Musorujsag
Élő Eredmények

Nem megszokott, de nem is példanélküli az összeomlás, amit a női kosarasok produkáltak

Nem megszokott, de nem is példanélküli az összeomlás, amit a női kosarasok produkáltak

m4sport.hu
Eddig elsősorban a kézilabdázóknál fordult elő ahhoz hasonló lefagyás, amit a spanyolok ellen a női kosarasok bemutattak.

A magyar női kosárlabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára, mivel a soproni selejtezőtorna vasárnapi zárómérkőzésén – 22 pontos előnyről – kikapott Spanyolországtól, és a négycsapatos viadal utolsó helyén végzett.

A találkozó után a játékosok leginkább a spanyolok védekezési stílusában látták a vereség okát, míg Székely Norbert szövetségi kapitány úgy fogalmazott, nem tudja elmondani, hogyan vesztették el a mérkőzést.

Kapcsolódó tartalom

Sajnos a magyar sportban fordultak már elő ehhez hasonló összeomlások, amikor egy már szinte megnyert összecsapásból „tragédia” lett.

2000-ben a sidney-i olimpia női kézilabdatornáján a magyar együttes úgy jutott a döntőbe, hogy a torna során legyőzte az előző évi világbajnokság mindhárom dobogósát, a vb-címvédő norvégokat az elődöntőben.

A fináléban is remekelt a Farkas Andrea, Kökény Beatrix, Pádár Ildikó és a kor talán legjobbja, Radulovics Bojana által fémjelzett együttes, a 46. percben hat góllal (23-17) vezetett Dánia ellen.

Az ezüstérmes magyar kézilabda válogatott: Farkas Andrea, Zsemberiné Simics Judit, Pádár Ildikó, Deli Rita, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina, Lõwy Dóra, Kulcsár Anita, Mocsai Lajos szövetségi kapitány (fent, b-j), Kökény Beatrix, Farkas Ágnes, Nagy Anikó, Radulovics Bojana, Siti Beáta, Kántor Anikó, Balogh Beatrix (lent, b-j) az eredményhirdetés után a XXVII. nyári olimpián. MTI Fotó: Földi Imre

A hátralévő negyedórát viszont 14-4-re elbukta az extázisban játszó ellenféllel szemben, így végül 31-27-es vereséget szenvedett Mocsai Lajos együttese. (Pedig siker esetén aznap az lehetett volna az ötödik magyar aranyérem, a korábbi három kajak-kenu és a vízilabdázók elsőségét követően.)

A 2000-es Eb-győzelem után a 2003-as vb-re is jó esélyekkel érkezett a női kéziválogatott, amely Mocsai Lajos irányításával újból bejutott a döntőbe. Ahol ismét 23-17-re vezetett a 46. percben, majd még a lefújás előtt egy perccel is két gól volt az előnye.

Kapcsolódó tartalom

A franciák azonban egy időntúli hetessel hosszabbításra mentették a találkozót, melyben a magyar csapat már csak egy, míg az ellenfél négy gólt szerzett és világbajnok lett.

Az átkozott 46. perc a férfi kézilabdában is fontos tényező, erről leginkább a 2016-ban BL-döntőbe jutó Veszprém játékosai tudnának mesélni. Nagy Lászlóék kilenc góllal, 28-19-re vezettek negyedórával a vége előtt, de a hátralévő időben mindössze egyetlen gólt tudtak szerezni, a lengyelek pedig két másodperccel a vége előtt egyenlítettek.

A hosszabbítás nem hozott döntést – a Veszprém a vége előtt két másodperccel egyenlített -, a heteseket viszont a Kielce dobta jobban, így ők lettek BL-győztesek.

Imre Géza, miután kikapott a dél-koreai Park Szang Jungtól a riói nyári olimpia férfi párbajtõrözõk egyéni versenyének döntõjében 2016. augusztus 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Sajnos egyéni sportágban is láttunk már hasonlót. Imre Géza friss egyéni világbajnokként érkezett a riói olimpiára, de már korábbról is számos vb-, és Eb-elsősége volt, olimpiáról pedig egy ezüst-, és egy bronzérme.

A 2016-os tornán remek teljesítményt nyújtott, egészen a döntőig menetelt, ahol 9-9-ig szinte fej-fej mellett haladtak a koreai Parkkal. Onnan azonban a magyar vívó pillanatai következtek, már 13-9-re, majd 14-10-re is vezetett.

Innentől kezdve már egy együttes találat is elég lett volna az olimpiai bajnoki címhez, de saját bevallása szerint is leblokkolt, és ehelyett csak ő kapott találatokat, elvesztette az elveszíthetetlennek látszó meccset, így olimpiai ezüstéremmel zárta egyébként irigylésre méltó pályafutását.

Borítókép: Sopron, 2024. február 11. A magyar válogatott játékosai a kosárlabda olimpiai selejtező torna 3. fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés végén a soproni Novomatic Arénában 2024. február 11-én. A magyar csapat 73-72-re kikapott, így nem jutott ki az olimpiára. MTI/Tóth Zsombor

További tartalmak