Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hamilton: Ígéretes fejlesztések vannak készülőben. Ez most egy türelemjáték

Hamilton: Ígéretes fejlesztések vannak készülőben. Ez most egy türelemjáték

F1, Motorsport-Total
Hosszabb távon készülő fejlesztések teszik bizakodóvá Lewis Hamiltont és George Russellt. Úgy érzik, a Mercedes végre irányt talált, és már csak türelmesen várniuk kell, hogy jöjjön a fordulat.

Az áttörés évének szánta 2024-et az autójával a télen koncepciót váltó Mercedes, helyette azonban még mélyebbre süllyedt, mint az előző években. A csapat a 2012-es szezon óta nem indított annyira gyengén egy szezont, mint most. 12 évvel ezelőtt főleg a sok kiesésüknek köszönhették, hogy hat verseny után mindössze 61 pontjuk volt. Jelenleg 64-nél tartanak, ám 2012-ben legalább már volt egy futamgyőzelmük és egy második helyük, míg most még dobogójuk sincs, George Russell bahreini 5. helye a legjobb eredményük.

Győzelmet Mercedes-motorral helyettük a McLaren aratott. Lewis Hamiltont Imolában megkérdezték, ez mennyire jelent számukra reményt arra, hogy lehetséges, ők is elérhetik ugyanezt. „Mindig tudtuk, hogy nem a motor jelenti a problémát. A motor nagyszerű, a srácok továbbra is remek munkát végeznek a technológia fejlesztésével, a hibridérában végig az élen voltunk a teljesítmény és a fejlesztés üteme szempontjából, ahogy a megbízhatóságéból is. Ez sosem volt probléma. Mindenki, aki a mi motorunkat vásárolja, tudja, hogy mire fizet be” – hívta fel a figyelmet.

„Tudjuk, hogy az autó oldalán nem végeztük a legjobb munkát az elmúlt két évben. Keményen dolgozunk, hogy ezt jóvá tegyük.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Hamilton elismerte, sok öröme nem volt eddig a szezonban, és a garázs rá eső részén a hangulat sem volt a legjobb. Miamit ugyanakkor pozitív hétvégeként értékelte, és már nagyon várja a csapat készülő fejlesztéseit, kezdve a hétvégén debütáló újításaikkal. „Az én oldalamon egyáltalán nem volt nagyszerű, de a legutóbbi verseny pozitív volt. Hosszú át áll előttünk.”

„Izgatottá tesznek az érkező fejlesztések. A legutóbbi versenyen kezdtük, és ezen a hétvégén újabbak érkeznek. Készülünk továbbiakkal is. Úgy érzem, nagyjából megtaláltuk a sarkcsillagunkat, és tudjuk, mit kell tennünk, min kell változtatnunk. Egyszerűen csak idő kell hozzá.”

George Russell hozzátette, az útkeresés szempontjából visszavetette őket, hogy az előző két nagydíjon sprinthétvégét rendeztek, ami nem ideális a teszteléshez. „Ez jókor jön számunkra. Én élvezem a sprinthétvégét, de amikor próbálod megérteni az autódat és próbálsz tesztelni dolgokat, és közben csak egy szabadedzés van rá… Az előző két hétvégén így volt, és már több mint egy hónapja volt a legutóbbi normál hétvégénk, amin tesztelhettünk, és ettől lépéshátrányba kerültünk. Persze azért kerülhettünk ebbe a helyzetbe, mert nem értjük az autónkat idén. Ezek után izgatottá tesz, hogy most egy hagyományos hétvége jön” – magyarázta a másik mercedeses.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ami a fejlesztési programot illeti, Toto Wolff csapatfőnök már jelezte, nem a mostani csomagtól várnak nagy fordulatot, a problémáikra a megoldást a későbbi újdonságok kínálhatják, amihez még türelemre és némi időre van szükség. Hamilton a frusztráló várakozásról elmondta:

„Nem mondanám, hogy ez lehangoló. Egyszerűen ez egy türelemjáték. Csak a legjobbat kell kihoznunk abból, amink van. De az igazán biztató, milyen előrelépést látunk a gyárban és a szélcsatornában. Ilyenkor az ember egyszerűen csak várja ezeknek az elemeknek az érkezését.”

Hamilton szerint ennek a várakozásnak is köszönhető, hogy a Mercedesen belül továbbra is mindenki motivált és lelkes, a csapások ellenére. „A csapaton belüli hangulat nagyszerű. Nagyon ellenálló ez a csapat. Továbbra is nyomja, noha volt már pár kiütése. Továbbra is dolgozunk leszegett fejjel, összeszedettek maradunk, és minden hétvégén a legjobbat próbáljuk nyújtani.”

Russell is megerősíti ezt. „Valóban lenyűgöző, ahogy a csapat dolgozik. Mindenki összetart és sok órán keresztül dolgozik a gyárban, próbálja hamarabb az autóra tenni a fejlesztéseket, próbálja gyorsabbá tenni az autót. A szezon negyedénél tartunk, és teljesen világos, milyen irányba kell haladnunk, ami motiválja a csapatot. Van egy egyértelmű alapunk, amit fejleszthetünk. A következő versenyeken majd elválik, mindenesetre a csapat morálja nem esett vissza, mindenki nagyon motivált, hogy visszavezesse a Mercedest az élre” – mondta az egyszeres futamgyőztes.

George Russell (Fotó: XPB)

Ezt a fajta bizakodást és a „sarkcsillag” megtalálását persze már többször láttuk és hallottuk a csapattól. Russell két hete arról beszélt, hogy az autójukkal némiképp túlreagálták a múlt évi problémáikat, és a másik végletnél kötöttek ki. Ennek kapcsán most elmondta: „Talán túl sokszor változtattunk. Próbáltunk fejlesztési irányt találni, amivel gyorsan javíthatunk a teljesítményen, de talán ez egyszerűen nem lehetséges, amikor a többiek csak építkeznek tovább az alapokra. Ők természetesen jó munkát végeztek.”

„Ahogy Lewis is mondta, az irány egyértelmű, és szerintem világos, hogy az autón kissé túlzásba vittük a változtatásokat. Messze mentünk a másik irányban, és most újra vissza kell kanyarodnunk, hogy megtaláljuk a középutat.”

„Ha ez egyszerű lenne, akkor mindenki nyerne, és mindenki egy csomó teljesítményt találna. De sok nagyszerű csapat az ellenfelünk, és most előre kell lépnünk, amivel újra az élre kerülhetünk” – összegzett Russell.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak