Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Tóth Krisztián vébéje váratlanul hamar véget ért

Tóth Krisztián vébéje váratlanul hamar véget ért

MTI
A 90 kilogrammban olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián meglepetésre nyeretlenül búcsúzott, míg Sáfrány Péter bravúrral továbbment, a 70 kilós Gercsák Szabina pedig nem bírt az olimpiai bajnokkal szerdán az Abu-Dzabiban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A biztos párizsi kvótásnak tekinthető Tóth első kiemeltként csak a 32 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol az Ázsia-bajnoki harmadik Karamnob Szagajpovval szállt szembe, pályafutása során először. A 27 éves ellenfél csecsenként orosz színekben versenyzett, de jelenleg már libanoniként indul. Az MTK Budapest vb-ezüst- és bronzérmese nem talált fogást riválisán, aki 1 perc 45 másodpercnél átkarolta és az oldalára döntötte őt, s máris vazaarival vezetett. A hátralévő időben nem történt értékelhető akció, így az Eb-ken öt érmet gyűjtő, harmincéves Tóth meglepetésre helyezetlenül zárta tizedik vébéjét. A világranglista harmadikjaként ugyanakkor nincs veszélyben az olimpiai részvétele.

Ugyanebben a súlycsoportban Sáfrány Péter bravúros győzelemmel jutott be a harmadik fordulóba. A Miskolci VSC versenyzője igazi nagyágyúval találkozott, az üzbég Davlat Bobonovval. A 27 éves ellenfél bronzérmet nyert a tokiói játékokon, emellett világ- és Ázsia-bajnok is. Első összecsapásukból egy perc telt el, amikor Bobonov egy alábújós válldobásra vazaarit kapott. A 22 éves magyar azonban nem adta fel, egy perccel a vége előtt megkontrázott egy kiemelést, és egy látványos külső horogdobással véget vetett a küzdelemnek.

A második vébéjén szereplő Sáfrányra a nyolcaddöntőben a három World Tour-éremnél tartó spanyol Tristani Mosakhlishvili várt, akivel még nem találkozott. Az ellenfél rendkívül agresszív stílusban jött előre, és másfél percnél egy válldobásra vazaarit kapott. A 22 éves, egy World Tour-éremnél tartó magyar dzsúdós egy kemény földharc végén kibújt a leszorításból, de egy perccel az alapidő vége előtt már tehetetlennel bizonyult, amikor a georgiai születésű rivális mögé lépett, hanyatt döntötte őt, és ipponnal nyert.

A világranglista 40. helyezettjeként az olimpiáról lemaradó Sáfrány így helyezetlenül zárta második vb-jét.

A 70 kilóban Eb-harmadik Gercsák Szabina nem járt szerencsével a sorsolásnál, mivel rögtön az olimpiai címvédő francia Margaux Pinot-val került szembe, akitől mindkét eddigi találkozójukon kikapott. A vb-harmadik, kétszeres Európa-bajnok ellenfél folyamatosan támadott, így az Atomerőmű SE dzsúdósa hamarosan két intésnél tartott, majd 15 másodperccel az alapidő vége előtt Pinot karfeszítést kezdeményezett, amelyet Gercsák rögtön lekopogott. A 27 éves magyar így helyezetlenül zárta hetedik világbajnokságát.

Az egyéni küzdelmek csütörtöki zárónapján magyar részről a 100 kilós Vég Zsombor (Ceglédi VSE) és a +100 kilós Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE) lép tatamira Abu-Dzabiban.

Borítókép: Tóth Krisztián (MTI/EPA/Antonio Bat)

További tartalmak