Musorujsag
Élő Eredmények
×

Egy érem és egy pontszerző hely lebeg a magyarok szeme előtt a cselgáncs-vb-t megelőzően

Egy érem és egy pontszerző hely lebeg a magyarok szeme előtt a cselgáncs-vb-t megelőzően

MTI
Csütörtöktől 11 magyar cselgáncsozó részvételével rendezik meg a 35. világbajnokságot Taskentben, a szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat idei legfontosabb állomása.

„Egy érmet és egy pontszerző helyet tűztünk ki célként – nyilatkozott az MTI érdeklődésére Nagy András főtitkár. – A távoli helyszín és a nagy költségek miatt lépcsőzetesen utazik Üzbegisztánba a küldöttség, a versenyzőkön kívül ezúttal csak Tóth László elnök, Murakami Kijosi szakmai igazgató, Ungvári Miklós férfi és Braun Ákos női kapitány, valamint Dénes László masszőr lesz jelen.”

Nagy András elmondta, az Európa-bajnok Karakas Hedvig 63-ból visszatér az 57 kilogrammba, kipróbálja régi súlycsoportját, és ennek alapján dönt majd a folytatásról.

„A nemzetközi szövetség nemrég kiadott protokollja alapján Taskentben már nem lesz buborék, de koronavírustesztek igen. Remélhetőleg a vb után tovább lazítanak majd a Covid-szabályokon” – tette hozzá.

Az előző világversenyt, az áprilisban Szófiában rendezett Európa-bajnokságot két bronzéremmel zárták a magyarok Özbas Szofi (63 kg) és Ungvári Attila (81) jóvoltából. A taskenti magyar keretből ketten álltak már világbajnoki dobogón: Tóth Krisztián 2014-ben ezüst-, tavaly pedig bronzérmet nyert, Karakas Hedvig 2009-ben harmadik lett.

Magyarország két világbajnoki címnél tart, 1993-ban Kovács Antal, 2005-ben pedig a szintén paksi Braun Ákos állhatott fel a dobogó tetejére.

A vb zárónapján kerül sor a vegyescsapatok versenyére – ez a szám már szerepelt a tavalyi tokiói olimpia programjában -, ezúttal a több kategóriában „lyukas” magyar válogatott nélkül.

Ami a 12 500 férőhelyes Humo Arénában sorra kerülő vb pénzdíjait illeti, az összdíjazás 998 ezer euró lesz. Az egyéni küzdelmekben az aranyérem mellé 26 ezer euró (11 millió forint) jár a versenyzőnek és edzőjének. Az ezüst 15, a bronz 8 ezer eurót ér.

A taskenti vb-re – melyen az ukrajnai háború miatt nem indulnak orosz és fehérorosz dzsúdósok – 86 ország 583 versenyzője regisztrált. A rekordot a 2011-es párizsi világbajnokság tartja, ahol 132 ország 871 versenyzője szerepelt.

Az előző, 2021-es vb-n a 18 fős magyar válogatott Tóth Krisztián révén egy bronzérmet szerzett Budapesten.

A magyar vb-csapat:
férfiak:
81 kg: Ungvári Attila (Győri AC)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Nerpel Gergely (TFSE)
100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE Győr)

nők:
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE)
63 kg: Özbas Szofi (BHSE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

A vb-program:
csütörtök:
férfiak: 60 kg
nők: 48 kg

péntek:
férfiak: 66 kg
nők: 52 kg (Pupp Réka)

szombat:
férfiak: 73 kg
nők: 57 kg (Karakas Hedvig, Kovács Kitti)

vasárnap:
férfiak: 81 kg (Ungvári Attila)
nők: 63 kg (Özbas Szofi)

hétfő:
férfiak: 90 kg (Tóth Krisztián, Nerpel Gergely)
nők: 70 kg (Gercsák Szabina)

kedd:
férfiak: 100 kg (Cirjenics Miklós, Vég Zsombor)
nők: 78 kg

szerda:
férfiak: +100 kg (Sipőcz Richárd)
nők: +78 kg

csütörtök:
vegyes csapatverseny

A program mindennap magyar idő szerint 7 órakor kezdődik, az éremcsaták pedig mindennap 14 órakor rajtolnak, a délutáni programot

Borítókép: Budapest, 2022. július 8. A spanyol Julia Figueroa (b) és a japán Tonaki Funa a női 48 kilogrammos súlycsoport döntőjében az olimpia kvalifikációs Grand Slam-cselgáncsversenyen a Papp László Budapest Sportarénában 2022. július 8-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak