Musorujsag
Élő Eredmények

Cirjenics és Vég is kiesett a cselgáncs-vb-n

Cirjenics és Vég is kiesett a cselgáncs-vb-n

mti
Cirjenics Miklós a második, a szintén 100 kilogrammos Vég Zsombor pedig az első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott pénteken a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A paksi Cirjenics – aki eddig két Grand Slam/Grand Prix-aranyat szerzett – a vb előtt 28. volt a súlycsoport világranglistáján, így kontinentális kvótás helyen állt. A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként az első 18 indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet pedig a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut.

A 31 éves Cirjenics pénteken nemcsak az ötkarikás részvételért harcolt, hanem azért is, hogy feljebb kerüljön a „direkt kvótások” közé, ehhez a magyar szövetség számításai szerint legalább két mérkőzést kellett nyernie a világbajnokságon. Ebben az esetben a kijutás mellett a kontinentális kvótája átkerülne a jelenleg mögötte legmagasabban jegyzett magyarnak, az olimpiáról elvileg lemaradó Ungvári Miklósnak.

A riói olimpikon Cirjenics a 64 között a nemzetközi szövetség menekült csapattagjaként induló, szíriai származású Adnan Khankannal találkozott. Két perc „ismerkedés” után a magyar egy külső horogdobással véget vetett a küzdelemnek, majd nem sokkal később már a mongol Otgonbaatar Lkhagvasurennel találta magát szemben. Első meccsükön a 2018-ban vb-harmadik, Ázsia-bajnok ellenfél stabilan tartotta magát, rendre lelépett a hazai dzsúdós indításairól, majd 47 másodperccel a vége előtt megkontrázta Cirjenics dobását, kiemelte és földre vitte őt, amire vazaarit kapott. Ezt a hátrányt az Atomerőmű sportolója márt nem tudta ledolgozni, így helyezetlenül zárt, és a vb utáni világranglistáról derül majd ki, hogy pontjai elegendőek-e a kvótás helyezéshez.

„Mindig fantasztikus érzés nézők előtt küzdeni, sajnálom, hogy nem sikerült tovább menetelnem. Volt a mai napban pozitívum, de sajnos negatívum is, mert elég hamar befejeztem a küzdelmeket” – összegzett a vb közösségi oldalán a paksi dzsúdós. „Az első mérkőzésem szinte kötelező győzelem volt, ez egy szerencsésebb kezdésnek mondható. Ettől függetlenül régen éreztem már magam ennyire jó formában, úgyhogy kellett a győzelem hazai közönség előtt. A mongol fiú fordított alapállású versenyző, nagy küzdelemre számítottam. Túl korán akartam vezetést szerezni, és belementem egy ki-ki helyzetbe. Ez most visszafelé sült el. Egyszer-kétszer éreztem, hogy megbillenthető, de végül a vazaaris hátrány már behozhatatlan volt sajnos számomra. Én nem számoltam a pontokat, majd ha nekem biztosra mondják, hogy szedjem a cuccomat, megyek Tokióba, akkor szedem a cuccomat, és megyek Tokióba. Az elmúlt három év nagyon vegyes érzelmekkel van tele, egy hullámvasút volt, sajnos többször voltam lent, mint fent. Most viszont jól éreztem magam a tatamin” – tette hozzá.

Az magyar szövetség esti tájékoztatása szerint az olimpiai indulás joga komoly veszélybe került a paksi versenyző számára, de a nap további eseményei úgy alakultak, hogy szombat este valószínűleg örülhetnek a hazai szurkolók. „Ha az egyéni küzdelmek szombati zárónapján a nehézsúlyúak küzdelmei nem hoznak rendkívüli földindulást, akkor Cirjenics Miklós lesz a magyar olimpiai csapat hetedik tagja. Erre most igen nagy az esély” – olvasható az MJSZ állásfoglalásában.

Súlycsoporttársa, a ceglédi Vég első felnőtt világbajnokságán, a 64 között a svéd Joakim Dvärbyval csapott össze, aki 32 évesen még csak egy Grand Prix-ezüstéremnél tart. A 19 éves magyar 37 másodpercig tartotta csak a lépést skandináv riválisával, aki egy válldobásra ippont kapott, és győzött.

A súlycsoport küzdelmeit a címvédő portugál Jorge Fonseca nyerte, míg női 78 kilóban a döntőben a címvédő francia Madeleine Malongát verő német Anna Maria Wagner diadalmaskodott.

férfi 100 kg, világbajnok:
Jorge Fonseca (Portugália)
2. Aleksandar Kukolj (Szerbia)
3. Varlam Liparteliani (Georgia) és Ilia Sulamanidze (Georgia)
…Cirjenics Miklós és Vég Zsombor helyezetlen

női 78 kg, világbajnok:
Anna Maria Wagner (Németország)
2. Madeleine Malonga (Franciaország)
3. Umeki Mami (Japán) és Guusje Steenhuis (Hollandia)

Borítókép: Cirjenics Miklós (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

További tartalmak