Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Nem tervezett motorcsere Leclerc-nél

Nem tervezett motorcsere Leclerc-nél

F1
Miközben a fejlesztések ígéretesek és működnek, nem csak jó hírek érkeznek a Ferrari háza tájáról. Charles Leclerc-nél történt egy motorcsere, ami a szezon hátralévő részére még rossz hatással lehet.

A 2024-es F1-es szezon negyedén már túl vagyunk, így első ránézésre nincs semmi különös abban, hogy Imolában több versenyzőnél is cseréltek különböző motoregységeket. Így tett a Ferrari is, amely már Miamiban egy teljesen új erőforrást vetett be Charles Leclerc-nél.

Az FIA pénteken közölte, hogy Leclerc újabb motoregységeket kapott Imolára. Ferrarijába beépítették az idei 3. belső égésű motort, turbófeltöltőt, MGU-H-t és MGU-K-t, és ezt még az idei 4. kipufogóval is kiegészítették.

Miután az első négy elemből 4 példány használata engedélyezett, a mostani cserével Leclerc közelebb került egy lépéssel egy későbbi hátrasorolásos büntetéshez.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Enrico Gualtieri, a Ferrari motorrészlegének vezetője elismerte, a mostani csere nem volt betervezve, és elővigyázatosságból került rá sor, mivel bizonyos eltérésekre lettek figyelmesek az adatokban.

„Nem volt tervben ez. A miami verseny után azonban a szokásos futamot követő ellenőrzéseink során nem a megszokott értékeket mértük. Nincs miért aggódni jelenleg, de úgy döntöttünk, hogy minimalizáljuk a kockázatot, mert ez elég fontos esemény”

– mondta Gualtieri.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Hozzátette, mivel be vannak fagyasztva a motorok, a lehetőségeik korlátozottak. „Fogjuk még használni a motort a szezon során, és a harmadik motor alapvetően ugyanolyan, mint a második. Csak gazdálkodunk a rendszerben lévőkkel. A következő péntekeken tehát még fogjuk használni, aztán megyünk tovább az eredeti tervünk szerint” – magyarázta a szakember.

A kérdésre, most pénteken miért nem használták a miami erőforrást, elmondta: „Ez csak elővigyázatosság, mivel nem viheted a motort a tesztpadra, hogy további tapasztalatokat gyűjts róla. Újra be fogjuk vetni a következő pénteken. És igen, mindenképpen minimalizálni akarjuk a kockázatot, illetve biztosítani akarjuk a pályaidőt ezen a fontos eseményen, a fejlesztések és az adatelemzés miatt” – indokolta döntésüket a Ferrari motormérnöke.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak