Musorujsag
Élő Eredmények

Ungvári Miklós lemarad Tokióról: „Nemcsak az utolsó vébém ért véget. Egy olimpiai álom és egy nagy karrier is”

Ungvári Miklós lemarad Tokióról: „Nemcsak az utolsó vébém ért véget. Egy olimpiai álom és egy nagy karrier is”

M4 Sport/mti
Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós kikapott a vigaszágon a budapesti olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon, így miután szinte biztos, hogy nem vehet részt az olimpián, lényegében bejelentette visszavonulását.

A Papp László Sportarénában zajló versenyen a 73 kilogrammosok között a háromszoros világbajnoki bronzérmes magyar ötödik meccsén a 17 évvel fiatalabb azeri Hidajat Hejdarovval találkozott. A 40 éves Ungvári alig húsz perccel a 11 percesre nyúlt negyeddöntője után állt ki, és bő két perc elteltével már két intésnél tartott. Így jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig, amelyből 50 másodperc telt el, amikor egy földharc során a frissebb Hejdarov leszorította az utolsó hazai versenyén küzdő Ungvárit, és ipponnal nyert.

Az azeri dzsúdós tisztelete jeléül hosszan gratulált a legyőzött magyar dzsúdósnak, akinek mint a győzteseknek, a karját is felemelte.

„Szó szerint véget ért. Nem csak ez a világbajnokság. Egy nagy karrier. Egy olimpiai álom – kereste a szavakat Ungvári. – Az utolsó világbajnokság, az utolsó olimpiám lett volna, hogy ha ezt a mérkőzést fogom. Úgy éreztem meg tudom csinálni. Meg tudom csinálni az ötödik olimpiát.”

Úgy érezte talán több bravúr kellett volna, hogy felvegye a versenyt a fiatalabb riválisokkal. Hozzátéve, hogy a negyeddöntőben az összes puskaporát előtte. A pihenőidőt is kevésnek érezte már, míg a versenynapját hosszúnak.

„Sajnos pont a vége előtt nem tudtam annyira felvenni a kesztyűt, hogy az ötödik hellyel megszerezzem a kvalifikációhoz szükséges ranglistapontokat” – búslakodott.

A háromszoros Európa-bajnok Ungvárinak még apró reménye maradt a kijutásra. Hogy ha a hátralévő magyarok jól szerepelnek a vb-n, akkor ranglistás helyezése alapján feljuthat kontinentális kvótát érő helyre. A 100 kilóban 28-adikként kontinentális kvótás helyen álló Cirjenics Miklós pénteken egy jó budapesti meneteléssel feljebb tornázhatja magát a rangsorban, és akkor a kontinentális kvóta Ungvárinak juthat.

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség vb utáni világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy indulási jogot. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

Az 57 kilós Karakas Hedvig a 16 között búcsúzott a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon. A tavaly az Év sprtolónőjének választott Európa-bajnokot az orosz Anasztaszija Konykina búcsúztatta

Nem éreztem jól magam a tatamin, ez nem az én napom volt, eléggé csalódott vagyok. Vannak olyan napok amikor az ember úgy érzi bármi jöhet, de ma nem tudtam egyről a kettőre jutni” – mondta a klasszis sportoló.

Elárulta, egymás után volt négy edzőtábor, lehet nem tudta magát kipihenni. Ennek ellenére bízik benne, az a munka amit beletett az elmúlt egy évben, az az olimpián kifizetődik, Tokióban szeretné kihozni magából a legtöbbet.

Borítókép: Ungvári Miklós (fehérben) (MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak