt fordulat: a Kansas City Chiefs nyerte az 58. Super Bowlt

A hosszabbításra is maradt fordulat: a Kansas City Chiefs nyerte az 58. Super Bowlt

m4sport.hu
Hosszabbítás után a Kansas City Chiefs nyerte a 2024-es, Las Vegasban rendezett Super Bowlt, miután 25-22-re legyőzte a San Francisco 49erst. A nagydöntő legértékesebb játékosának választott Patrick Mahomes vezetésével a Chiefs megvédte címét az NFL-ben és öt éven belül harmadszor lett az NFL bajnoka.

 

Az NFL-ben ez a kilencedik alkalom, hogy egy klub meg tudta ismételni egy évvel korábbi sikerét, legutóbb 19 éve volt erre példa. A Chiefs 1970, 2020 és 2023 után története során negyedszer hódította el a Vince Lombardi-trófeát, négy éve szintén a kaliforniai riválist múlta felül a Super Bowlon.

Andy Reid vezetőedző és Patrick Mahomes irányító a harmadik diadalával nagyon előretört az örökrangsorban: előbbi utolérte Bill Walsh és Joe Gibbs párosát és csupán a négyszeres bajnok Chuck Noll és a hatszoros győztes Bill Belichick maradt előtte, míg utóbbi Troy Aikmant fogta be, közvetlenül felzárkózva Terry Bradshaw és Joe Montana mögé, egyedül a hét diadalával minden idők legeredményesebb játékosa, Tom Brady-től maradt távol.

A döntő legértkékesebb játékosa immár harmadszor Mahomes lett, amivel Montanát érte utol és már csak Brady van előtte öt Super Bowl MVP-címmel.

NFL, 58. Super Bowl:
Kansas City Chiefs-San Francisco 49ers 25-22 (0-0, 3-10, 10-0, 6-9, 6-3) – hosszabbítás után

A meccsen elsőként a San Francisco támadhatott, de hiába haladt magabiztosan, az év támadójának választott futó, Christian McCaffrey kezéből kiverték a labdát a védők. A Chiefs nem tudta kihasználni a hibát, a kaliforniai csapat védelme kétszer is gyorsan leparancsolta a pályáról a címvédő támadóit. Az első pontokra a San Francisco harmadik labdabirtoklásáig kellett várni, de az rögtön csúcsdöntést hozott, ugyanis az újonc Jake Moody 55 yardos rúgásával eggyel megdöntötte a Super Bowlok történetének leghosszabb sikeres mezőnygólját.

Az első igazán nagy támadó játékot a Kansas mutatta be, amikor Patrick Mahomes 52 yardos passzt dobott Mecole Hardmannek. Hiába járt közel az első touchdownhoz a Chiefs, rögtön a következő játékban a futó Isiah Pacheco elvesztette a labdát nyolc yardra a célterülettől. A labdaszerzést a San Francisco sem tudta pontszerzéssel kihasználni, mert a Chiefs remek védelme továbbra is állta a sarat, igaz – az addigi egyetlen nagy játékot leszámítva – a túloldalon a 49ersé is. A védelmek dominanciáját a San Francisco tudta megtörni egy trükkös játékkal: az elkapó Jauan Jennings passzolt McCaffreynek, aki elkapásból 21 yardot futva tízpontosra növelte az előnyt.

A Chiefs az első igazán hatékony és jó támadósorozatukat a nagyszünet előtt vezették, 13 játékból 65 yardot tettek meg, s bár a touchdown nem jött össze, egy közeli mezőnygóllal 10-3-ra szépítettek.

EPA/CAROLINE BREHMAN

A félidei show után – a nyolcszoros Grammy-díjas Usher szórakoztatta a nagyérdeműt – a főszerep ismét a csapatoké, pontosabban a védelmeké volt, ugyanis Mahomes eladta a labdát, a passzát az újonc Ji’Ayir Brown kapta el, viszont a nagyszerű mezőnypozíció ellenére nem tudott pontokat szerezni a 49ers, mert a Chiefs védelme egy tapodtat sem engedte közelebb a riválist a célterülethez.

A következő két támadásból még egy újabb első kísérletig sem jutottak a csapatok, aztán Mahomes futásaira alapozva a Chiefs átjutott a félpályán, Harrison Butker pedig 57 yardos mezőnygóljával azonnal átadta a múltnak kollégája, Moody rekordját.

Ezt követően ismét a védelmek domináltak, azonnal leparancsolták az ellenfél támadóit a pályáról, csakhogy a Kansas City puntja után a labda hozzáért egy San Franciscó-i játékos lábához, így szabaddá vált, azt pedig a Chiefs szerezte meg. Mahomes azonnal kihasználta a lehetőséget, az első játékból 16 yardos touchdown-passzt osztott ki Marquez Valdes-Scantlingnek, így először vezetett a címvédő (13-10).

Az utolsó negyed kezdetén a kaliforniai támadók hosszú idő után újra összeraktak egy támadósorozatot – kulcsszituációban egy negyedik kísérletet is megoldva -, melynek végén a passzolt TD után elkapott egyet Jennings, de mivel blokkolták Moody rúgását az extra pontért, így a San Francisco csak három ponttal (13-16) vezetett bő tíz perccel a vége előtt.

Ennek azonnal jelentősége lett, mert a Kansas City a következő meneteléséből így egyenlíteni tudott egy újabb közeli mezőnygóllal. A kaliforniaiak 1:53 perccel a vége előtt ismét vezetéshez jutottak, mert Moody 53 yardról magabiztosan küldte a két pózna közé a labdát, a piros-fehérek viszont újra egyenlítettek, Butkernek könnyebb dolga volt, neki 29 yardról kellett értékesítenie a mezőnygólt.

A Super Bowlok történetének második hosszabbítását a San Francisco kezdte, és elsősorban McCaffrey remek futásaival eljutott a vörös zónába, azonban ott megint megállt a támadás, így Moody 27 yardos mezőnygólt szerzett. A Chiefs viszont ezúttal nemcsak a célterület közelébe jutott, hanem ott touchdownt is szerzett – Mahomes három yardos passzt adott Hardmannek – ezzel eldöntve a mérkőzést és a bajnoki címet.

Borítókép: EPA/CAROLINE BREHMAN
NFL

További tartalmak