Musorujsag
Élő Eredmények

Kérdésessé válhat az egyik olasz futam jövője?

Kérdésessé válhat az egyik olasz futam jövője?

PlanetF1
Az olasz autóklub első embere, Angelo Sticchi Damiani jelezte, Imola vagy Monza jövője veszélybe kerülhet, ők viszont mindent megtesznek azért, hogy futamaikat a királykategória versenynaptárában tartsák.

Imola visszatérése óta ismét két Forma–1-es versenyhétvégét rendeznek Olaszországban – két közkedvelt, klasszikus versenypályán. A helyzet 2025-ben még biztos, hogy változatlan marad, a már ismertetett menetrendnek ugyanis Imola valamint Monza is a része. A korábbi hírek és az F1 jelzései alapján viszont 2026-ban változhat a helyzet.

Egy új javaslat értelmében ugyanis 2026-tól több helyszín is kétévente adhat otthont F1-es futamnak, a rotációs rendszer pedig elsősorban az európai pályákat érintheti. Ezen felül szinte folyamatosan olvashatunk arról, hogy ezek a helyszínek csak nehezen tudnak lépést tartani a riválisokkal.

Riválisból pedig nincs hiány: számos új helyszín került a naptárba az előző években és több ország valamint város is jelezte futamrendezési szándékát. Ők mind „veszélyt” jelenthetnek a klasszikus helyszínekre, mint amilyen Monza vagy Imola. Erre az olasz autóklub elnöke, Angelo Sticchi Damiani is utalt, de jelezte, harcolni fognak mindkét versenyükért.

Fotó: XPB

„A helyzet összetett. Reménykedünk abban, hogy a 2023-as hétvégét 2026-ban pótolhatjuk” – utalt a tavalyi, végül törölt nagydíjra, amit – korábbi közlése alapján – úgy „pótolnának” 2026-ban, hogy plusz egy évet „ingyen” hozzátesznek szerződésükhöz.

„Ha ez sikerül, teszünk egy kisebb előrelépést. De sok minden attól függ, mi lesz az európai futamokkal a következő két-három évben. Változások zajlanak, vannak új jelöltek és vannak, akik veszélybe kerültek. Egyértelmű, hogy amikor felmerül, hogy Európa futamokat veszíthet, egyből az ugrik be, akinek kettő is van. De ellen fogunk állni” – magyarázta.

Az imolai futamnak otthont adó Emilia-Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini eközben meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a nagydíj jövőjéről. „Amikor visszahoztuk a futamot Imolába, azt mondták, ez lehetetlen” – kezdte.

Száztíz év után megszereztük a Tour de France elő szakaszát, de azt mondták, ezzel ne is próbálkozzunk, mert lehetetlen. Jött a Davis Kupa, pedig arra is azt mondták, hogy lehetetlen, el fogjuk veszíteni. Biztosak lehetnek benne, hogy az Imolai Nagydíj itt marad velünk” – zárta gondolatát a politikus.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak