×

Csernoviczki Éva: Nem én voltam a favorit a bronzmeccsen, a legjobbkor győztem le a japán versenyzőt

Csernoviczki Éva a magyar cselgáncs eddigi egyetlen női olimpiai érmese, aki a 2012-es londoni játékokon bronzérmes lett. Mielőtt lezárult volna a tokiói olimpiára a kvalifikáció a 33 éves dzsúdós kvótát érő helyen állt a világranglistán, azonban a torna elhalasztásával minden bizonytalanná vált. Az M4 Sporttal újraélheti a londoni olimpia magyar sikereit is, ennek apropóján nosztalgiáztunk a magyar küldöttség első érmét szerző dzsúdóssal.

A 48 kg-os Csernoviczki Éva (fehérben) a bronzéremért küzd a japán Fukumi Tomokó ellen a 2012-es londoni nyári olimpia cselgáncstornájának nyitónapján, a londoni ExCel központban 2012. július 28-án. Csernoviczki megnyerte a mérkőzést, ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte a XXX. nyári játékokon. MTI Fotó: Kollányi Péter"Egyelőre nem tudjuk, mikor kezdődnek a versenyek, talán ősszel folytatódik a kvalifikációs versenysorozat" - kezdte a Csernoviczki, hozzátette, az európai szövetségnek már van egy versenynaptár tervezete, azonban a nemzetközi szövetség még nem véglegesítette az ütemtervét. Bízik benne, hogy minél kevesebb tornán kell már részt vennie, főként a fogyás miatt.

Az M4 Sporton május 20-án láthatják újra a 2012-es játékokról a magyar dzsúdós izgalmaktól sem mentes bronzmérkőzését. 

Úgy érzi, meglátszódott az egész dzsúdós csapat teljesítményén, hogy felkészülten, a pekingi olimpiai tapasztalatokkal utaztak Londonba. A 33 éves sportolónő számára jól indult a versenynap, hiszen első meccsét megnyerte, a másodikon azonban kikapott, így vigaszágra került.

"Arra emlékszem, hogy egész nap feszült voltam, az első meccsemet is úgy kezdtem. A második meccsen olyan történt velem, ami pályafutásom során még sosem, egy fojtást követően elájultam, ezek után úgy gondoltam, már minden mindegy és a nagyon erős kínai versenyzőt le tudtam győzni. A belga elleni vereség után felszabadultabban tudtam versenyezni, a teher, amit magamra raktam, lehullt rólam. Elkezdtem élvezni az olimpiát és a versenyzést. A bronzmeccsen is úgy voltam, hogy nekem már nincs veszítenivalóm. Nem én voltam a favorit, még sosem győztem le a japán versenyzőt, a legjobbkor sikerült."

Csernoviczki Éva a londoni magyar küldöttség első magyar érmét szerezte. Úgy érzi, nagyon jót tett a magyar csapatnak, hogy már az első nap átszakadt a gát, nem kellett izgulni azon, mikor lesz meg az első érem.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva tekintheti meg.