Musorujsag
Élő Eredmények

Törökország 2026-ban rendezne újra nagydíjat

Törökország 2026-ban rendezne újra nagydíjat

RN365
Tulajdonosváltáson esett át a Török Nagydíjnak több ízben is otthont adó Istanbul Park, az új befektetők pedig mindenképpen vissza akarja csábítani a királykategóriát a helyszínre. Legkorábban 2026-ban már futamot rendeznének.

Törökországnak 2005 és 2011 között állandó helye volt a versenynaptárban, a pálya pedig hamar belopta magát a szurkolók és a pilóták szívébe is (a nyolcas kanyar szinte azonnal klasszikussá, egy közkedvelt szakasszá vált). Miután 2011-ben kiesett a naptárból úgy tűnt, a helyszín végleg elveszítni a Forma–1-et, 2020-ban viszont a futamrendezés új lendületet kapott.

A világjárvány miatt átalakított 2020-as és 2021-es naptárban ugyanis ismét helye volt az Istanbul Parknak, azóta pedig több alkalommal is olvashattunk arról, hogy az illetékesek a Török Nagydíj visszatéréséről tárgyalnak az F1 és az FIA vezetőivel.

A szövetség első embere például nemrég Törökország elnökével egyeztetett az ország rali és F1-es futamának visszatéréséről, igaz, kiemelte, az utóbbiról nem a szövetség, hanem a Forma–1 vezetősége hoz majd döntést. De jelezte, szándék továbbra is van arra, hogy Isztambul visszakerüljön a királykategória körforgásába.

Fotó: XPB

Ehhez most egy lépéssel talán még közelebb kerültünk, a pálya ugyanis új tulajdonosok kezébe került, akik állítólag vállalták azt, hogy visszacsábítják a Forma–1-et a helyszínre (valamint több egyéb szériát is az Istanbul Parkba édesgetnek).

Az új tulajdonos, Lale Cander, aki egyben a Pirelli törökországi leányvállalatának az elnöke is, szerződésben vállalta, hogy modernizálja a pályát egy 117 millió dolláros beruházás keretén belül. A visszatérést illetően ő magabiztos. „A Forma–1-nek komoly presztízse van és a jelenléte az ország tekintélyét is növeli” – kezdte.

„Lesznek olyan országok, amelyek 2026-ban várhatóan kiesnek a versenynaptárból, így Törökország újra futamrendező lehet. a Forma–1 mellett más eseményeket is elhozunk majd az Istanbul Parkba” – tette hozzá az üzletember.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak