Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Pupp- és Pongrácz-bronzzal már az első nap teljesültek az elvárások a cselgáncs Eb-n

Pupp- és Pongrácz-bronzzal már az első nap teljesültek az elvárások a cselgáncs Eb-n

m4sport.hu/MTI
Pupp Réka a 52 kilogrammos súlycsoportban, Pongrácz Bence pedig a 60 kilósok között szerzett bronzérmet a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Az olimpiai kvótás helyen álló, 2021-ben Eb-harmadik Pupp a harmadik helyért kiírt mérkőzésen Ajdan Valijevával szállt szembe, aki 18 évesen a kontinenstorna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy eljutott az éremcsatákig. Az azeri versenyző a felnőtt mezőnyben eddig mindössze egy kisebb versenyen állhatott dobogóra, méghozzá tavaly Perth-ben.

Első találkozójukon a 18 World Tour-medálnál tartó, olimpiai ötödik magyar dzsúdós diktálta a tempót, és egy perc után vazaarit kapott egy alábújós válldobásra. Másfél perccel később pedig már véget is vetett az egyoldalú küzdelemnek, mivel egy belső horogdobásra még egy vazaarit ítélt a bíró, ami már ippongyőzelmet jelentett.

„Maradt bennem hiányérzet, mert az elődöntőben is jól mentem, az sajnos nem jött össze – nyilatkozta Pupp az M4 Sportnak. – A bronzmeccsen én támadtam, szerintem ő megijedt kicsit, én pedig levezettem a maradék feszültségemet. Bízom benne, hogy ez lendületet ad, és a világbajnokság, majd az olimpia is szépen sikerül.”

Pongrácz a spanyol Alberto Gaitero Martinnal csapott össze. Az eddig két European Open-ezüstöt gyűjtött magyar még nem találkozott spanyol riválisával, aki kétszer is állt már Eb-dobogón: 2021-ben Lisszabonban harmadik, 2022-ben Szófiában pedig második lett.

Az első három és fél percben csak intéseket láthatott a közönség, ám ekkor a dunakeszi dzsúdós egy külső horogdobásra vazaarit kapott, a 27 éves riválisa pedig a hátralévő időben már nem tudta utolérni őt.

„Még nem fogtam fel ezt, de régóta vártam már, hogy valahogy kijöjjön belőlem a munka – mondta Pongrácz az M4 Sportnak. – Jó napom volt, és nagyon akartam bizonyítani. Ez az első érmem világversenyről, Utánpótlásban sem jött össze, úgyhogy nagyon örülök.”

A hazai szövetség az Eb-előtt egyébként két érmet tűzött ki célul.

Az Európa-bajnokság pénteki versenynapján magyar részről Szegedi Dániel (73 kg), Ungvári Attila (81), Özbas Szofi (63) és Gercsák Szabina (70) lesz érdekelt.

cselgáncs Európa-bajnokság, csütörtöki dobogósok:
férfiak:
60 kg:
Európa-bajnok: Francisco Garrigos (Spanyolország)
2. Balabaj Aghajev (Azerbajdzsán)
3. Cedric Revol (Franciaország) és Salih Yildiz (Törökország)
Andrási Márton helyezetlen.

66 kg:
Európa-bajnok: Vazsa Margvelasvili (Georgia)
2. Muhammed Demirel (Törökország)
3. PONGRÁCZ BENCE és Elios Manzi (Olaszország)

nők:
48 kg:
Európa-bajnok: Krisztina Dudina (Oroszország)
2. Blandine Pont (Franciaország)
3. Tamar Malca (Izrael) és Catarina Costa (Portugália)

52 kg:
Európa-bajnok: Distria Krasniqi (Koszovó)
2. Odette Giuffrida (Olaszország)
3. PUPP RÉKA és Ariane Tolo Soler (Spanyolország)
Gyertyás Róza helyezetlen.

57 kg:
Európa-bajnok: Daria Bilogyid (Ukrajna)
2. Kaja Kajzer (Szlovénia)
3. Timna Nelson Levy (Izrael) és Eteri Liparteliani (Georgia)

Borítókép: Pupp Réka (MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak