Musorujsag
Élő Eredmények

Özbas Szofi bronzérmes a cselgáncs-világbajnokságon

Özbas Szofi bronzérmes a cselgáncs-világbajnokságon

m4sport.hu
A 63 kilogrammos Özbas Szofi bronzérmet szerzett szerdán a Dohában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A 21 éves magyar dzsúdós a spanyol Cristina Cabana Perez elleni gyors győzelemmel jutott nyolcaddöntőbe, majd a venezuelai Anriquelis Barriost verte hosszabbításban, a nyolc között pedig kikapott a holland Joanne van Lieshouttól. Az Európa-bajnoki harmadik Özbas a vigaszágon ipponnal nyert a koszovói Laura Fazliu ellen, így a bronzéremért küzdhetett az osztrák Lubjana Piovesanával.

Kapcsolódó tartalom

A 26 éves ellenfél eddig négy bronzérmet gyűjtött a World Tour-sorozatban, vb-ken és Eb-ken viszont még nem állt dobogóra. Öt évvel ezelőtt még brit színekben lett U23-as Európa-bajnok Győrben, ám idén január óta már osztrákként versenyez. A BHSE versenyzője egy Európa-bajnoki harmadik hellyel büszkélkedhetett, melyet tavaly szerzett Szófiában.

A bronzcsata rendkívül kiegyenlített és intenzív küzdelmet hozott, Özbas belső horogdobásokkal próbálkozott, míg valamivel passzívabb ellenfele a földharcot erőltette. Egy-egy intéssel jutottak el az első értékelt akcióig tartó hosszabbításba, melyben Piovesana lábbal próbált fojtani, de a magyar versenyző ezt is kivédekezte. A csata a ráadás harmadik percében dőlt el, amikor Özbas térdelő helyzetből elindított egy válldobást, és akciójáért vazaarit kapott, majd miután kihirdették győztesnek, boldogan ugrott Braun Ákos szövetségi kapitány nyakába.

A BHSE Európa-bajnoki harmadik versenyzője a magyar cselgáncssport 17. világbajnoki bronzérmét szerezte meg az Ali Bin Hamad Al Attiyah (ABHA) Arenában.

Özbas Szofi az eredményhirdetés után az M1-nek elmondta, egész nap nem kételkedett magában, nyugodtnak érezte magát, amit pedig nagyon nehéz elérni egy ilyen nagy világverseny előtt. „Éreztem, hogy a saját magam oldalán állok és koncentrált tudok lenni, ez szerintem egy sportolónak nagyon jó érzés, így tudtam menetelni majdnem minden mérkőzésemen.”

A Joanne van Lieshouttól a negyeddöntőben elszenvedett vereséget nagyon sajnálja, ráadásul a karfeszítés után meg is ijedt, mert fájdalmai voltak. Sikerült azonban „visszazökkenteni” magát és a stábtól is kapott segítséget ahhoz, hogy folytatni tudja. A koszovói Laura Fazliu ellen a vigaszágon aratott győzelem nagy lendületet adott neki a bronzmeccsre, mert régi riválisok egymással. „Nagyon jó érzés volt a nap elején, közben és nagyon örülök, hogy a nap végén is” – fogalmazott.

Özbas Szofi (fehérben) és az osztrák Lubjana Piovesana a dohai vb bronzmeccsén (Fotó: MTI/AP/Huszein Szajed)

A bronzérmőzést kiegyenlítettnek érezte, de nem bizonytalanodott el annak ellenére sem, hogy hosszabbításos lett a mérkőzés. „Elfáradtam, valószínűleg az egész nap benne volt, de nagyon akartam azt az érmet és nagyon szerettem volna ott állni a dobogón és átvenni az érmet” – mondta Özbas Szofi, aki elárulta, annyira az akcióra koncentrált, hogy amikor az aranypontig zajló hosszabbításban sikerült eldobnia ellenfelét, majdnem folytatta az akciót.

„Nem tudtam, hogy az már a hosszabbítás vagy még a rendes mérkőzés, pedig bőven hosszabbítás volt, ahol már bármilyen akció után vége a meccsnek, de fogalmam sem volt, csak arra koncentráltam, hogy küzdjek és dobjak.”

A 81 kilogrammos Ungvári Attila hetedikként zárt szerdán.

A vb csütörtöki versenynapján 90 kg-ban Tóth Krisztiánt, 70-ben pedig Gercsák Szabinát szólítják majd tatamira Katarban.

A szerdai érmesek és a magyarok helyezése:

férfi 81 kg, világbajnok:
Tato Grigalasvili (Georgia)
2. Matthias Casse (Belgium)
3. Nagasze Takanori (Japán) és Dzsun Hvan Li (Koreai Köztársaság)
…7. Ungvári Attila

női 63 kg, világbajnok:
Clarisse Agbegnenou (Franciaország)
2. Andreja Leski (Szlovénia)
3. ÖZBAS SZOFI és Joanne van Lieshout (Hollandia)

Borítókép: Özbas Szofi (Fotó: MTI/AP/Hussein Sayed)

További tartalmak