×

Tizenegy magyar versenyzővel veszi kezdetét a prágai cselgáncs-Eb

Tizenegy cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a csütörtöktől szombatig tartó 69. Európa-bajnokságon, amelyre Prágában kerül sor zárt kapu mögött.

Tóth Krisztián (Fotó: origo.hu/Csudai Sándor)
A csehországi kontinenstorna időpontja többször is változott a márciusban kirobbant koronavírus-járvány miatt: eredetileg május 1-től 3-ig tartott volna, de márciusban júniusra, majd áprilisban november 8-10-re halasztották. Utóbbi dátum módosult szeptemberben november második felére.

A nemzetközi dzsúdóélet héthónapos szünet után, az október 23-25-én rendezett budapesti Grand Slammel indult újra, amelyen 61 ország 409 versenyzője lépett tatamira a Papp László Sportarénában kialakított buborékban.

Tóth László, a magyar szövetség elnöke az MTI-nek kiemelte, hogy világszerte óriási elismerést aratott a magyarországi tornarendezés.

"Nagyszerű eseményt vezényeltünk le sikeresen, példát mutatva részben a prágai rendezőknek is. A jelenlegi helyzetben úgy érzem, nincs értelme elvárásokat megfogalmazni a válogatottunk felé. Csak azok utaznak el az Eb-re, akik tökéletes állapotban vannak, a junior Eb-n megsérült Özbas Szofinál például ezért nem kockáztattunk, emellett a járvány is hatással volt a csapat összetételére" - jelentette ki az MJSZ vezetője.

Tóth László arról is beszélt, hogy az olimpiai kvalifikációban a nemzetközi szövetség intézkedése nyomán a versenyzők eldönthetik, hogy a prágai vagy a 2021-es szófiai Eb-pontokat kívánják beszámítani.

"Erre azért volt szükség, mert a vírushelyzet miatt nem minden földrész tud most kontinenstornát rendezni, tudtommal Afrikában például nincs erre lehetőség" - tette hozzá.

Sipőcz Richárd remek formában vág neki a kontinensviadalnak (Fotó: MTI/Czagány Balázs)A korábban közzétett 14 fős Eb-névsorból Csernoviczki Éva, Ungvári Miklós és Özbas Szofi került ki. A nemzeti csapatból Sipőcz Richárd várhatja a legjobb formában a felnőtt kontinenstornát, ugyanis a nemrég Porecben rendezett korosztályos Eb-ken a Széchenyi Egyetem SE +100 kilogrammos versenyzője a juniorok között és az U23-as mezőnyben is aranyérmet nyert.

A tavalyi Eb-n - amelyre az Európa Játékok keretein belül került sor Minszkben - a 17 fős magyar küldöttség egy bronzéremmel zárt a 81 kilós Ungvári Attila révén.

A magyar Eb-csapat:
férfiak:
66 kg: Szegedi Dániel (Ceglédi VSE)
73 kg: Szabó Frigyes (UTE)
81 kg: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Gőz Roland (MTK Budapest)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

nők:
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

A prágai cselgáncs Európa-bajnokság programja a magyar résztvevőkkel:
csütörtök:
nők: 48 kg, 52 kg (Pupp Réka - Atomerőmű SE), 57 kg (Karakas Hedvig - BHSE)
férfiak: 60 kg, 66 kg (Szegedi Dániel - Ceglédi VSE)

péntek:
nők: 63 kg, 70 kg
férfiak: 73 kg (Szabó Frigyes - UTE), 81 kg (Tóth Benedek - Rákosvidéke Hajtós DSE)

szombat:
nők: 78 kg, +78 kg (Szigetvári Mercédesz - Mogyi Bajai JC)
férfiak:  90 kg (Tóth Krisztián - Pénzügyőr SE, Gőz Roland - MTK Budapest), 100 kg (Cirjenics Miklós - Atomerőmű SE, Vég Zsombor - Ceglédi VSE), +100 kg (Sipőcz Richárd - Széchenyi Egyetem SE)

Az előcsatározások minden nap 10 órakor, az éremmérkőzések pedig 16 órakor kezdődnek, amelyeket élőben közvetít az M4 Sport és az m4sport.hu.