Musorujsag
Élő Eredmények

Hét magyar cselgáncsozó indulhat a tokiói olimpián

Hét magyar cselgáncsozó indulhat a tokiói olimpián

MTI
Hét magyar cselgáncsozó szerzett kvótát a tokiói olimpiára.

A nemzetközi szövetség legfrissebb világranglistája alapján Tóth Krisztián (90 kg, 3. a világranglistán), Ungvári Attila (81 kg, 20.), Cirjenics Miklós (100 kg, 32. – kontinentális kvóta), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 24.), Pupp Réka (52 kg, 19.), Karakas Hedvig (57 kg, 12.) és Özbas Szofi (63 kg, 25.) készülhet az ötkarikás játékokra.

Hasonló volt az állás a hároméves kvalifikáció utolsó és egyben legfontosabb állomása, a június 13-án befejeződött budapesti világbajnokság előtt is, a Papp László Sportarénában rendezett vb-n egyik magyar pozíciója sem változott érdemben.

A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként a világranglista első 18 helyezettje indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet pedig a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapták kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jutott.

A tokiói olimpián cselgáncstornáján – amelyre július 24-től 31-ig kerül sor a Nippon Budokan Csarnokban – bemutatkozó csapatverseny során egy válogatottat három férfi (73, 90 és +90 kilogrammos súlyhatárokkal) és három női (57, 70 és +70 kg) dzsúdós alkot. Az ötkarikás játékokon az egyéni versenyzők által kiharcolt kvóták alapján vehet részt egy ország a csapatversenyben, ehhez azonban az adott súlycsoportokba nevezhető hat sportolót kell delegálnia. Magyarországnak sem a 73 kilogrammos (vagy alacsonyabb), sem a +70 kilogrammos kategóriában nem jutott ki egyéni versenyzője az olimpiára, így a tokiói csapatversenyt a magyarok nélkül rendezik meg.

A 2016-os riói olimpián nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, amely egy ötödik (Ungvári Miklós), illetve három hetedik hellyel (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Joó Abigél) zárt.

Borítókép: London, 2012. július 28. A 48 kg-os Csernoviczki Éva (fehérben) a bronzéremért küzd a japán Fukumi Tomokó ellen a 2012-es londoni nyári olimpia cselgáncstornájának nyitónapján, a londoni ExCel központban 2012. július 28-án. Csernoviczki megnyerte a mérkőzést, ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte a XXX. nyári játékokon. MTI Fotó: Kollányi Péter

További tartalmak