Musorujsag
Élő Eredmények

Hárman vehették át a frissen alapított Gerevich György Nevelőedzői Díjat

mti
Első alkalommal adták át csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága által alapított, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ), a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) és a Magyar Edzők Társasága együttműködésével létrehozott Gerevich György Nevelőedzői Díjat.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elmondta, a díj odaítélésével az a céljuk, hogy a sportirányítás elismerje azoknak az elhivatott, elszánt, magas szinten dolgozó szakembereknek a tevékenységét, akik egész életüket annak szentelték, hogy a legfiatalabbakkal szerettessék meg a sport, a mozgás örömét.

A nettó 250 ezer forintos pénzjutalommal járó Gerevich György Nevelőedzői Díjat 2024-től havonta ítélik oda és negyedévente osztják ki, az elsők között Borosné Eitner Kinga (vívás), Jakobetz László (sakk) és Szedlmayer Ildikó (vízilabda) vehette át.

A Gerevich György Nevelõedzõi Díjjal kitüntetett edzõk, balról jobbra, a Vasasnál alkalmazásban álló Szedlmayer Ildikó, Jakobetz László és Borosné Eitner Kinga (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Schmidt Ádám felidézte, hogy a sportállamtitkárság tavaly január elején újdonságként indította el a Nevelőedző Programot, melynek jelenleg 466 tagja van, most pedig második lépésként vezetik be a nevelőedzői díjakat. Az államtitkár szerint így szeretnék elérni, hogy a nevelőedzők a társadalom megbecsült tagjai legyenek, álljon előttük egy életpályamodell, továbbá örömmel és elköteleződöttséggel válasszák ezt a pályát.

Kitért arra is, hogy a SOSZ-on keresztül az egyesületek, valamint a sportági szakszövetségek jelölhetik az arra érdemesnek talált szakembereket, a díjak odaítéléséről pedig kuratórium dönt.

Schmidt Ádám bejelentette azt is, hogy az egymillió forintos elismeréssel járó Kemény „Fecsó” Ferenc Nevelőedzői Életműdíjat először idén szeptember 25-én, az Európai Sporthét keretében, a Magyar Edzők Napján adják majd át.

Baji Balázs, az NSÜ vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a díjazásánál több sportágat igyekeztek megszólítani. Előnynek számított többek között a Nevelőedző Programban való részvétel, a tanítványok eredményessége és az is, ha valaki nehéz körülmények között dolgozott sikeresen. Amint elmondta, 70 pályázat érkezett be, közülük 60 dolgozik olimpiai sportágban, 45-en férfiak, 25-en nők, fele-fele arányban 60 év alatti, illetve feletti edzők.

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke sporttörténelminek nevezte a pillanatot, mert ilyen díj a magyar sport történetében még sosem volt. Hozzáfűzte: a nevelőedzők szerepe azért fontos, mert ők azok, akiknek a hatására a gyerekek eldöntik, hogy másnap is lemennek-e az uszodába, vagy a versenypályára, és az első benyomásuk egész életüket végigkíséri.

Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke a nevelőedzőket a magyar sport kincstalálóinak nevezte, a szerepük hangsúlyozására pedig egy kínai közmondást idézett, amely szerint „a leghosszabb út is az első lépés megtételével kezdődik”.

A csütörtökön díjazottak közül Borosné Eitner Kinga a Balaton Vívóklub alapítója, mesteredző, a férfi junior párbajtőr-válogatott keretedzője. A semmiből teremtett vívást Tapolcán, a klub ma már Keszthelyen, Veszprémben és Balatonfüreden működik, ahol mintegy 150, többségében utánpótláskorú vívóval foglalkoznak.

A Gerevich György Nevelõedzõi Díjjal kitüntetett Borosné Eitner Kinga a Balaton Vívóklub alapítója, mesteredzõ, mellette Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár (j) és Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnöke Budapesten (MTI/Bruzák Noémi)

A több évtized óta a Barcza-BEAC klubban dolgozó Jakobetz László a rendszerváltás óta a magyar sakkozás legeredményesebb nevelőedzője az U12-es korosztályban, országos versenybíró, a Magyar Sakkszövetség sakktörténeti bizottságának elnöke. A FIDE-mester sok száz gyermeket tanított meg sakkozni, köztük több tucatnyit vezetett el legalább a mesterjelölti címig és a válogatottságig.

A Gerevich György Nevelõedzõi Díjjal kitüntetett Jakobetz László, mellette Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár (j) és Molnár Zoltán, a Magyar Edzõk Társaságának elnöke (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A Vasas alkalmazásában álló Szedlmayer Ildikó úszóként 32 korosztályos bajnoki címmel rendelkezik, 22 éve edzősködik, több vízilabdáról szóló oktatókönyv és videó megalkotója. Legnagyobb sikere, hogy tanítványaival 2016-ban és 2019-ben aranyérmet nyert a HaWaBa nemzetközi gyermek vízilabda fesztiválon. Ő volt a nevelőedzője a világbajnok Nagy Ádámnak is.

A Gerevich György Nevelõedzõi Díjjal kitüntetett, a Vasasnál alkalmazásban álló Szedlmayer Ildikó, mellette Schmidt Ádám sportért felelõs államtitkár (j) és Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) vezérigazgató-helyettese (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

További tartalmak