Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

A második edzést is Leclerc és a Ferrari vitte Imolában

A második edzést is Leclerc és a Ferrari vitte Imolában

Boxutca
A második szabadedzésen is Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Ferrari idei első hazai futamának helyszínén, Imolában. Másodikként Oscar Piastri zárt a McLarennel, a harmadik pedig a nap meglepetésembere, Cunoda Juki volt.

A Forma–3-as és a Forma–2-es időmérő után a királykategória második szabadedzésével folytatódott – és egyben ért véget – az imolai nyitónap programja.

És akárcsak az első, a második gyakorlást is izgatottan várta a közönség valamint a Forma–1-es mezőny is, hiszen több csapat is komoly újításokkal készült az európai szezonnyitóra, ezekről pedig a lehető legtöbb adatot szerették volna gyűjteni.

Ami az előzményeket illeti, az első edzésen Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Ferrarival, másodikként pedig George Russell zárt.

Eközben a címvédő, Max Verstappen döcögősen kezdett: a holland csak ötödik volt, de ami számára még bosszantóbb lehet, küszködött a Red Bull tapadásával és két, tőle igencsak szokatlan hibát is elkövetett – mindkettő kicsúszással ért véget.

A második edzés sokkal biztatóbban indult Verstappen számára: az első gyors körök után az övé volt a legjobb időeredmény, ami már a kezdéskor gyorsabb volt, mint Leclerc-é a nyitóedzésen.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

Az állás egyébként nagyon szoros volt az első tíz perc után: Verstappen mindössze 19 ezreddel előzte meg Leclerc-t, és 50-nel Lando Norrist.

A hollandtól kisebb meglepetésre Cunoda Juki vett át az elsőséget a VCARB autójával, és bár „királysága” pünkösdire sikeredett (Verstappen néhány perccel később visszaállt a tabella élére, majd Leclerc is futott egy leggyorsabb kört), a japán jelezte, ismét számolni kell vele az üldözőbolynak.

Leclerc és Verstappen között a második gyors körök után is minimális volt a különbség: a monacói 53 ezreddel állt a holland előtt. Kettejük közé aztán Carlos Sainz ékelődött be a másik Ferrarival, a spanyol lemaradása pedig csak 3 ezred volt a csapattárssal szemben.

Az első húsz perc végén (amikor elcsendesedett a pálya, mindenki visszatért ugyanis a garázsba, hogy felkészüljön a következő etapra) tehát Leclerc, Sainz, Verstappen volt az első hármas, majd Cunoda, Norris és Sergio Pérez jött.

Az első tízben a Mercedes kettőse (Russell és Lewis Hamilton sorrendben) valamint Oscar Piastri és Fernando Alonso volt még benn az időmérős körök után.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)

A „szünet” után a mezőny tagjai már lágy gumikon gurultak pályára, ismét változott tehát a sorrend. A piros oldalfalú abroncsokon ismét Leclerc volt a leggyorsabb, előnye ráadásul ezúttal majd’ fél másodperc volt a csapattárssal és Verstappennel szemben. Igaz, a holland első köre nem sikerült mérvadóra a forgalom miatt.

A lágyakon „mutatta magát” a McLaren is: Norris első köre ígéretes volt, ő azonban nem fejezte be azt, a csapattárs, Oscar Piastri viszont feljött a második helyre, lemaradása pedig mindössze 129 ezred volt Leclerc-rel szemben.

A lágygumis próbálkozások után tehát Leclerc állt az élen, Piastri volt a második és a nap meglepetésembere, Cunoda a harmadik. A japánt Hamilton követte, majd Russell és a második gyors körét elhibázó Sainz jött. Verstappen csak hetedik volt és az edzés második felében ismét a tapadásra panaszkodott. A legjobb tízben Pérez, Nico Hülkenberg valamint Alonso volt még benn.

Az edzés utolsó harmadban, ahogyan azt már megszokhattuk, a csapatok elsősorban a hosszabb etapokra összpontosítottak, így a sorrend változatlan maradt, vagyis a második szabadedzést is a Ferrari és Leclerc vitte idei első hazai hétvégéjén.

Piastri második, Cunoda harmadik lett, majd a két Mercedes, Sainz, a Red Bull kettőse és Hülkenberg valamint Alonso volt a sorrend a legjobb tízben.

A második szabadedzés végeredménye:

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak