Musorujsag
Élő Eredmények

Ungvári Miklós még keresi a választ, de már nagyon örül a londoni fehéraranynak

M4 Sport
Ungvári Miklós utólag már fehéraranyként tekint a londoni olimpián szerzett ezüstérmére. Az ötkarikás játékok legemlékezetesebb pillanataira visszatekintő sorozatunkban a magyar cselgáncsozó londoni menetelését szerdán 21:30-tól elevenítjük fel az M4 Sporton.
A 66 kg-os Ungvári Miklós a legjobb 32 közé jutásért küzd az afgán Adzsmal Faizzada ellen a londoni nyári olimpia cselgáncstornáján 2012. július 29-én (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

Ungvári Miklós az M4 Sportnak elmondta, ugyan a helyszínen nehéz volt feldolgoznia a döntőbeli vereséget, a többi magyar siker és az olmpia hangulata azonban gyorsan feledtette vele a csalódottságot, utólag pedig már örömmel gondol vissza a londoni ezüstéremre.

„Sikert sikerre halmozott a magyar csapat, a döntő után alig jöttem ki a doppingról, már Szilágyi Áronhoz rohant oda mindenki. Londonban volt az olmpia, de mintha Magyarországon lettünk volna, mert mindenhol magyar volt, körülbelül mintha a Nyugatinál a metróba szerettem volna lemenni. A dzsúdócsarnokban is annyi magyar volt, hogy kérdeztem, hogy akkor ki van otthon.”

A 2012-es játékokon 66 kg-ban szerepelt magyar cselgáncsozó nem a legkedvezőbb előjelekkel várta londoni mérkőzéseit, súlyával és dzsudogijával is gondja volt, így feszülten készült a versenynapra. Nagy lökést adott neki ugyanakkor Csernoviczki Éva előző napon szerzett bronzérme, így mégis remek formát mutatott.

„Amikor felébredtem július 29-én, úgy éreztem, hogy nekem is csinálnom kell egy fantasztikus eredményt. Nagyon eufórikus állapotot tudtam előidézni, azóta is nagyon ritkán sikerül ennyire kikapcsolnom a külvilágot a meccsek között” – fogalmazott.

A 66 kg-os Ungvári Miklós a negyeddöntőbe jutásért küzd a szlovén Rok Draksic ellen a londoni nyári olimpia cselgáncstornáján 2012. július 29-én (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

Kérdésre válaszolva Ungvári hozzátette, a győzelemre is esélyesnek tartott szlovén Rok Draksic elleni nyolcaddöntős győzelem után érezte úgy, hogy ott lehet az éremért zajló meccseken, a spanyol Sugoi Uriarte elleni elődöntőben pedig „állásban és földön is éles” volt.

A grúz Lasha Shavdatuasvili elleni döntővel kapcsolatban elmondta, inkább a lelkének fájt a vereség, amelynek magyarázatát ugyan még ma is keresi, de már nagyon tud örülni a „fehéraranynak”.

„Minden vereség fájdalmas, de itt nem kikaptam egy centivel vagy lemaradtam egy századdal, hanem itt tényleg megvertek, testileg-lelkileg. Akkor, abban a pillanatban jobban kellett neki ez a győzelem. Szerintem ha tízszer megyünk, akkor nyolcszor én nyerek, kétszer ő, de itt megfogott. Valamiért ennek így kellett történnie, a miértre még most is keresem a választ” – mondta a 39 éves Ungvári, hozzátéve, onnantól kezdve tudott nagyon örülni és fehéraranyként tekinteni az ezüstéremre, hogy tudatosult benne, ezzel is teljesítette gyermekkori álmát.

Az ezüstérmes Ungvári Miklós a londoni nyári olimpia cselgáncstornájának férfi 66 kg-os súlycsoportja eredményhirdetésén 2012. július 29-én (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

„Úgy érzem, hogy hajt a vér még mindig” – mondta a tokiói olimpia egyéves halasztásával kapcsolatban. A halasztás bejelentésekor még hullámzó volt a hangulata, a visszavonulás is megfordult a fejében, aztán ahogyan kezdtek kiderülni a részletek, kézzelfogható vált számára a feladat, már tervezni is lehet, így megcélozza a jövő nyári játékokat. „Ne úgy nézzünk tükörbe, hogy feladtuk, pedig ott volt a lehetőség. Azt mondom, hogy kaptam még egy évet a szerett sportágamtól, még ha ilyen nehéz időszakban is.”

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

Ungvári Miklós londoni menetelését tehát szerdán 21:30-tól elevenítjük fel az M4 Sporton.

További tartalmak