Tóth Krisztián hősiesen kiharcolta, de elvesztette a vb-bronzmérkőzést

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián ötödik lett csütörtökön az olimpiai kvalifikációs tokiói cselgáncs-világbajnokságon. A vigaszágon, sérült térddel, szinte fél lábbal harcolta ki a bronzmérkőzést, amelyet végül elvesztett a szerb Nemanja Majdov ellen.

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)A 2014-ben vb-ezüstérmes versenyző  a bronzmérkőzés kiharcolásáért a tavalyi vb-n második kubai Ivan Felipe Silva Moralesszel találkozott. Az MTK 25 éves dzsúdósa másfél perc elteltével - akárcsak a negyeddöntőben - bicegni kezdett a bal lábát fájlalva, és kétszer is intették. Ezzel együtt kihúzta a négy percet, majd az aranypontig tartó hosszabbításban egy perc elteltével kedvenc technikájával kiemelte és földhöz vágta a kubait, és vazaarival nyert.

 

A harmadik helyért a 2017-ben Budapesten világbajnok szerb Nemanja Majdovval szállt szembe, aki tavaly második lett a tel-avivi Eb-n. A párharcuk 1/1-re állt, 2017-ben a jekatyerinburgi Grand Slam-viadalon Tóth, majd a budapesti vb-n a rivális bizonyult jobbnak.

 

Harmadik összecsapásukon a bíró két-két intéssel próbálta aktívabb dzsúdóra ösztökélni a feleket, majd két perc elteltével az MTK versenyzőjének a kiemelését a 23 éves Majdov megkontrázta, ő döntötte földre a magyart, és vazaarit kapott. Bő egy perccel később a 2016-os Eb-n ezüstérmes Tóth ismét kiemeléssel próbálkozott, de a szerb ismét belekontrázott, és a második vazaari már ippongyőzelmet jelentett a számára.

A 25 éves Tóth sorozatban harmadszor zárt ötödik helyen világbajnokságon, a mostani vb-n pedig ő szerezte meg a magyar küldöttség első helyezését.

Csütörtöki eredmények:

férfiak:
90 kg, világbajnok:
Noel Van't End (Hollandia)
2. Mukaj Sojcsiro (Japán)
3. Axel Clerget (Franciaország) és Nemanja Majdov (Szerbia)
...5. Tóth Krisztián

nők:
70 kg, világbajnok:
Marie Eve Gahie (Franciaország)
2. Barbara Timo (Portugália)
3. Margaux Pinot (Franciaország) és Sally Conway (Nagy-Britannia)