Musorujsag
Élő Eredmények
 

Pupp Réka bronzérmes a lisszaboni cselgáncs Európa-bajnokságon

Pupp Réka bronzérmes a lisszaboni cselgáncs Európa-bajnokságon

MTI/M4 Sport
Az 52 kilogrammos Pupp Réka bronzérmet nyert a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

Az Atomerőmű SE versenyzője – aki az idén már két Grand Slam-bronzérmet szerzett – ötödik mérkőzésén, a bronzcsatában Ana Perez Box-szal akaszkodott össze. A spanyollal szemben 1/2-re állt a győzelmi mérlege, de legutóbb, a tel-avivi Grand Slamen megverte riválisát februárban. A 25 éves Perez Box eddigi pályafutása során egy Grand Prix-t nyert és harmadik lett a 2019-es budapesti GP-n.

A negyedik találkozójukon fél perc elteltével az ellenfél leszorítást kezdeményezett, amelyből tíz másodperc múlva kibújt ugyan a 24 éves magyar, de az akció így is vazaarit ért. Perez Box sokáig őrizte előnyét, mígnem a rendes mérkőzésidő utolsó percében a paksi dzsúdós előrevetődve feldöntötte riválisát, és vazaarival egyenlített. Jöhetett az első értékelt mozzanatig tartó hosszabbítás, amelyből egy perc telt el, amikor a bíró egy szőnyeg melletti akció után állást vezényelt. A zsűri azonban visszanézte a jelenetet, a fülhallgatón ismertette álláspontját a várakozó mérkőzésvezetővel, aki erre újabb vazaarit ítélt Puppnak, és ez már a diadalt jelentette.

Pupp Réka 13 évvel azután lett harmadik a kontinenstornán, hogy világ- és Európa-bajnok edzője, Braun Ákos ugyancsak Lisszabonban szintén az Eb-dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Az olimpiai kvótás helyezését megszilárdító Pupp a magyar cselgáncssport 48. Eb-bronzérmét gyűjtötte be a Pavilhao Atlanticóban.

Az Atomerőmű SE versenyzője az MTI-nek felelevenítette a pénteki történéseket: “Az olasz ellen a negyeddöntőben talán jogosak voltak az intések, ő is húzta az időt, de én sem tudtam már befordulni. Sajnálom, mert úgy érzem, meg tudtam volna csípni Giuffridát az első meccsünkön” – fejtette ki a 24 éves dzsúdós. “A bronzmeccsen aztán azt hiszem, sikerült a hideg fejet megtartani, bár az elején kicsit bealudtam. Utána vissza tudtam annyira hozni a fókuszt, hogy dobjak egyet. Nehéz meccs volt, a hosszabbításban az ellenfelem befordult egy támasztott dobásra, én pedig negatívból vissza akartam forgatni, és azt nézték vissza, hogy ő túlforogta-e. Végül vazaarit kaptam.”

A paksi sportoló mosolyogva beszélt arról, hogy edzője, Braun Ákos ugyanott lett Eb-bronzérmes 2008-ban.

“Plusz adalék ez nekem és persze egy kicsit vicces is. Nagyon sok töltést ad, hogy megismételtem azt, amit ő véghezvitt. Tudom, hogy az Eb-nél vannak nagyobb pontszámot adó viadalok is a kvalifikációban, de ez egy címverseny, ami még nagyobb lökést ad nekem az olimpiai kvalifikációban” – jelentette ki Pupp Réka.

A világ- és Európa-bajnoki címe után 2005-ben az év sportolójává választott Braun Ákos elismerően beszélt tanítványa meneteléséről.

“Amikor érem a vége, akkor nem kell igazán elemezgetni. Réka ezzel együtt nem volt ma csúcsformában, kicsit enerváltabban mozgott, mint például a tel-avivi Grand Slamen. Lehet, hogy az idén most volt a legrosszabb formában, pedig igyekeztünk kizárni a tétet menet közben. Ami az elvesztett negyeddöntőt illeti, hosszúra nyúlt a mérkőzés, olyankor már azért szoktak inteni, ez előfordul. De ha ott olyan formában lett volna, mint Tel-Avivban, akkor megverte volna az olaszt” – tekintett vissza Pupp harmadik összecsapására.

“A bronzmeccsen szerintem már nem tudta, hogy hol van, a terv lényege az volt, hogy maradjon talpon, és ne földharcozzon. Erre a spanyol rögtön levitte szorításba, én pedig lábon kihordtam egy szívinfarktust” – mondta mosolyogva.

A portugáliai Eb-bronzaikról Braun Ákos annyit mondott: “eddig is szerettem Lisszabont, most még jobban szeretem”.

pénteki eredmények:
férfiak:
60 kg, Európa-bajnok:
Francisco Garrigos (Spanyolország)
2. Luka Mkheidze (Franciaország)
3. Jago Abuladze (Oroszország) és Karamat Huszejnov (Azerbajdzsán)

66 kg, Európa-bajnok:
Manuel Lombardo (Olaszország)
2. Vazsa Margvelasvili (Georgia)
3. Joao Cristostomo (Portugália) és Alberto Gaitero Martin (Spanyolország)

nők:
48 kg, Európa-bajnok:
Distria Krasniqi (Koszovó)
2. Daria Bilogyid (Ukrajna)
3. Melane Clement (Franciaország) és Szabina Giljazova (Oroszország)

52 kg, Európa-bajnok:
Amandine Buchard (Franciaország)
2. Odette Giuffrida (Olaszország)
3. PUPP RÉKA és Gefen Primo (Izrael)

57 kg, Európa-bajnok:
Telma Monteiro (Portugália)
2. Kaja Kajzer (Szlovénia)
3. Sarah Leonie Cysique (Franciaország) és Nora Gjakova (Koszovó)
…Kármán Andrea helyezetlen

További tartalmak