Musorujsag
Élő Eredmények

Tóth Krisztián bronzérmes a budapesti cselgáncs-világbajnokságon

Tóth Krisztián bronzérmes a budapesti cselgáncs-világbajnokságon

MTI/M4 Sport
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert csütörtökön a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A világbajnoki ezüstérmes közönségkedvenc – aki negyedik helyezettként várhatóan kiemelt lesz a tokiói játékokon – a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a mongol Altanbagana Gantulgával találkozott. Az Ázsia-bajnoki ezüstérmes ellenfélnek kellemes emlékei lehettek a magyar fővárosról, ugyanis októberben második lett a budapesti Grand Slamen.

Előzőleg Tóth edzője, Pánczél Gábor – aki egyben a férfi válogatott szövetségi kapitánya – az MTI-nek elmondta, tanítványa nem fáradt el az eddigi négy meccsén.

“Van még bőven a tankban, a szünetben Krisztián pihent egy kicsit, aztán remélhetőleg megoldja ezt a mongolt. Versenyen még nem ment vele, edzőtáborban már igen, magas, balos dzsúdós az ellenfél, de bízom benne, hogy nem jelent majd gondot” – fejtette ki a tréner.

A bronzmeccs egy-egy intéssel indult, majd a 25 éves ellenfél egy szabálytalannak tűnő mozdulattal visszafeszítette a két évvel idősebb magyar könyökét, de nem kapott büntetést. Az MTK dzsúdósának aktivitását jelezte, hogy Gantulgát ismét intették, így jutottak el az aranypontig tartó hosszabbításig. Ebből bő egy perc telt el, amikor az áprilisban Eb-bronzérmes hazai versenyző vazaarit érően csavarta le riválisát, csakhogy a szőnyegen kívül kezdte meg az akciót, így a bíró nem értékelte azt. A találkozó egy perccel később ért véget, amikor a mérkőzésvezető harmadszor is figyelmeztette az egyre fáradtabb mongolt, ami már a leléptetését jelentette.

Tóth Krisztián a bronzmeccs után az M4 Sportnak elmondta, „fantasztikus, leírhatatlan érzések” szakadtak fel benne a világbajnoki bronzérem megszerzése után, mivel régi szívfájdalma volt, hogy nincs vb-érme. „Az elmúlt három világbajnokságon ötödik helyezést értem el, utólag bevallom, rettegtem ettől a bronzmérkőzéstől, hogy nehogy megint ötödik legyek. Ez is plusz erőt adott.”

A mérkőzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nagyon taktikusan tudott küzdeni, és fáradt volt ugyan, de ellenfelén is látta, hogy ő is borzasztóan fáradt és erre tudott építeni, az interjú végén pedig még azt is elárulta, hogy hároméves kisfiának hamarosan testvére fog születni.

Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a meccs során változtatott az előzetesen megbeszélt taktikán, mert úgy érezte, hogy nem fog működni. „Bíztam benne, hogy elfárad a mongol, és ez be is jött. Amíg bírta erővel, kellemetlen ellenfél volt, a megfeszített könyököm szerencsére rendben van. Több meccsemen is az állóképesség döntött ma, úgy érzem, a kondim nem javult tovább az utóbbi időben, mert már ki van maxolva, hála a remek edzőimnek. Mostantól már az olimpiára koncentrálok” – tette hozzá.

Pánczél Gábor a bronzcsatát követően ugyancsak a taktikai módosításokról beszélt: „Nem ismertük a mongolt olyan szempontból, hogy meccsen mire képes, én azt javasoltam Krisztiánnak, hogy a kezét a hátára téve helyezzen súlyt az ellenfélre, hogy elfáradjon a tüdeje, de ő folyton mögé lépett, és más eszközökhöz folyamodott. De a végeredményt nézve teljesen rendben vagyunk” – mondta nevetve. „Krisztián tulajdonképpen most 19-re lapot húzott a taktikai változtatással, és közben addig gyilkolászta, amíg a másik már nem bírta tovább. A hosszabbításban indított akciója szerintem bentről indulva folyamatos volt, ezzel együtt a bírók mai teljesítményét döntetlenre értékelem, mert hoztak számunka kedvező és kevésbé kedvező döntéseket is” – fűzte hozzá a kapitány.

Eredmények:
férfi 90 kg, világbajnok:
Nikoloz Sherazadishvili (Spanyolország)
2. Davlat Bobonov (Üzbegisztán)
3. TÓTH KRISZTIÁN és Marcus Nyman (Svédország)
…Sáfrány Péter helyezetlen

női 70 kg, világbajnok:
Barbara Matic (Horvátország)
2. Ono Joko (Japán)
3. Michaela Polleres (Ausztria) és Sanne van Dijke (Hollandia)
…Gercsák Szabina helyezetlen

Pénteken a 100 kilogrammos Cirjenics Miklós és Vég Zsombor képviseli a hazai színeket a vb-n.

A 27 éves Tóth ezzel hatodik vb-jén is helyezéssel zárt, egyúttal a magyar cselgáncssport 16. világbajnoki bronzérmét szerezte meg, és medálja mellé 6400 dollárt kap.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek