Musorujsag
Élő Eredmények

Székely Dávid: Elég komoly maflást kapott a Premier League | Gurulj be lassítva is! podcast

Székely Dávid: Elég komoly maflást kapott a Premier League | Gurulj be lassítva is! podcast

m4sport.hu
Az európai kupasorozatok negyeddöntői szolgáltatták a fő témát a Gurulj be lassítva is! podcast legújabb adásában, a legnagyobb meglepetés az angol csapatok leszereplése volt, ugyanis a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában egyáltalán nincs Premier League-együttes a négy között, egyedül a Konferencia-ligában képviselteti magát angol klub az Aston Villával.

Az M4 Sport labdarúgással foglalkozó podcastműsorában Berkesi Judit és Székely Dávid elemezte az európai kupanegyeddöntők tanulságait. „Már az első meccsek is komoly forulatokat tartogattak, a visszavágók még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal” – vélekedett Berkesi Judit. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a BL-ben a Manchester City és az Arsenal is kiesett, az El-ben a Liverpool és a West Ham United is elhasalt, az európai kupavégjátékban a szigetországot egyedül az Aston Villa képviseli, amely a harmadik számú sorozatban, a Konferencia-ligában jutott négy közé.

„Nekem az angol bajnokság leszereplése a meglepetés. A Best League, ahogyan mondják magukról az angolok és Farmers League-nek hívják a német és a francia bajnokságot. Most azért egy elég komoly maflást kapott a Premier League” – fogalmazott Székely Dávid.

A beszélgetésben szóba került a Manchester City – Real Madrid BL-negyeddöntős párharcot eldöntő tizenegyespárbaj, amelynek tanulsága, hogy egyre nehezebb a topfutballban elvégezni egy büntetőt, mert már mindenki tudja mindenkiről, hogy hogyan szokta elvégezni. Ugyanennek az összecsapásnak egy másik tanulsága, hogy védekezve is lehet irányítani egy mérkőzést. „Lehet azzal jönni, hogy a Manchester City lefocizta a Real Madridot, de a védekezés ugyanúgy a játék része, mint a támadás, lehet védekezve is irányítani egy mérkőzést. Ez egy nagyon érdekes gondolat, amiről keveset szoktunk beszélni, mert mindig a várható gólmutatókat, a kaput eltalált kísérleteket nézzük. Hiába nem volt a gól után kaput eltaláló kísérlete a Realnak és nem tett semmit azért, hogy továbbjusson tizenegyesek nélkül, eljutott a céljáig és utána ki is használta.”

A Real Madrid az elődöntőben a Bayern Münchennel találkozik, a párharcnak – és az egész BL-nek – ugyan papíron a királyi gárda az esélyese, de a bajorok egy esetleges BL-győzelemmel megmenthetnék a szezonjukat, Thomas Tuchel pedig képes arra, hogy egy-egy meccsre „össze tudja rakni a társaságot”.

A Barcelona–PSG visszavágón az volt szembetűnő, ahogy Xavi idegessége, frusztráltsága átragadt a játékosokra, Araujo kiállítást, Cancelo tizenegyest érő hibája pedig eldöntötte a párharcot. „Amikor az edződ is ennyire idegbeteg, az rámegy a játékosokra is és jönnek a hibák. Ancelottit nem látod ilyennek soha.”

A Dortmund továbbjutása kapcsán arra hívta fel a figyelmet Székely Dávid, hogy a német klubnál milyen kiváló munka folyik, ráadásul a Bundesligában nem is mozognak akkora őrületes összegek, mint Angliában. „Bellinghamről és Haalandról is elfelejtjük, hogy voltak Dortmundban, márpedig voltak és ott micsoda munka folyik. Egy picit az ember örül annak, hogy a Bundesliga idén ilyen sikeres, mert a költéseket tekintve a normalitáshoz a leginkább még mindig a Bundesliga áll legközelebb. Lehet így is. Nem mondom, hogy jövőre is ez lesz a helyzet, de ezzel elég egyértelművé vált, hogy a német csapatok közül lesz több jövőre a BL-ben, ami nekünk is fontos, hiszen a Lipcse is ott táncol, hogy BL vagy nem BL.”

Az Európa-ligában az Atalanta taktikailag nőtt a Liverpool fölé, míg Berkesi Judit szerint az angol csapat támadói indiszponáltság jeleit mutatták, főleg Szalah. A West Hamet búcsúztató Leverkusen az egész szezont bátor taktikával játszotta végig, Xabi Alonso pedig fantasztikus munkát végez, megérdemelné, hogy legyen egy veretlen szezonja a német csapat vezetőedzőjeként, a sorozat esélyesének mégis inkább az Atalanta tűnik.

A Konferencia-ligával kapcsolatban az került szóba, hogy a Ferencváros korábbi ellenfelei közül a Fiorentinának és az Olympiakosznak is megvan az esélye a döntőbe jutásra. „Magyar szempontból elképesztően jó sztori lenne, ha ez a két csapat jutna be a döntőbe, ráadásul lenne egy görög csapat az athéni döntőben, ez is különleges, mert ritkán fordul elő.”

„Jó kis tavasz ez nagyon és ez a kétszer három nap szerintem nagyon sok mindenkinek adta vissza az európai foci iránti szeretetét. Nézettségben is, a Real City elleni meccse kimagasló volt, de Szoboszlai Dominik miatt az Atalanta elleni idegenbeli visszavágó is brutális számot hozott Európa-liga-szinten, úgyhogy a magyar emberek a magyarokért meg az igazán extra fociért tudnak lelkesedni, ha ott van a tévéjükben” – mondta Székely Dávid.

A beszélgetés végén az OTP Bank Liga hétvégi fordulója került terítékre, amelyben több fontos kérdés is eldőlhet. „Ha a Ferencváros legyőzi a Kisvárdát, akkor ünnepelhetnek a 9. kerületben, a Kisvárdának pedig figyelnie kell a többi eredményt. Ha viszont most a Kisvárda valami csodát csinálna, a Fradi akkor is bajnok lenne, de lehet, hogy az Újpest meg a Kecskemét, ha nem úgy sikerül a most hétvégi mérkőzése, elkezdene egy kicsit remegni és akkor ott még lenne izgalom.”

Borítókép: Fotó: EPA

További tartalmak