Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Tiszeker Ágnes: Kizárólag a sportoló felel azért, ami a szervezetébe jut - interjú

Tiszeker Ágnes: Kizárólag a sportoló felel azért, ami a szervezetébe jut - interjú

m4sport.hu | Szerző: Szidor György
A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője hosszabb interjút adott az m4sport.hu-nak, melyben elárulta, számára nincsen buta kérdés, csak buta sportoló aki nem kérdez, és tisztában van vele, ritkán tud jókor jönni a doppingellenőr.

Dr. Tiszeker Ágnes az öt magyar doppingesetet hozó 2004 olimpiát követően lett első számú felelőse a hazai dopping ellenőrzések irányításának. Az m4sport.hu-nak adott interjújában elárulta, miként lehet valakiből doppingellenőr, és miként zajlik az ellenőr munkája, melyet többnyire csak az utolsó pillanatban tud meg, hogy éppen hol és kit kell ellenőriznie.

A neve 2004-ben lett ismert, amikor többnyire őt keresték meg, hogy elmagyarázza, a két megbukott atléta Annus Adrián és Fazekas Róbert hol hibáztak, mit csináltak rosszul. „Az athéni öt pozitív magyar doppingeset a WADA-t is elgondolkoztatta, sokat szigorodott utána az ellenőrzés is és új szabványok kerültek bevezetésre, így a magyar példán a világ is sokat tanult, ennek az volt az ára, hogy a hírhozókat nem szokták szeretni. De mostanra már merem remélni, a sportolók elfogadják és tisztában vannak vele, az ellenőrzés része az életüknek” – mondta az elnök.

Tisztában van vele, egy olimpiai aranyérmes ugyanúgy nem örül neki, ha az ünneplés helyett éppen ellenőrzésre kell menni, mint mondjuk egy dobogóról éppen csak lemaradó sportoló. Ennek ellenére rendkívül együttműködőek a sportolók, hiszen tisztában vannak vele, ez is a munkájuk része, a karrierjük múlhat rajta. „Egy sportolónak az év valamennyi napján ki kell jelölnie egy órát, amikor tudja, hogy hol tartózkodik és lehet őt ellenőrizni. Ezt három hónapra előre kell megtennie, de természetesen még az utolsó pillanatban is változtathat rajta, de ezt jeleznie kell”.

Rengeteg felvilágosító előadás, program áll a sportolók rendelkezésére, de őt magát is bármikor hívhatják, úgy véli, nincs buta kérdés, csak buta sportoló, aki nem kérdez. Az interjúban elmondja, hogyan zajlik egy vizsgálat, mi alapján dől el, hogy kit, mikor, milyen gyakran vizsgálnak és ők miként készülnek a párizsi olimpiára.

De beszél arról is, mi az a szint ami felett dolgoznak, vannak e doppingnagyhatalmak, és természetesen azt is elárulta, miben hibázott az olimpiáról lemaradó párbajtőröző, Kun Anna.

 

 

Borítókép: Dr. Tiszeker Ágnes

További tartalmak