Musorujsag
Élő Eredmények

Horner csapatfőnök marad – de lesznek-e utórengései az ügyének?

Horner csapatfőnök marad – de lesznek-e utórengései az ügyének?

Sky Sport, Motorsport-Total, Daily Mail
A Red Bull lezárta a Christian Horner elleni vizsgálatot, ám több szempontból is kérdéses, valóban véget ér-e ezzel az ügy.

Szerdán közleményben tudatta a Red Bull anyacége, hogy lezárult a Christian Horner F1-es csapatfőnök ellen indított belső vizsgálat, és a független bíró úgy ítélte meg, hogy a brittel szemben egy alkalmazottja ellen felhozott vádak nem állják meg a helyüket. Bár a közleményükben nem tettek említést arról, hogy Horner marad a csapatfőnök, több forrás is megerősítette, hogy marad, és nincs tervben semmiféle változtatás.

A szakember csütörtök délelőtt helyi idő szerint fél 11-kor Adrian Newey társaságában besétált a bahreini paddockba. Egyenruhában, munkára készen. A hírek szerint szerdán délelőtt magánrepülővel indult útnak Bahrein felé, majd Grazban megállva felvette Helmut Marko tanácsadót, és este együtt érkeztek a helyszínre.

Kapcsolódó tartalom

Egyes források úgy tudják, hogy Horner és Marko még úton volt, amikor a Red Bull GmbH szerda este kiadta a közleményét a Horner-ügy lezárásáról.

Noha a Red Bull hangsúlyozta, hogy ezzel lezártnak tekinti az ügyet, nyitott kérdések azért még maradtak. Közleményükben is megjegyezték, hogy a sértett félnek jogában áll fellebbezni a döntés ellen.

A női alkalmazott, aki egyesek szerint már decemberben bepanaszolta Hornert, a brit Daily Mail információi szerint továbbra is Milton Keynesben dolgozik. Amennyiben úgy ítéli meg, nemcsak fellebbezésre van lehetősége, akár polgári bíróság elé is viheti az ügyét. Ebben az esetben egy új vizsgálat venné kezdetét – már nagyobb nyilvánosság előtt.

Hogy sor kerül-e ilyen lépésre, azt még senki sem tudja.

 

Helyrehozhatók-e a károk?

Lehet azonban egy másik utórengése is az ügynek. Mint arra a korábbi versenyző, Ralf Schumacher rámutatott: az elmúlt hetekből az szűrődött le, hogy a Horner-ügy belső feszültségek kitörési pontja is volt egyben. Ha Horner most marad is a pozíciójában, érdekes lesz megfigyelni, ennek milyen hatása lesz a további együttműködésre.

„Elsőre természetesen sokkoló volt, hogy előjöttek ezek a vádak. Az ember már azt gondolta, ezzel vége Christian Hornernek. Szerencsére a konszern kellő időt adott rá, és mindenen nyugodtan végigment, egy független tanácsadót is bevonva. Erre a következtetésre jutottak, és ezt el kell fogadni” – kommentálta a német Sky Sport csatornán Schumacher a Red Bull bejelentését.

„Ez most azt jelenti, hogy jelenleg maradhat, de ettől még izgalmas marad a helyzet, hiszen bizonyos dolgok tönkrementek, amiket meg kell javítani. Normál esetben megy az együttműködés. A gond itt az, hogy az embernek már szinte az volt a benyomása, hogy házon belül bizonyos embereknek az volt az érdeke, hogy megszabaduljanak Christian Hornertől. Elég sok küzdelem zajlott. Most az a kérdés, hogy ez valóban így volt-e, hogy valóban meg tudja-e így tartani a pozícióját, és támogatja-e az egész csapat.”

„Ez lehet tehát most a nehézség. De egyelőre örüljünk annak, hogy a vádak nem bizonyultak igaznak, hogy folytathatja. Úgy hallom, a feleségével együtt fog érkezni, és ez annak a jele, hogy a családja mellette áll. Nekik is nehéz időszak lehetett ez” – mondta Schumacher.

A Daily Mail szerint Horner neje, Geri Horner a hétvége későbbi felében érkezhet Bahreinbe.

Helmut Marko és Christian Horner a teszt nyitónapján a bahreini paddockban (Fotó: XPB)

 

Felszínre került a megosztottság?

Mindeközben a német Motorsport-Total kiemelte, bennfentesek szerint a Horner-ügy egy F1-en túlmutató hatalmi harc csatatere is volt egyben, aminek jó eséllyel még lehet folytatása. Salzburg és a thaiföldi 51%-os tulajdonos, a Yoovidhya család vélt ellentétéről van szó.

A thaiok Dietrich Mateschitz 2022-es halála után kihasználták, hogy érvényét vesztette az osztrákkal kötött megállapodásuk, amely szabadkezet biztosított Mateschitznek a cég napi ügyeiben hozott döntésekhez, és most aktívan beleszólnak a vállalat ügyeibe. Úgy tudni, Horner is élvezi a támogatásukat, és ennek lehet szerepe abban, hogy átvészelte a 2005-ös kinevezése óta legnagyobb válságot.

Christian Horner (Fotó: XPB)

Az elmúlt hetekben sok pletyka röppent fel a Red Bullon belüli klikkesedésről, a Horner és Marko vagy a Horner és Jos Verstappen közti ellentétről, egyes lapok szerint pedig még Adrian Newey is a brit ellen fordult. Mindezt a bahreini paddockban lőtt mosolygós képek, Horner és Marko együtt repülése vagy az a tény, hogy Horner és Newey a teszt után a nagydíjhétvégére is együtt érkezett, nem látszik erősíteni.

A Daily Mail ráadásul úgy tudja, a Red Bull csapata nagyon is kiállt Horner mellett ebben az időszakban, amit a gyárban tartott év eleji beszédénél is lehetett érzékelni.

Ellentmondások tehát bőven vannak az üggyel kapcsolatos információk között is. Ami talán annak jele is lehet, hogy ezen beszámolók eltérő forrásokból, akár ellentétben álló táborok által szivárogtatott infókból merítkeznek…

Akárhogy is, a Red Bull biztosan Christian Horner irányításával vág neki története 20. F1-es szezonjának, melyben újabb sikerekkel és címvédéssel próbálja majd feledtetni ezt a kellemetlen, a márkára is árnyékot vető felvezetést. A további fejleményeket pedig majd úgyis látni fogjuk a következő hetekben, hónapokban…

További tartalmak